Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Kerstin Bohlin, till höger, visste att hon skulle få en silverskål. Men det blev ändå en glad överraskning att den var så fin. Efter festen säger hon att hon ställt den på köksbordet. ”Jag kastar ett öga på den ibland, Det känns bra.” Bredvid henne sitter Inga-Lisa Westin, pensionerad rengörare i sodahuset. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Oj, tänkte jag när jag fick inbjudan”

Kerstin Bohlin: Guldklockan som hon fick av företaget är en liten dammodell. Tillfället känns rätt att ta fram den, tycker Kerstin Bohlin. I början hade hon den på sig varenda dag.

Jag var stolt, säger Kerstin Bohlin. Jag bar den på jobbet. Men sedan blev det något fel med den. Jag gick till urmakaren. Han tyckte inte att jag skulle ha den på mig jämt.

– Så jag köpte en billig klocka att ha på jobbet.

Vi besöker henne före veteranfesten, i hennes stora hus som ligger mitt i samhället Iggesund. Om några timmar kommer företagets minibuss och hämtar henne för att köra henne till Grillska gården.

Elden sprakar inne i den gamla kakelugnen och fläkten snurrar i taket. Hunden Milla har krupit upp i soffan för att komma nära värmen.

– Oj, tänkte jag när jag fick inbjudan, säger Kerstin när hon öppnar luckan och kastar in ett vedträ.

– Var det verkligen något för mig? Mina döttrar tyckte att jag skulle tacka ja, så de övertalade mig.

– Jag sitter rätt mycket inne sedan jag blev sjuk. Jag får inte köra bil längre. Gå ut och gå ensam är inte roligt. Ska jag tala för mig själv? Nej, då tror folk att jag blivit galen.

– Som tur var kommer det yngsta barnbarnet ofta på besök. Och min minsta son går fortfarande i skolan. Han fyller 18 senare i år.

Kerstin berättar att hon fick en stroke 2012. Det var 15 år efter att hennes man dog i en hjärtinfarkt. Hon märkte ingenting mer än att hon gjorde en massa konstiga saker. Dottern berättade att Kerstin ringde och skällde som en hund i telefonen.

Sedan dess har hon fått ett antal olika mediciner och bra rehabilitering på sjukhuset i Sandviken. Men jobba, det klarar hon inte av. Hon slutade sin anställning i slutet på förra året och lever numera på sjukersättning. Nästa år fyller hon 65 så då kan hon gå i pension.

Hon började på bruket på 70-talet. De första årtiondena jobbade hon på labbet. Ett roligt, varierande jobb, tycker hon.

Men tjänsterna på labbet bantades ned. När hon blev sjuk var hon rengörare. Hon spolade golven med en tung och otymplig slang. Inget jobb hon längtar tillbaka till, säger hon.

Hon har inte varit på jobbet sedan stroken 2012. Ändå har hon kvar sitt skåp med sina grejor på fabriken.

– Jag har inte kommit i väg än, säger hon. Men det kanske är dags att göra det.

Kerstin rättar till guldklockan på armen. Hon har en fin svart blus på sig med vit brodyr.

Läs mer: ”Företaget har varit bra för mig”

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

Varför får man inte vara kvar i a-kassan efter 65?

Fråga om jobbetOm man inte har råd att gå i pension vid 65 års ålder utan tvingas arbeta vidare till 67, vad händer då om man blir uppsagd? Varför får man inte vara kvar i a-kassan, frågar en läsare. Vår expert Henrik Ask svarar.

2

Slutspurt i avtalsrörelsen

Arbetstidskontot - ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

Foto: David Lundmark

Älskade, hatade kuvert

Det här gör jagLessebo Pappersbruk är roten till det onda. Det är här som papperet till det orange kuvertet får sin färg – en färg som får många att se rött.

Pension på deltid – så funkar det

DA REDER UTNu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

3

DA granskar Arbetstidskontot

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Dags att mobilisera för en dräglig pension

KrönikaKrönika, Matts Jutterström.

