Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

10 oktober, 2019

Skrivet av

Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in till den nya delpensionen. Nu ska fack och arbetsgivare gå till botten med problemet – och Fora ska förbättra sin information.

Fora förklarar i en film hur pensionsbeskedet ska läsas.
Kolla att du får rätt pengar!

För att du ska få pengarna till delpension måste arbetsgivare betala in pengar till Fora varje år. Det gör inte alla. Den enda som egentligen kan kontrollera att din pension blir rätt är du. Så här gör du:

Gå in på Foras hemsida fora.se och logga in med e-legitimation på Mina sidor, eller titta på ditt senaste pensionsbesked.

Kolla lönen!

På pensionsbeskedet eller på fora.se kan du se vilken lön arbetsgivaren har rapporterat att du fått. Kolla så att det stämmer mot dina lönebesked. Du kan också jämföra med Skatteverkets uppgifter i din deklaration.

Har du fått premien inbetald?

Har du kollektivavtal ska din arbetsgivare betala in två typer av premier:

  • Avtalspension Saf-LO. Din vanliga tjänstepension som du har genom ditt kollektivavtal. Den ska vara 4,5 procent av lönen.
  • Kompletterande pensionspremier.
    Kan gå under namn som delpension, livsarbetstidspremie mm. På ditt pensionsbesked ser du om det betalats in. Titta under ”Lön och premier”. Står det inte till exempel deltidspension där har du inte fått någon inbetalning.Du måste alltså titta på pensionsbeskedet – på vanliga sammanställningen på Mina sidor syns inte delpensionen. Och du kan bara se förra årets pensionsbesked, inte längre tillbaka.
    Kolla vad som gäller i ditt kollektivavtal. Samhallavtalet saknar kompletterande pensionspremier.

Krångligt? Ring Fora!

Om du inte vill hålla på och leta själv, eller inte hittar det du söker kan du ringa till Foras kundservice: 08-787 40 10. Det behöver du också göra om du vill ha uppgifter från tidigare år. I telefonen behöver du logga in med e-legitimation.

För några år sedan upptäcktes omfattande fusk med arbetsgivarnas inbetalning till tjänstepension i hotell- och restaurangbranschen. Bland annat det har fått IF Metall att titta extra på pensionsinbetalningarna.

– Vi vet en del företag som inte betalar, säger Annika Nilsson på IF Metall.

Det handlar inte självklart om fusk. Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, tror inte att att det finns arbetsgivare som försöker undkomma att betala in pensionspremier – det skulle upptäckas snabbt. Däremot kan det bli fel när en arbetsgivare ska rapportera in till Fora.

Anledningen, enligt Anders Weihe, är bland annat att formuläret där arbetsgivaren ska rapportera är otydligt.

– Vi har upptäckt att de svarar fel på en fråga.

Felet brukar uppstå när arbetsgivaren ska fylla i enligt vilket avtal den anställda ska ha delpension. Att fylla i avtalet är nödvändigt för att det ska bli rätt på den faktura som Fora sedan skickar till företaget.

– Det är väldigt irriterande för oss och för våra bolag som kan bli efterdebiterade.

Han tycker att systemen borde varna om ett företag ett år betalar in stora summor för en person, och nästa år ingenting alls.

– Det är inte första gången vi har problem med Fora, suckar han, och är kritisk till hur ägarna Svenskt Näringsliv och LO skött bolaget.

Däremot säger han att Foras ledning nu jobbar bra för att höja kvaliteten.

Fora känner till att det kan bli fel, men har ingen kontrollfunktion, allt bygger på att arbetsgivarna rapporterar in rätt och det är bara den anställda själv som kan kontrollera inbetalningen. Att det blir fel har att göra med brister i informationen.

– Vi förbättrar löpande rapporteringstjänsten och informationen, säger Bodil Nelsson, som chef för partsrelationer på Fora.

Medan den vanliga avtalspensionen (Saf-LO) bygger på ett avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv, bygger delpensionen på överenskommelser mellan enskilda fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det finns ett 80-tal olika lösningar för så kallade kompletterande pensionspremier.

– Det bidrar till att det inte är lätt att förstå, säger Bodil Nelsson, som ändå har uppfattningen att Fora klarar uppdraget.

– Tycker arbetsgivaren att det är krångligt kan de kontakta oss.

Annelie Sjöström, pressansvarig på Fora, säger att de har ”höga ambitioner” att göra hanteringen enklare.

– Det ska vara enklare för kunderna. Vi är inte där i dag.

Hon säger också att de jobbar på att anpassa informationen efter olika arbetsgivare. En egenföretagare med några få anställda har helt andra behov än ett börsföretag med HR-avdelning.

När det gäller informationen till enskilda uppmanar hon alla att öppna sitt pensionsbesked när det kommer.

– På samma sätt som man öppnar sitt lönekuvert för att kolla att semesterdagar och annat stämmer.

Nu försöker facket och arbetsgivarna, i samarbete med Fora, reda ut problemen. IF Metall försöker ta reda på om det finns fler företag som inte betalat in premien. För det behöver man hjälp från facket lokalt.

– Alla fackliga förtroendevalda bör kolla så att arbetsgivaren verkligen betalar in pengarna, säger Annika Nilsson.

Hon uppmanar också medlemmar att kolla så de har fått in pengar till delpensionen, och annars rapportera till avdelningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Det här behöver du ha koll på om pensionen

Satsa på att jobba så många år som möjligt – det är viktigare än att spara till pensionen, tycker pensionsekonomen Kristina Kamp

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.