Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Malmström måste ta kritiken på allvar”

8 juli, 2015

Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna. Foto: Catharina Fyrberg
Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna. Foto: Catharina Fyrberg

Handelskommissionär Cecilia Malmström talar sig varm om handelns fördelar. Så långt allt väl. Men hennes beskrivning av kritiken mot TTIP som ”myter” är oroande.

Malmström radar upp siffror om hur många arbeten i Sverige som är beroende av export. Att handeln är viktig finns det dock få som betvivlar. Men med den här typen av siffror försöker Malmström blanda bort korten. Att vi har flera yrken som helt eller delvis bygger på export är knappast någon hemlighet, men detta är givetvis inte detsamma som att dessa jobb plötsligt skulle bli enormt många fler för att EU sluter ett partnerskapsavtal med USA. Malmström nämner avtalet med Sydkorea som ett exempel, och att den europeiska bilexporten dit nästan fördubblats. Vad Malmström glömmer att nämna är att bilexporten möjliggjorts tack vare att avtalet tvingade Sydkorea att ge avkall på sina hårdare utsläppskrav på just bilar.

Men varför använder då Cecilia Malmström den här typen av otydliga siffror för att försöka bevisa vinsten med TTIP-avtalet? Jo, för att ett trovärdigt underlag för att avtalet skulle skapa jobb faktiskt saknas.

Det är dessutom oroande att Malmström försöker dra all kritik och alla farhågor över en kam, genom att beskriva kritiken som myter. Visst finns det påståenden i TTIP-debatten som är rena överdrifter. Men å andra sidan finns det högst seriösa debattörer och institutioner som pekar på risker. Flera studier från EU-parlamentets utredningsenhet, hundratals oberoende forskare, svenska kemikalieinspektionen, ja, listan kan göras betydligt längre över de i allra högsta grad seriösa institutioner och aktörer som pekar på risker med det här avtalet för människor, klimatet och miljön. Det är risker och farhågor som måste tas på allvar.

Under senare år har ISDS använts allt oftare av företag för att utmana demokratisk lagstiftning som exempelvis syftar till att skydda miljö och folkhälsa.

Malmström försvarar vidare den kontroversiella tvistlösningsmekanismen ISDS, som ger företag möjligheten att stämma stater utanför nationella domstolar för lagstiftning som påverkar värdet av deras investeringar. Under senare år har ISDS använts allt oftare av företag för att utmana demokratisk lagstiftning som exempelvis syftar till att skydda miljö och folkhälsa. Hon nämner att Sverige redan har ett 60-tal sådana avtal och EU 1 400, men det är siffror som måste sättas i ett sammanhang. Det finns rentav 3 000 sådana här avtal i världen idag, men TTIP är diametralt annorlunda, både i sin omfattning och hur stora investeringsflöden som täcks. De avtal som nu förhandlas på global nivå skulle mångdubbla mängden investeringsflöden som är föremål för ISDS. Vi pratar alltså om ett avtal som sannolikt täcker en lika stor mängd investeringar som EU:s 1 400 avtal tillsammans. TTIP handlar således inte om att lägga ett avtal till redan befintliga 1 400, utan om att kraftigt expandera och cementera ett ISDS-system som fått enorm kritik för att vara ett verktyg för att motverka ny miljö- och folkhälsolagstiftning. Det är en synnerligen dålig idé.

Det är nämligen inte alls klart att ISDS skulle ge våra samhällen några fördelar. Tvärtom pekar en nyutkommen studie på att ISDS rimligen inte kommer att medföra några ekonomiska vinster för EU överhuvudtaget. Däremot kan såväl de ekonomiska som politiska kostnaderna för att bli stämd av utländska investerare bli omfattande.

Frågan är således vem det egentligen är som står för mytbildningen. Från Miljöpartiets sida har vi ingenting emot ett avtal som tar bort en majoritet av tullarna och onödiga skillnader i standarder som inte fyller någon funktion för att skydda konsumenter eller miljön. Men just nu är TTIP på väg i en helt annan riktning. Det är hög tid att Cecilia Malmström börjar ta den välgrundade kritik som finns mot det här avtalet på allvar.

Max Andersson (MP), EU-parlamentariker

2 kommentarer till “Malmström måste ta kritiken på allvar

  • Går det avtalet igenom tror jag att vi får en armé av amerikanska advokater som kommer att ha lekstuga med vår s.k. demokrati.

  • Jag är helt emot TTIP. Det skulle göra det möjligt att kringgå ett lands lagar i vinstdrivande syfte och i och med det underminera demokratin. Det skulle öppna dörren för att EUs regler skulle sluta gälla och USAs normer skulle tvingas på oss så som tillåtandet av GMO i mycket större skala, fler och mer besprutningsmedel blir tillåtna. Det finns inga bevis för att ens ett enda jobb skulle skapas genom det.
    Tvärtemot så har det konstaterats ifrån flera håll att samhällsutvecklingen kommer att gå åt att mer och mer mänsklig arbetskraft kommer att frigöras och tekniken kommer att ta över mer och mer. Både i USA och EU. Och vi kan ju redan se att det har blivit så.
    Förutom det försvinner arbetsplatser redan nu pga att företagen flyttar sin produktion till länder med billigare löner och lägre miljökrav (H&M, Volvo mm), vilket kommer fortsätta med TTIP eller inte.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mer åsiktsmaterial

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

Skiftet: ”Om det är så bra – varför så hemligt?”

”Problemet med TTIP är att förslagen är blåkopior av storbolagslobbyns önskelistor på båda sidorna av Atlanten. Avtalet riskerar att bli lika dåligt för både USA och Europas folk”, skriver företrädare för nätverket Skiftet.

IF Metall: ”Någon form av investeringsskydd måste till”

Se hela frukostsamtalet där EU-kommissionär Cecilia Malmström, IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och Dagens Arbetets chefredaktör Helle Klein pratar om det omdiskuterade frihandelsavtalet TTIP.

”Här är 31 miljoner skäl att handla mer”

”Här är 31 miljoner skäl att handla mer”

”Jag kommer att fortsätta debattera med dem som i svepande ordalag hävdar att handelsavtalen skulle försämra våra matstandarder, hota vår europeiska livsstil och montera ner demokratin. Inget av detta är sant.”

”Vi behöver prata om TTIP”

”Vi behöver prata om TTIP”

”Farliga förändringar börjar ofta med små steg. Exakt hur det blir vet vi inte — och det är själva poängen.” Frilansjournalisten Daniel Mathisen skriver en gästkrönika om TTIP.

”TTIP är bättre än nationalism”

”TTIP är bättre än nationalism”

”Aktivister som värnar om demokratin idag borde arbeta för att garantera att TTIP får en demokratiskt värdig utformning, inte säga nej till hela alltet”, skriver Björn Werner i en ledarkrönika.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

Därför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?