Industriarbetarnas tidning

Northland stoppar gruvdriften

7 oktober, 2014

Northland Resources stoppar sin gruvdrift i Pajala på obestämd tid och säger upp de flesta av de cirka 300 anställda. Orsaken är vad bolaget kallar ”extremt ansträngd likviditet”.

Den senaste tidens försämrade järnmalmspriser har satt bolaget under extra press, och styrelsen har därför begärt att huvudägaren Super Senior Bridge Bond ska frigöra medel som finns deponerade hos fordringsägare. Detta fick man inte gehör för.

Därför stoppas nu verksamheten och de flesta av de runt 200 anställda blir uppsagda, fackliga förhandlingar har inletts. Det redan producerade järnkoncentratet levereras för att förbättra likviditeten och för att underlätta en återstart när en långsiktig finansiering har säkrats.

”Med tanke på det extremt utmanande marknadsklimatet är styrelsens beslut att stoppa verksamheten i detta skede det enda sättet att undvika konkurs, detta innebär beklagligt nog att många skickliga och engagerade medarbetare måste lämna bolaget, säger vd Johan Balck i ett pressmeddelande.

Gruvbolaget ställde i betalningarna den 30 juni och blev i juli beviljat företagsrekonstruktion. Därefter har en rad åtgärder vidtagits för att minska kostnaderna – genom bland annat färre anställda, färre inhyrda konsulter och stoppad verksamhet i Finland

Det har inte hjälpt, nu stoppas gruvdriften på obestämd tid.

– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Norhland och för deras familjer, men också för hela Tornedalen. Ägare och styrelse och alla goda krafter måste nu snabbt finna en lösning för att rädda jobben, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Northland Resources öppnade sin järnmalmsgruva utanför lappländska Pajala i slutet av 2012, vilket gav flera hundra nya jobb. Men bolaget var ett ekonomiskt sett skakigt bygge, och tvingades förra vintern till rekonstruktion.

Den slutade med ett kapitaltillskott på 355 miljoner dollar, varav 100 miljoner kom från ett konsortium av Folksam, Peab, finska Metso samt det av LKAB delägda riskkapitalbolaget Norrskenet.

Du kanske också vill läsa…

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Pajala kommun och Luleå tekniska universitet vill starta en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat i Northlands övergivna gruva. Pengar finns för en pilotstudie, nu vill man ha statligt stöd för en storskalig satsning.

Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och flera andra industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara av gruvbolaget Northlands konkursbo. Förhoppningen är att skapa ett stort antal nya jobb.

Northlands produktion dras igång igen

Det blev grönt ljus för Northland på tisdagens möte med obligationsägarna. Räddningsplanen godkändes vilket innebar ett nytt lån på 335 miljoner dollar. Produktionen dras nu igång omedelbart.

Nya ägare räddar Northland

Arbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

Nyanställningar och optimism vid Pajalagruvan

Ytterligare ett 30-tal personer har just anställts vid gruvan i Pajala. Trots att bolaget bakom den nya anläggningen saknar pengar och har ansökt om rekonstruktion. – De planerade nyanställningarna fortsätter och verksamheten rullar på, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

”Vi förberedde en uppstart”

IF Metalls klubbordförande i gruvan: ”Vi förberedde en uppstart”