3
Snart serveras maten i Grillska gården som byggdes i början av 1700-talet. På den tiden var Iggesunds bruk ett järnbruk. De flesta av pappersarbetarna har varit här tidigare och fått sin guldklocka. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Här hyllas veteranerna

ReportageLjusen fladdrar på trappan till den vackra gamla herrgården. Senare på kvällen kommer Kerstin Bohlin och Ingvar Flank att skåla med ett glas Parusso Armando från 2008. De är två av flera som fira­s av i årets veteranfest på Iggesunds bruk.

Foto: JESSICA GOW

”Vi arbetar för att leva (åt andra)”

Gästkrönika/Bob HanssonMin mamma är femton år och cyklar ner till hamnen och går på båten. När hon väl står framför kökschefen blir hon osäker. Chefen har just frågat varför hon vill arbeta just där.

”Företaget har varit bra för mig”

Ingvar Flank: – En enda gång har jag funderat på att lämna min hemort. Jag blev erbjuden ett jobb som travlärling i Frankrike. Som tur var sa jag nej och började jobba på bruket i stället.

Foto: OLA ANDERSSON

Skogsstyrelsen backar – utreder pensionshärva

Skogsstyrelsen tillsätter nu en oberoende utredare som ska granska myndighetens pensionsmiss som drabbat över 4 000 anställda.

Skogsstyrelsen svänger om pensionerna: "Vi tittar på det"

Nu svänger Skogsstyrelsen i frågan om de felaktiga pensionerna för 4 000 anställda. I förra veckan gavs besked att ingen kompensation är aktuell. Nu meddelar myndigheten att diskussioner förs med GS-facket.

Industriarbetare vill pensioneras tidigare

Allt fler svenskar vill fortsätta jobba efter att de fyllt 65 år. Men industriarbetare går åt andra hållet. Kroppen sviker och fler vill gå hem tidigare.

"För mig skulle det vara lagom att gå i pension nu, men jag har fem år kvar. Jag var 15 år när jag började, så jag har jobbat skiftarbete i 45 år. Det är slitsamt och man är trött. Förr kunde jag sova efter nattskiftet, men det går inte längre. Jag tycker att om man har jobbat skift ska man få gå i pension när man är 62 eller möjligtvis 63 år, säger Rauno Kumpulainen, 60 år, operatör, Stora Enso Skutskär.  Foto: THEO ELIAS

”Jag skulle vilja vara frisk när jag går i pension”

Vi frågar51 procent av de drygt 1 000 privatanställda arbetare som svarade på enkäten kan inte tänka sig att jobba efter att de fyllt 65 år. Vi har frågat 15 industriarbetare när de önskar kunna gå i pension.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

"Många får bättre pension än de tror"

UndersökningTre av fyra kvinnor tror att de bara får hälften eller mindre av sina lön i pension visar en SIFO-undersökning. – Men många av dem får betydligt bättre pensioner än så, säger Johan Hellman, på Minpension.se

Fora: Vi för över premierna direkt

Pappers planer på att stämma Fora för sena överföringar av medlemmarnas pensionspremier förvånar Fora. Pappers uppfattning stämmer inte alls överens med den bild Fora har av hur stora problemen är i dag.

IF Metall kräver tillbaka pensionspengar av Volvo

När Volvo Lastvagnar var i kris avstod arbetarna från pensionsavsättningen på 6 000 kronor. Den vill vi ha tillbaka nu när företaget går bra, säger William Frank (bilden), verkstadsklubbens ordförande i Umeå.

LO kräver att Elmehagen betalar

Styrelsen för AMF Pension har fått felaktig information om pensionsvillkoren för den förre vd:n Christer Elmehagen. LO och Svenskt Näringsliv kräver därför att han betalar tillbaka delar av de mångmiljonbelopp han redan fått i pension.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.