Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Effektiv vård – men för alla?”

17 november, 2016

Skrivet av

Foto: David Lundmark.
Foto: David Lundmark.

Ledarkrönika Drottningar brukar vi kallas för. Vi som ingår i cancervårdens gräddfil, sägs det. Jag sträcker på mig lite extra, känner mig fånigt mallig. Det handlar om vi från Stockholm, och vi med den ”fina” formen av cancer som till och med har en egen månad.

Om skribenten

Jeanette Herulf är mångårig DA-medarbetare som kommer att medverka regelbundet med ledarkrönikor varannan vecka.

”Det finns olika sätt att se på samhället. Kanske blir det annorlunda  när man är långtidssjukskriven och en del av det så kallade ’utanförskapet’. Om detta och annat kommer jag att skriva.”
/Jeanette Herulf

Så ser man på oss från andra platser. Jag har träffat en del under mina resor till olika rehabanläggningar. För jag kommer ju från Stockholm och där är man generös mot sina cancerpatienter. De flesta som ber om det får remisser till fina rekreations- och rehabplatser runt om i Sverige.

En kvinna berättade till exempel att bröstcancerpatienter från en stor stad i västra Sverige bara får åka till en rehabanläggning om de dessutom har problem med lymfödem (förutom bröstcancern). En annan berättade att till hennes lilla ort kommer cancerläkaren bara en gång i veckan, då gäller det att vara på hugget.

Orättvisa är ett kärt ämne inom vården. Patienter från Haparanda, Trollhättan, Linköping, och till och med Göteborg får inte samma villkor och vård som patienterna i Stockholm. Det gäller inte minst patienter med spridd bröstcancer.

I dessa dagar diskuteras Ilmar Reepalus statliga utredning om, bland annat, vinster i vården. Han har föreslagit ett vinsttak på runt sju procent. Tanken är att företag som är verksamma inom vård, omsorg och skola inte ska kunna ta ut övervinster, alltså vinster som är högre än det som behövs för att täcka kostnaderna. Procenttalet sju är noga uträknat. Det ska minska riskkapitalbolagens lockelse i att satsa på offentlig välfärd.

Men jag frågar mig ändå hur vinst som styrmedel rimmar med allmän välfärd. I dag råder det brist på vårdplatser, läkare och sjuksköterskor i de flesta delar av landet. Men har valfriheten (= upphandlingen av privata vårdgivare med vinstintresse) lett till bättre sjukvård i det avfolkade norra Sverige eller i småorter i Västra Götaland? Finns det någon vinst att göra där?

Jag hittar lite om rättvisa i utredningen. Kanske är det just att skattepengar ska användas till det de är tänkta för, i det här fallet vården. Och inte skickas över till aktieägarnas konton i Panama.

Det låter vettigt. Men hur ska en sammanhållen landsbygdspolitik se ut om det inte finns någon vård att tala om på vissa platser i landet?

Motargumentet är oftast effektiviteten. Det blir så mycket bättre och effektivare om människor tillåts tjäna en slant. Jag har svårt att tro på det. Jag har träffat så många vänliga, kreativa, duktiga, offentligt anställda sjuksköterskor och läkare under mina år som sjuk. Visst skulle de kunna jobba på ett annat sätt – om de hade tid att sätta sig ner, tänka igenom saker och ting, planera.

Det är som Dagens Arbete tidigare har påpekat på ledarplats, dags för en ”Swedish deal” för stad och landsbygd, även på sjukvårdens område.

2 kommentarer till “Effektiv vård – men för alla?

  • Vill bara tillägga att många tror att vi har sämre vård för Gotland är lite off, men min upplevelse är att vi har så mycket närmare när det är litet istället för de stora sjukhusen. Jag har erfarenhet av offentlig vård, både av bröstcancer och MS.
    Vi har inga långa väntetider och kontinuiteten är otroligt bra. Våra läkare på ön har konferenser med onkologer från Radiumhemmet i Stockholm. De som jobbar på bröstmottagningen är otroligt proffsiga.
    Det är också högt i tak här på Gotland. Jag har som patient kunnat diskutera och till och med fått en second opinion utan att det påverkat förtroendet.
    Jag tror också stenhårt på din egen rehabilitering. Den börjar samma dag du får din diagnos. Ligg inte på soffan och bara stå ut. Jag tror på devisen: Livet handlar inte om att rida ut stormarna, det handlar om att lära sig dansa i regnet!

  • Tack för den kommentaren. Fin devis: Livet handlar inte om att rida ut stormarna, det handlar om att dansa i regnet. Du har tur som blir sjuk på Gotland. Jag tror ändå att det är ett av undantagen. Kvinnorna på rehab-anläggningarna har berättat för mig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

I Kata Dalströms liv hittar jag min dröm

Jeanette Herulf läser en bok om Kata Dalström och längtar efter tron på solidaritet och jämlikhet.

Största problemet är inte pensionerna

”Borde vi inte börja med att göra jobben mer attraktiva, säkrare ur arbetsmiljösynpunkt innan vi kräver av människorna att de jobbar mer?”, skriver Jeanette Herulf.

”Kläm åt fifflare i stället för funktionsnedsatta”

Visst kan vi få hjälp att klara vardagen, men beroende kommer vi alltid att vara. Sätt åt de ekonomiska fifflarna men släng inte ut barnet med badvattnet, skriver Jeanette Herulf.

Arbetsmiljöarbetet är viktigare än någonsin

Den senaste tidens uppmärksamhet runt #metoo är ett bra exempel på att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar med ett nedmonterat Arbetsmiljöverk, skriver Jeanette Herulf.

Gud bevare mig för ett nytt Babels Hus

Skrytbygget Nya Karolinska sjukhuset i Solna visar hur det blir när pengarna får styra i stället för invånarnas behov av sjukvård. DA:s Jeanette Herulf ser om tv-seriens Babels hus och ser obehagliga paralleller.

Sluta tjafsa om ”systemkollaps”

Läget i dag har många likheter med invandringen under 1900-talet. Med rätt insatser kommer de svenska företagen att ropa efter dagens flyktingar om 10 år. Så låt oss sluta bolla siffror och ”volymer” skriver Jeanette Herulf.

Ardis flykt från Afrika är en nutida Utvandrarna

Förr var det Vilhelm Mobergs epos om Utvandrarna och Invandrarna som berättade om kampen för bättre livsmöjligheter i ett okänt land. Nu är det den farliga flykten hit från Afrikas horn, som skildras i Abdi Elmis och Linn Bursells bok ”Gå bara”. Jeanette Herulf har läst.

”Instegsjobb inget för de svagaste”

Förslaget om instegsjobb ska gynna de mest utsatta, men vinnarna är sannolikt de minst seriösa arbetsgivarna, skriver Jeanette Herulf.

Från blomstrande radhus till brinnande höghus

”Kvinnan på fotografiet hade säkert ett hårt arbete på bruket. Men hon kunde bo i ett eget hus som var ritat av någon som hade ideal och visioner.” Dagens Arbetes Jeanette Herulf om hur Josef Franks visionära byggande står i kontrast till dagens kostnadsjakt – med katastrofer som branden i Grenfel Tower en hemsk illustration på vad som kan hända.

En klibbig doft av outsourcing

Vi glider fram i ett sommarlugnt Stockholm. Min väninna släpper ratten och pekar ivrigt norrut. Där ligger den nya flotta stationen som servar både pendeltåg och tunnelbana. Hon har redan gjort ett besök där. En fin byggnad, vackert gjord. Men sen tar hon sig för pannan. Hur tänker de egentligen?

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.