Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

11 september, 2019

Anders Törnberg. Foto: Privat.

DEBATT Det är sorgligt att facken börjat närma sig arbetsgivarnas och de liberala politikernas syn på ökad lönespridning som något positivt. Det finns forskning som visar på motsatsen, skriver Anders Törnberg (S).

Om skribenten.

Anders Törnberg är ersättare i kommunfullmäktige i Kungsbacka för S och jobbar på Ericsson som systemtestare.

En av de saker som den moderna tidsandan fört med sig är en övertro på ökad lönespridning för att åstadkomma högre produktivitet. Arbetsgivarna har länge velat ha större löneskillnader för att öka incitamenten till att arbeta hårdare.

”Vi vill ha en modern lönesättning”, brukar det heta från arbetsgivarnas representanter. ”Vi vill göra det enklare att göra lönekarriär”, brukar liberala förespråkare säga.

Sorgligt nog har en del fackförbund börjat sjunga med i samma kör. Då brukar motiven vara att man vill höja yrkets status.

De förment vetenskapliga argumenten brukar handla om att alla människor alltid agerar ekonomiskt rationellt. Om man kan öka sin inkomst genom att agera på ett visst sätt så gör man det, enligt teorin.

Problemet är att teorin är en grov förenkling av verkligheten. Det är många fler faktorer än ekonomin som avgör hur man agerar på sin arbetsplats och i samhället.

Jag kan lika gärna göra några antaganden i andra riktningen. Jag tror att en ökad lönespridning kan ha negativ inverkan på flera sätt i en arbetsplats. Det finns risk för dålig stämning på arbetsplatsen. Det ger inget incitament till samarbete mellan kollegor.

Det kan leda till att medarbetare undviker att dela med sig av kunskaper och information i syfte att själv framstå som mer kompetent än sina kollegor. Det kan också leda till att olika avdelningar blir sämre optimerade för helheten, än tvärtom.

Det finns forskning* som visar att på arbetsplatser där samarbete är viktigt har ökad lönespridning en negativ inverkan på produktiviteten. På arbetsplatser som präglas av okvalificerade uppgifter, isolering och konkurrens mellan medarbetarna kan säkert ökad lönespridning ha den avsedda effekten – men är det så vi vill att arbetslivet skall utvecklas i framtiden?

I dagens arbetsliv, när samarbete brukar framhållas som en allt viktigare framgångsfaktor, känns det väldigt otidsenligt att propagera för ökad lönespridning.

Utan att kunna bevisa det vill jag påstå att den som brinner för sitt arbete och inte ständigt behöver bekymra sig över sin privatekonomi är en effektivare medarbetare än den som tagit jobbet enbart på grund av hög lön. Jag tror helt enkelt att intresse för uppgiften är en bättre pådrivare än en rent ekonomisk motivering.

Höj gärna lönen – men gör det rättvist.

Anders Törnberg (S)
Kungsbacka

*Svenja Gärtner: Wages, Inequality and Consequences for the Economy, Göteborgs Universitet 2014

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Kvinnornas löner ökar för sakta

Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.