"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Foto: Madeleine Andersson.

Med morsan som jobbarkompis

Dilemmat På vägen till kontrollrummet möter du pappa, syrran och en kusin. Lunchen liknar närmast ett släktkalas, och det är ju trevligt. Eller kan det bli problem?

11 procent

I genomsnitt är så många av de anställda på en arbetsplats släkt med en eller flera personer. På små orter är siffran högre.

Släkt- eller familjerelationer är extra vanligt inom industrin, visar rapporten Släktband på arbetsplatsen: omfattning, erfarenheter och strategier.

 Allra vanligast är det bland ugnsoperatörer, processoperatörer i pappersindustrin och bland ingenjörer och tekniker inom gruvteknik.

”Svårt att dra gränsen”

dilemmat-kerstin-westin_svKerstin Westin, forskare vid Umeå universitet

Det finns olika åsikter om ifall det är bra eller dåligt med släktrelationer på jobbet, visar vår studie Släktband på arbetsplatsen. Vissa arbetsgivare tycker att det är ett smidigt sätt att rekrytera och är stolta över att ha flera generationer hos sig. Det visar att de är ett attraktivt företag. Om någon till exempel har sin mamma på jobbet blir hon dessutom som en extra arbetsledare. Om ungen inte sköter sig fixar mamman det.

Problemet är att det kan vara svårt att dra en gräns mellan hemmet och arbetet. Om det blir kris i de privata relationerna, hur blir det då på jobbet? Risken är att man tar med privata problem till arbetet, och hemma sitter man kanske och pratar jobb.”

”Det finns många risker”

dilemmat-rickard_burmanRickard Burman, svetsare på Nibe i Markaryd och regionalt skyddsombud på IF Metall

”Om familjemedlemmar jobbar i samma arbetslag påverkar det dem som inte är med i familjen. Det blir lätt att man pratar om släktkalaset som man var på i helgen eller vad man såg på tv i går. Det kan ge en öppen stämning fast risken är att det blir slutet i stället, om de som inte ingår i familjen utesluts ur samtalet.

Det kan nog vara svårt i relationen inom familjen också. Tänk om man inte är riktigt nöjd med den andres arbetsinsats.

Det är inte heller lämpligt att någon är arbetsledare över en familjemedlem för då kan andra börja misstänka att familjemedlemmen har fördelar.”

”Lättare att förstå varandra”

dilemmat-jonas_mosskin_frisvJonas Mosskin, leg. psykolog organisationskonsult

”Att arbeta tillsammans med familjemedlemmar är en av de äldsta organisationsformerna som finns. Det har många fördelar. Det är ofta lätt att förstå varandra eftersom man känner till varandras världar, men det kan uppstå problem. Det är lätt att vi har outtalade förväntningar på familjemedlemmar. Därför kan man bli besviken på ett sätt som man inte blir gentemot andra kollegor. Eller så beter vi oss för hårt mot familjemedlemmar i vår feedback på jobbet.

Lösningen är ofta att reda ut oklarheter och tala om farhågor och förhoppningar. Att våga prata om det som är svårt är nästan alltid vägen framåt när det gnisslar på jobbet.”

Foto: Madeleine Andersson.

Foto: Madeleine Andersson.

Två gånger Elserth på bruket

På Iggesunds bruk finns ingen ”din mamma jobbar inte här”- lapp över diskbänken.

– Vissa tycker väl att man borde klippa navelsträngen, säger Eric Elserth med ett skratt.

Han och hans mamma, Mona Elserth, har jobbat ihop i 15 år. För att det ska funka är det viktigt att man får vara en egen person på jobbet, tror de.

– De äldre kollegorna visste ju vem jag var långt innan jag började, eller de trodde att de visste i alla fall, säger Eric Elserth.

Som barn kan man bli dömd på förhand utifrån sina föräldrar.

– Lyckligtvis är morsan bra på sitt jobb. Det har säkert gynnat mig, men det kan vara en belastning också för man får krav på sig.

Självklart händer det att jobbarkompisarna skämtar om att de har två Elserth i kontrollrummet, och det är helt okej.

– Om jag glömmer att plocka undan kaffekoppen kan jag själv skoja om att mamma får ta den, säger Eric Elserth.

Fast det skulle aldrig hända, försäkrar Mona Elserth. Hon försöker att vara på samma sätt mot Eric som mot sina andra kollegor. Det kan vara lite av en balansgång ibland och det är viktigt att man klarar att bemöta sitt barn som en vuxen, tror hon.

– Bete dig inte som att du står över och vet mer, tipsar hon.

När Eric började jobba på bruket överlät hon inskolningen åt kollegorna.

– Det tror jag var bra, både för hans skull och för min. Jag skulle säkert ha ställt högre krav på honom än jag gör på andra, säger hon.

Inte nog med att Mona och Eric Elserth arbetar tillsammans, de bor dessutom grannar.

– Vi är vana vid att vara nära men ändå ha vårt eget. Det är kanske därför det funkar så bra på jobbet, säger Eric Elserth.

CHARLIE OLOFSSON

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Ökat träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

1
Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Så håller ni sams i sommar

DILEMMAT | KONFLIKTER Semester kan vara sol, bad – och familjegräl. DA frågade några som vet hur man kan undvika bråken. Och vad som är ledighetens största fiende.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

”Lägg inte på för tjockt”

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Därför är skogen så bra för klimatet

DA REDER UTVår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.

1
General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

ÖGONBLICKETKlockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

1

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.