”När samhällets hälsa sviktar får vi tukta oss med smoothies”Daniel Mathisen om hur hälsan blivit en fråga var och en ska lösa på egen hand.

”Fackföreningar är en del i människovärdets självförsvar”Helle Klein om civilsamhällets roll i motståndet mot nazismen.

Foto: Madeleine Andersson.

Med morsan som jobbarkompis

Dilemmat På vägen till kontrollrummet möter du pappa, syrran och en kusin. Lunchen liknar närmast ett släktkalas, och det är ju trevligt. Eller kan det bli problem?

11 procent

I genomsnitt är så många av de anställda på en arbetsplats släkt med en eller flera personer. På små orter är siffran högre.

Släkt- eller familjerelationer är extra vanligt inom industrin, visar rapporten Släktband på arbetsplatsen: omfattning, erfarenheter och strategier.

 Allra vanligast är det bland ugnsoperatörer, processoperatörer i pappersindustrin och bland ingenjörer och tekniker inom gruvteknik.

”Svårt att dra gränsen”

dilemmat-kerstin-westin_svKerstin Westin, forskare vid Umeå universitet

Det finns olika åsikter om ifall det är bra eller dåligt med släktrelationer på jobbet, visar vår studie Släktband på arbetsplatsen. Vissa arbetsgivare tycker att det är ett smidigt sätt att rekrytera och är stolta över att ha flera generationer hos sig. Det visar att de är ett attraktivt företag. Om någon till exempel har sin mamma på jobbet blir hon dessutom som en extra arbetsledare. Om ungen inte sköter sig fixar mamman det.

Problemet är att det kan vara svårt att dra en gräns mellan hemmet och arbetet. Om det blir kris i de privata relationerna, hur blir det då på jobbet? Risken är att man tar med privata problem till arbetet, och hemma sitter man kanske och pratar jobb.”

”Det finns många risker”

dilemmat-rickard_burmanRickard Burman, svetsare på Nibe i Markaryd och regionalt skyddsombud på IF Metall

”Om familjemedlemmar jobbar i samma arbetslag påverkar det dem som inte är med i familjen. Det blir lätt att man pratar om släktkalaset som man var på i helgen eller vad man såg på tv i går. Det kan ge en öppen stämning fast risken är att det blir slutet i stället, om de som inte ingår i familjen utesluts ur samtalet.

Det kan nog vara svårt i relationen inom familjen också. Tänk om man inte är riktigt nöjd med den andres arbetsinsats.

Det är inte heller lämpligt att någon är arbetsledare över en familjemedlem för då kan andra börja misstänka att familjemedlemmen har fördelar.”

”Lättare att förstå varandra”

dilemmat-jonas_mosskin_frisvJonas Mosskin, leg. psykolog organisationskonsult

”Att arbeta tillsammans med familjemedlemmar är en av de äldsta organisationsformerna som finns. Det har många fördelar. Det är ofta lätt att förstå varandra eftersom man känner till varandras världar, men det kan uppstå problem. Det är lätt att vi har outtalade förväntningar på familjemedlemmar. Därför kan man bli besviken på ett sätt som man inte blir gentemot andra kollegor. Eller så beter vi oss för hårt mot familjemedlemmar i vår feedback på jobbet.

Lösningen är ofta att reda ut oklarheter och tala om farhågor och förhoppningar. Att våga prata om det som är svårt är nästan alltid vägen framåt när det gnisslar på jobbet.”

Foto: Madeleine Andersson.

Foto: Madeleine Andersson.

Två gånger Elserth på bruket

På Iggesunds bruk finns ingen ”din mamma jobbar inte här”- lapp över diskbänken.

– Vissa tycker väl att man borde klippa navelsträngen, säger Eric Elserth med ett skratt.

Han och hans mamma, Mona Elserth, har jobbat ihop i 15 år. För att det ska funka är det viktigt att man får vara en egen person på jobbet, tror de.

– De äldre kollegorna visste ju vem jag var långt innan jag började, eller de trodde att de visste i alla fall, säger Eric Elserth.

Som barn kan man bli dömd på förhand utifrån sina föräldrar.

– Lyckligtvis är morsan bra på sitt jobb. Det har säkert gynnat mig, men det kan vara en belastning också för man får krav på sig.

Självklart händer det att jobbarkompisarna skämtar om att de har två Elserth i kontrollrummet, och det är helt okej.

– Om jag glömmer att plocka undan kaffekoppen kan jag själv skoja om att mamma får ta den, säger Eric Elserth.

Fast det skulle aldrig hända, försäkrar Mona Elserth. Hon försöker att vara på samma sätt mot Eric som mot sina andra kollegor. Det kan vara lite av en balansgång ibland och det är viktigt att man klarar att bemöta sitt barn som en vuxen, tror hon.

– Bete dig inte som att du står över och vet mer, tipsar hon.

När Eric började jobba på bruket överlät hon inskolningen åt kollegorna.

– Det tror jag var bra, både för hans skull och för min. Jag skulle säkert ha ställt högre krav på honom än jag gör på andra, säger hon.

Inte nog med att Mona och Eric Elserth arbetar tillsammans, de bor dessutom grannar.

