”Arbetsplatserna ser inte ut som när lagarna skrevs”
Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Föreskriften mot psykisk ohälsa Organisatorisk och social arbetsmiljö träder i kraft 31 mars 2016. Jag uppmanar fack och anställda att arbeta enligt föreskriften för den egna hälsans skull.
Lennart Stéen är konsult och har under många år arbetat för LO-TCO Rättsskydd.
Den är ivrigt efterlängtad av facken och dess medlemmar men kraftfullt motarbetad sedan flera år av arbetsgivarna. Vi är många som pessimistiskt sett på möjligheterna att få en sammanhållen och detaljerad föreskrift som ett verkningsfullt medel. Men nu är den här!
Arbetsgivarna ska arbeta efter den men kommer de att göra det? Det går inte att luta sig tillbaka och tro att så sker. Nuvarande attityd till Arbetsmiljöverkets föreskrifter förskräcker. Arbetsgivarna ser dem som en knippa med råd trots att föreskrifterna ofta är mycket tydliga, detaljerade och ofta bindande.
Arbetsgivarna har angett i debatten som föregått denna föreskrift att den inkräktar på deras rätt att leda och fördela arbetet. De menar att föreskriften innebär att de inte längre skall kunna styra och ställa helt som de behagar.
Den hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen (AML) med dess krav att vidta alla åtgärder för att förebygga ohälsa samt enligt föreskrifterna Systematiskt arbetsmiljöarbete ( SAM) och Kränkande särbehandling. Men så har inte skett och föreskriften skall ses som ett förtydligande och precisering av kraven i SAM.
Föreskriften behövs i högsta grad för arbetsgivarna visar tydligt för arbetare och tjänstemän att de ringa förstår att värdesätta arbetskraftens insatser och stora värde. Det framgår alltmer klart att de tror att deras anställda är utbytbara och utan kostnad bla vad gäller produktion är försumbart.
Föreskriften skall få arbetsgivarna att besinna sig vad gäller ”arbetsmängd, svårighetsgrad, tidsgräns, fysiska och sociala förhållanden.” Allt mycket klarlagt i föreskriften.
I dessa begrepp ingår mycket. Här finns arbetsgivarens krav, uttalat eller ej, om ständig nåbarhet. Det finns exempel på tjänstemän som samtidigt ska serva kunder såväl i USA som i Kina. När skall de få erforderlig vila och fritid?
Så jag uppmanar: Läs föreskriften och börja använda den med en gång! Låt den bli er checklista och markera det som behöver tas upp och gör det sedan via skyddskommittéer och i andra sammanhang.
Se till att den inte blir ytterligare en hyllvärmare i chefernas bokhyllor. Där finns redan nu åtskilliga föreskrifter knappt lästa, än mindre att man arbetar efter dem.
Betänksam är jag över titeln. Varför gavs den inte namnet ”Föreskrift mot psykisk ohälsa i arbetslivet”? Nu har AV gett den ett namn som är svårt att komma ihåg och mycket utslätat. Gavs den detta namn i försök att göra arbetsgivarna mildare i sinnet och dölja vad det handlar om d v s en svår kritik mot arbetsgivarnas förmåga att leda och fördela arbetet?
Gå igenom föreskriften, notera vad som omgående och på sikt behöver göras och ”dunka” den i arbetsgivarens bord!
Lennart Stéen
Mobbning ska förbjudas i brottsbalken och därmed basta.
Läs vidare på Organisation Mot Mobbnings hemsida http://www.o-m-m.se under fliken ”Ordföranden har ordet”.