Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?
I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.
Industriarbetarnas tidning
23 oktober, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Avtal 2020 Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.
Många kollektivavtal går ut samtidigt och då samlas arbetsmarknadens parter (fackförbund och arbetsgivarorganisationer) för att förhandla fram nya kollektivavtal. Senaste avtalsrörelsen gav treåriga avtal, och de flesta går ut den sista mars 2020. Totalt 485 kollektivavtal går ut nästa år. Förhandlingarna berör 2,8 miljoner löntagare.
De 14 LO-förbunden enas om några gemensamma krav samt en lönenivå som de alla ska driva i förhandlingarna.
Lär dig mer om avtalssvenska i vår ordlista.
Under måndagen blev det känt att Kommunal drar sig ur LO-samordningen i den kommande avtalsrörelsen. Men på onsdagens representantskap lade LO-styrelsen fram ett förslag till samordning för de övriga 13 LO-förbunden. Under representantskapet meddelade Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson att de också lämnar samordningen.
Efter många anföranden från bland andra IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin röstade slutligen representantskapet för att ställa sig bakom LO-styrelsens förslag att ingå samordnade förbundsförhandlingar. Nu är det upp till varje LO-förbunds förbundsmöten att besluta hur respektive förbund slutligen väljer att göra.
LO:s förslag till avtalsplattform innehåller samma modell på låglönesatsning som i förra avtalsrörelsen. Brytpunkten är dock höjd från 24 000 kronor till 26 100 kronor. Det innebär att alla som tjänar mindre än så ändå ska bidra till insamlingen av löneökningarna som om de tjänade 26 100 kronor. Hur löneökningarna sedan ska fördelas blir upp till varje förbund att bestämma.
Precis som vanligt föreslår LO-styrelsen också att lägstalöner och övriga förmåner ska höjas i samma takt som löneökningarna.
LO vill också se att de premier som arbetsgivarna betalar in till avtalspension och deltidspension ska redovisas på lönespecifikationerna. Detta för att nästan alla LO-förbund har problem med att vissa arbetsgivare inte betalar in premien. Medlemmarna skulle på det här sättet lättare kunna kontrollera att deras pensionspremier betalas in.
Stärkt arbetsanpassning och rehabilitering finns också med bland kraven. Problemet med att anställda sägs upp på grund av sjukdom har enligt LO blivit alldeles för omfattande, och ansvaret måste tillbaka till arbetsgivaren. Det måste till en kontroll så att arbetsgivarna verkligen genomför de åtgärder som finns för att få tillbaka människor till jobbet.
LO vill också se ett stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet, men det blir upp till varje förbund att driva frågan om hur i sina förbundsförhandlingar.
Dessutom vill LO förhandla med Svenskt Näringsliv om avtalsförsäkringarna och avtalspensionen. Viktigast är frågan om att premierna för avtalspensionen ska betalas in under all anställningstid oavsett ålder. Det skulle innebära att den som jobbar längre än till 65 ska få fortsatt inbetalning av premierna. Dessutom måste den nedre åldersgränsen tas bort, enligt LO. I dag tjänar man in till avtalspensionen först när man fyllt 25. LO vill att inbetalningarna ska göras från första intjänade krona och att de ska göras månadsvis i stället för årsvis.
LO vill också se bättre ordning och reda när det gäller rapporteringen till Fora, och är inte främmande för att en straffavgift införs för de arbetsgivare som fuskar.
LO lägger återigen fram kravet att ta bort vållandeprövningen för arbetssjukdomar. När en arbetssjukdom är godkänd av Försäkringskassan ska arbetstagaren ha rätt till ersättning utan att först behöva bevisa, genom en vållandeprövning, att det är arbetsgivaren som har orsakat arbetssjukdomen.
LO vill också se en slopad åldersgräns för rätt till ersättning vid asbestsjukdomar samt utökat omställningsstöd och rätt till AGB- och TSL-försäkringarna även vid uppsägning av personliga skäl och sjukdom. I dag gäller de endast vid uppsägning på grund av arbetsbrist.