Industriarbetarnas tidning

Med morsan som jobbarkompis

5 december, 2016

Skrivet av CHARLIE OLOFSSON

Dilemmat På vägen till kontrollrummet möter du pappa, syrran och en kusin. Lunchen liknar närmast ett släktkalas, och det är ju trevligt. Eller kan det bli problem?

11 procent

I genomsnitt är så många av de anställda på en arbetsplats släkt med en eller flera personer. På små orter är siffran högre.

Släkt- eller familjerelationer är extra vanligt inom industrin, visar rapporten Släktband på arbetsplatsen: omfattning, erfarenheter och strategier.

 Allra vanligast är det bland ugnsoperatörer, processoperatörer i pappersindustrin och bland ingenjörer och tekniker inom gruvteknik.

”Svårt att dra gränsen”

dilemmat-kerstin-westin_svKerstin Westin, forskare vid Umeå universitet

Det finns olika åsikter om ifall det är bra eller dåligt med släktrelationer på jobbet, visar vår studie Släktband på arbetsplatsen. Vissa arbetsgivare tycker att det är ett smidigt sätt att rekrytera och är stolta över att ha flera generationer hos sig. Det visar att de är ett attraktivt företag. Om någon till exempel har sin mamma på jobbet blir hon dessutom som en extra arbetsledare. Om ungen inte sköter sig fixar mamman det.

Problemet är att det kan vara svårt att dra en gräns mellan hemmet och arbetet. Om det blir kris i de privata relationerna, hur blir det då på jobbet? Risken är att man tar med privata problem till arbetet, och hemma sitter man kanske och pratar jobb.”

”Det finns många risker”

dilemmat-rickard_burmanRickard Burman, svetsare på Nibe i Markaryd och regionalt skyddsombud på IF Metall

”Om familjemedlemmar jobbar i samma arbetslag påverkar det dem som inte är med i familjen. Det blir lätt att man pratar om släktkalaset som man var på i helgen eller vad man såg på tv i går. Det kan ge en öppen stämning fast risken är att det blir slutet i stället, om de som inte ingår i familjen utesluts ur samtalet.

Det kan nog vara svårt i relationen inom familjen också. Tänk om man inte är riktigt nöjd med den andres arbetsinsats.

Det är inte heller lämpligt att någon är arbetsledare över en familjemedlem för då kan andra börja misstänka att familjemedlemmen har fördelar.”

”Lättare att förstå varandra”

dilemmat-jonas_mosskin_frisvJonas Mosskin, leg. psykolog organisationskonsult

”Att arbeta tillsammans med familjemedlemmar är en av de äldsta organisationsformerna som finns. Det har många fördelar. Det är ofta lätt att förstå varandra eftersom man känner till varandras världar, men det kan uppstå problem. Det är lätt att vi har outtalade förväntningar på familjemedlemmar. Därför kan man bli besviken på ett sätt som man inte blir gentemot andra kollegor. Eller så beter vi oss för hårt mot familjemedlemmar i vår feedback på jobbet.

Lösningen är ofta att reda ut oklarheter och tala om farhågor och förhoppningar. Att våga prata om det som är svårt är nästan alltid vägen framåt när det gnisslar på jobbet.”

Foto: Madeleine Andersson.
Foto: Madeleine Andersson.

Två gånger Elserth på bruket

På Iggesunds bruk finns ingen ”din mamma jobbar inte här”- lapp över diskbänken.

– Vissa tycker väl att man borde klippa navelsträngen, säger Eric Elserth med ett skratt.

Han och hans mamma, Mona Elserth, har jobbat ihop i 15 år. För att det ska funka är det viktigt att man får vara en egen person på jobbet, tror de.

– De äldre kollegorna visste ju vem jag var långt innan jag började, eller de trodde att de visste i alla fall, säger Eric Elserth.

Som barn kan man bli dömd på förhand utifrån sina föräldrar.

– Lyckligtvis är morsan bra på sitt jobb. Det har säkert gynnat mig, men det kan vara en belastning också för man får krav på sig.

Självklart händer det att jobbarkompisarna skämtar om att de har två Elserth i kontrollrummet, och det är helt okej.

– Om jag glömmer att plocka undan kaffekoppen kan jag själv skoja om att mamma får ta den, säger Eric Elserth.

Fast det skulle aldrig hända, försäkrar Mona Elserth. Hon försöker att vara på samma sätt mot Eric som mot sina andra kollegor. Det kan vara lite av en balansgång ibland och det är viktigt att man klarar att bemöta sitt barn som en vuxen, tror hon.

– Bete dig inte som att du står över och vet mer, tipsar hon.

När Eric började jobba på bruket överlät hon inskolningen åt kollegorna.

– Det tror jag var bra, både för hans skull och för min. Jag skulle säkert ha ställt högre krav på honom än jag gör på andra, säger hon.

Inte nog med att Mona och Eric Elserth arbetar tillsammans, de bor dessutom grannar.

– Vi är vana vid att vara nära men ändå ha vårt eget. Det är kanske därför det funkar så bra på jobbet, säger Eric Elserth.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När oron blir till hot och slag

När oron blir till hot och slag

I tider av oro och kris är det extra lätt att bli frustrerad, ledsen och arg. Fler samtal kommer in till stödlinjen för våldsverkare. DA:s experter ger råd om hur du kan agera om du misstänker att din arbetskamrat är våldsam.

Är det okej att fråga om kriget?

Är det okej att fråga om kriget?

Vi frågade Amr Alshami från Syrien om vad han tycker.

När du måste flytta till jobbet

Ditt jobb flyttar till annan ort och du beslutar dig för att följa med. Vi bad tre experter om råd om hur man förbereder ett nytt liv för hela familjen.

När hatet blir för mycket

När hatet blir för mycket

Återigen brinner flyktingförläggningar, två människor huggs ihjäl på en skola. Ett krig långt borta påverkar alla svenskar. Dagens Arbete fick ett brev från en verkstadsarbetare: vad gör man när rasisthatet tar över på jobbet?

När kärleken slår till

När kärleken slår till

En arbetskamrat har slutat äta. En annan svarar knappt på tilltal. Sömnbristen blänker i deras ögon och på rasten är båda försvunna. Vad i fridens namn händer? Svaret stavas kärlek. Vi bad tre experter resonera om det fina och svåra med relationer på jobbet.

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.

Hur ska jag peppa mig själv?

Hur ska jag peppa mig själv?

10 år på samma tjänst utan möjlighet att avancera – hur håller jag då motivationen uppe? Det undrar en läsare. Psykolog Jonas Mosskin svarar.

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

Förbannade medberoende

Förbannade medberoende

Skrivandet och jobbet hjälpte Daniel Sundström efter att hans bror dött av en överdos

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Endometrios – när mensen gör dig sjuk

Första gången Madelene Andersson åkte till akuten för sina svåra mensproblem var hon 15 år. Det skulle ta nästan 20 år till att få en riktig diagnos.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.