Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan man bli tvångsförflyttad vid sjukdom?

7 februari, 2014

Får man bli tvångsförflyttad på grund av sjukskrivning?

Jag tolkar din fråga som att du undrar om du kan bli förflyttad till en annan avdelning/andra arbetsuppgifter på grund av sjukskrivning. Kanske säger arbetsgivaren att du är sjukskriven för ofta för att passa för vissa arbetsuppgifter? Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet. Det betyder att han/hon kan omplacera dig till ett annat jobb, oavsett orsak. Men det får inte handla om trakasserier, eller en bestraffning för att du är sjuk ofta. Jobbet som du omplaceras till ska falla under kollektivavtalets arbetsskyldighet. För arbetare innebär det att samma kollektivavtal ska gälla för det nya som för det gamla jobbet. Blir du förflyttad mot din vilja, kontakta facket, be dem bevaka dina rättigheter och eventuellt förhandla åt dig.

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Skadan kan ge ersättning

Min sambo har blivit allergisk mot skärvätska vilket blir lite problematiskt eftersom han är CNC-tekniker. Han har varit på åtskilliga besök hos specialistdoktorn som finns 5 mil ifrån oss plus att varje besök kostar 300 kr. Kan han få ersättning för det här på något sätt?

Har jag rätt till rehabilitering?

Jag har fått problem med min nacke och har varit på rehabmöte med min arbetsgivare och en sjukgymnast. Helst vill jag vara kvar på arbetet och försöka med andra uppgifter som inte belastar min nacke. Jag har kommit med massor av förslag om vad jag skulle kunna göra i stället, men arbetsgivaren säger bara nej, och skyller på många olika saker. Har de inga som helst skyldigheter att hjälpa mig?/Svetsaren

Ska bli mamma – kan jag sparkas?

Jag jobbar på ett bemanningsföretag sen en månad tillbaka. Och min fråga är hur bemanningsföretag ställer sig till om man blir gravid och ska vara mammaledig. Kan de sparka mig?/ INHYRD

Jag jobbar vid en farlig maskin – vad händer om jag blir gravid?

Jag står vid en pressvetsmaskin. Där finns en lapp som säger att gravida och folk med pacemaker ska undvika att vistas inom två meters radie från maskinen.
1. Vari ligger riskerna, föreligger det någon risk för icke-gravida och folk utan pacemaker?
2. Om jag planerar att bli gravid under tiden jag jobbar där, kan jag be arbetsgivaren om att bli omplacerad även om jag är inhyrd, eller är det bättre att vänta med att skaffa barn för att inte behöva bli arbetslös?
3. Borde inte arbetsgivaren upplysa alla som börjar om detta? Dom vet ju inte ifall jag har en pacemaker eller är gravid. Som det är nu får man själv bläddra igenom en tjock pärm för att få information.
/Fundersam

Får jag ha kvar jobbet efter sjukdomen?

Jag är tillsvidareanställd och blev sjukskriven i ett halvår. Efter det kom jag tillbaka på halvtid. Den anställd som hade ersatt mig under min sjukskrivning behöll då arbetsuppgifterna.

Kan jag få hjälp när jag mår dåligt psykiskt?

Kan jag få hjälp när jag mår dåligt psykiskt?

”Vad kan man få för hjälp om man mår dåligt psykiskt?”, undrar en läsare som kontaktat redaktionen.

Jag mår illa av röken – måste jag jobba?

Om det börjar brinna på jobbet och man känner sig illamående av röken som uppstod – inte behöver man jobba full tid då?

Har jag rätt att byta för graviditet?

Jag är gravid i vecka 9 och jobbar femskift. Det är otroligt påfrestande som gravid. Jag mår dåligt, är trött och känner mig kraftlös och snurrig vid ansträngning. Finns det någon möjlighet för mig att få byta till tvåskift då även den skiftgången finns? /Mamman

Kan chefen ändra sig om vikariat?

Jag hade varit visstidsanställd länge när jag fick cancer och blev sjukskriven sex månader. Chefen försäkrade att jag var välkommen tillbaka efter sjukskrivningen. Men när jag ringde och sa att jag var frisk igen fick jag inget jobb, trots att jag har varit där längst av alla visstidsanställda. Får chefen göra så? /Frisk!

Vad händer om jag inte kan arbeta?

Jag är gravid i vecka 25 och har haft problem med foglossning sedan vecka 16. Jag jobbar heltid och börjar få svårt att lyfta tungt och böja mig länge.