– Vi är vana vid att vara nära men ändå ha vårt eget. Det är kanske därför det funkar så bra på jobbet, säger Eric Elserth.

CHARLIE OLOFSSON

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Avtal 2020

Nu syns kompetensen i lönekuvertet

I åratal försökte klubben på Eson Pac förhandla fram ett löneavtal. Till slut satte de hårt mot hårt, synade nedläggningshotet och lyckades.

Svenskt Näringsliv: Löneökningstakten måste ner

Avtal 2020Svenskt Näringsliv målar upp en dyster prognos inför avtalsrörelsen 2020. Men att dra ner på löneökningarna är inte svaret, enligt Unionens chefsekonom Katarina Lundahl, som hävdar att löneökningstakten redan minskat.

Makt över tiden viktigt för GS medlemmar

GS-facketLönen hamnar alltid i centrum i avtalsrörelsen. Men makten över arbetstid och fritid hamnar högt på listan över vad medlemmarna tycker att GS-facket ska driva i förhandlingarna.

”Nu är det mer rättvist”

LönerMånga tjänar långt under snittlönen, och kvinnor tjänar mindre än män. Inför varje avtalsrörelse dyker frågan upp: Hur blir lönerna mer rättvisa? För tre år sedan prövades en ny lösning – nu börjar resultatet synas.

Marcus Bohlin, Pappers avtalskoordinator

Här stolpar Pappers fler krav inför avtalsrörelsen

UpptaktBättre pensioner, utbyggd ATK och mindre övertid. Det är några av de krav som Pappers tycker är viktiga i avtalsrörelsen. Plus högre löner förstås.  

Pappers sätter press på LO

PerspektivDet var dagen då Pappers vände upp och ner på avtalsrörelsen – långt innan den ens hade hunnit börja. Ett oväntat utspel som tyder på att den kommande lönerörelsen inte blir lik någon annan, skriver DA:s Harald Gatu.

1
Pontus Georgsson

Pappers kräver rejäla lönelyft

Kickstartar avtalsrörelsenEtt lönepåslag på fyra procent. Det kräver Pappers att deras medlemmar ska ha när lönerna ska omförhandlas nästa år. ”Vi tycker att arbetsgivarna är skyldiga oss mer pengar.”

1

”För tidigt att prata siffror”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, om Pappers utspel för 4 procent i löneökningar.

Arbetsgivarna: Löneökningstakten måste ner

Pappers krav på fyra procent saknar verklighetsförankring, svarar Industriarbetsgivarna. ”Löneökningstakten måste ner om vi ska ha jobben kvar i Sverige i framtiden”, säger förhandlingschef Per Widolf.

1

Striden om märket

HYLLAD OCH HOTADIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför.

INDUSTRIN VS VÅRDEN

Skilda världar

ARBETSMILJÖNy teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

300 tjänster bort från Billerud Korsnäs

300 tjänster ska bort när skogskoncernen Billerud Korsnäs lanserar ett sparpaket.

50 000 bilarbetare i strejk

Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Vi förväntar oss att skulden betalas

KRÖNIKAVi kliver nu in i en avtalsrörelse och det är dags för arbetsgivarna att infria sina löften. I bättre tider ska det också hamna mer pengar i lönekuvertet, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

1

Vägen från hatet

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker. Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Robotiseringen av arbetslivet

Robotarm samt Ove Leichsenring

Robotiseringen som kom av sig

IndustrirobotarSvensk industri satsar allt mindre på robotar. I fjol sjönk försäljningen av industrirobotar till de svenska företagen med 20 procent. Det kan stå oss dyrt nu när vi går mot sämre tider, varnar branschen.

Pappersfeber

Inifrån Swedpapers fabrik.

Swedpaper rider på klimatvågen

Fler ratar plastSuget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

PapperLarmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Döden på jobbet

Villkorlig dom efter dödsolyckan på Scania

RättegångEn 59-årig man döms för vållande till annans död efter dödsolyckan på Scania där hans närmaste arbetskamrat omkom i en robotcell. Domen är villkorlig och han slipper böter.

1
Per-Olof Sjöö

Ikea kritiseras i öppet brev

Facklig kritikIkea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Nu är det dags att visa vår styrka

KRÖNIKAVår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Glöm globaliseringen – nu är närområdet viktigast

PerspektivGlöm globaliseringen. Den är på väg att mattas av. Nu blir produktion för närområdet desto viktigare, av många skäl. Efter globaliseringen kommer regionaliseringen, skriver DA:s Harald Gatu i en analys.

Fick sparken – ska ha avslöjat företagshemligheter

StämningEn verkstadsanställd anklagas för att ha avslöjat företagshemligheter och fick sparken. Nu stämmer IF Metall företaget och vill att avskedandet ogiltigförklaras.

Återvinning

Enklare återvinning kan hota jobben

KRITISERAD FÖRÄNDRING.Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

1

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Metso i Ersmark

Metso lägger ner fabrik i Ersmark

Metso Sweden har för avsikt att lägga ner verksamheten i Ersmark utanför Skellefteå. Över 150 anställda drabbas.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.