Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Vi talar ofta om hur viktig industrin är för välfärden, men mer sällan om hur viktig industrin är för att rädda klimatet. Men för det behövs politikernas stöd, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn. Det är jag säker på att många av IF Metalls medlemmar håller med mig om.
För mig är det självklart att industrin är en avgörande del av lösningen på klimatutmaningen. Om inte industrin ställer om, blir det svårt att rädda klimatet och därmed vår planet.
Svensk industri behöver inte skämmas. Vi är på god väg att bli världsledande på klimatsmart produktion.
Därför ägnade jag en del av mitt första maj-tal åt klimatet. Så här sa jag:
”Vi har ansvaret att lämna över en friskare planet till kommande generationer. Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet har startat en häftig våg av protester, som går över hela världen. Det är bra att de unga ställer krav på oss vuxna. Att de kräver akut handling från politikerna.”
Det är så klart inte politikerna ensamma som ska fixa det här. Vi i industrin ska bidra genom att ställa om till en klimatsmart produktion. För att lyckas med det, behöver vi politikernas stöd.
Forskning och ny teknik är ofta dyr. Rent företagsekonomiskt är framtidsinvesteringar inte alltid lönsamma på kort sikt. Därför är det viktigt att samhället stöttar industrins klimatomställning.
I IF Metalls nya rapport ”Svensk industri för klimatet” listar vi flera åtgärder som är nödvändiga. Här är tre av dem:
• Ge gruvnäringen en chans
Klimatomställningen kräver batterier. Och batterier görs av mineraler som Sverige är rikt på. Men den svenska gruvnäringen hindras ofta av utdragna tillståndsprocesser. Gruvdriften riskerar därför att ske i länder med betydligt sämre arbetsvillkor och lägre miljökrav än Sverige. Säkrare och snabbare tillståndsprocesser för gruvnäringen är en fråga som regeringen måste våga ta i.
• Satsa på klimatvänlig el
Fossilfri el är central för att lyckas med klimatutmaningen. Elen måste vara leveranssäker och ha ett konkurrenskraftigt pris. Industrins behov av el måste tillgodoses, och hela landet ska ha säker tillgång till el. Det behövs en plan för hur nätkapaciteten och effekten ska byggas ut
• Investera i svenskt biobränsle
Biobränsle spelar en viktig roll i klimatomställningen, inte minst för flyget. Prognoser säger att efterfrågan på biobränsle minst kommer att fördubblas. Sverige har goda förutsättningar att bygga ut produktionen. Då krävs insatser som främjar investeringar och stärker biobränslets konkurrenskraft mot fossila bränslen.
Vi talar ofta om hur viktig industrin är för välfärden, eftersom industrin drar in exportinkomster som betalar för vår välfärd. Lika viktigt är att tala om hur viktig industrin är för att rädda klimatet. Det är vi som finner framtidens klimatsmarta lösningar på mänskliga behov.
Marie Nilsson
Förbundsordförande IF Metall