Så får du rätt pengar
Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!
Industriarbetarnas tidning
10 oktober, 2019
Skrivet av Anna Julius
Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in till den nya delpensionen. Nu ska fack och arbetsgivare gå till botten med problemet – och Fora ska förbättra sin information.
För att du ska få pengarna till delpension måste arbetsgivare betala in pengar till Fora varje år. Det gör inte alla. Den enda som egentligen kan kontrollera att din pension blir rätt är du. Så här gör du:
Gå in på Foras hemsida fora.se och logga in med e-legitimation på Mina sidor, eller titta på ditt senaste pensionsbesked.
Kolla lönen!
På pensionsbeskedet eller på fora.se kan du se vilken lön arbetsgivaren har rapporterat att du fått. Kolla så att det stämmer mot dina lönebesked. Du kan också jämföra med Skatteverkets uppgifter i din deklaration.
Har du fått premien inbetald?
Har du kollektivavtal ska din arbetsgivare betala in två typer av premier:
Krångligt? Ring Fora!
Om du inte vill hålla på och leta själv, eller inte hittar det du söker kan du ringa till Foras kundservice: 08-787 40 10. Det behöver du också göra om du vill ha uppgifter från tidigare år. I telefonen behöver du logga in med e-legitimation.
För några år sedan upptäcktes omfattande fusk med arbetsgivarnas inbetalning till tjänstepension i hotell- och restaurangbranschen. Bland annat det har fått IF Metall att titta extra på pensionsinbetalningarna.
– Vi vet en del företag som inte betalar, säger Annika Nilsson på IF Metall.
Det handlar inte självklart om fusk. Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen, tror inte att att det finns arbetsgivare som försöker undkomma att betala in pensionspremier – det skulle upptäckas snabbt. Däremot kan det bli fel när en arbetsgivare ska rapportera in till Fora.
Anledningen, enligt Anders Weihe, är bland annat att formuläret där arbetsgivaren ska rapportera är otydligt.
– Vi har upptäckt att de svarar fel på en fråga.
Felet brukar uppstå när arbetsgivaren ska fylla i enligt vilket avtal den anställda ska ha delpension. Att fylla i avtalet är nödvändigt för att det ska bli rätt på den faktura som Fora sedan skickar till företaget.
– Det är väldigt irriterande för oss och för våra bolag som kan bli efterdebiterade.
Han tycker att systemen borde varna om ett företag ett år betalar in stora summor för en person, och nästa år ingenting alls.
– Det är inte första gången vi har problem med Fora, suckar han, och är kritisk till hur ägarna Svenskt Näringsliv och LO skött bolaget.
Däremot säger han att Foras ledning nu jobbar bra för att höja kvaliteten.
Fora känner till att det kan bli fel, men har ingen kontrollfunktion, allt bygger på att arbetsgivarna rapporterar in rätt och det är bara den anställda själv som kan kontrollera inbetalningen. Att det blir fel har att göra med brister i informationen.
– Vi förbättrar löpande rapporteringstjänsten och informationen, säger Bodil Nelsson, som chef för partsrelationer på Fora.
Medan den vanliga avtalspensionen (Saf-LO) bygger på ett avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv, bygger delpensionen på överenskommelser mellan enskilda fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Det finns ett 80-tal olika lösningar för så kallade kompletterande pensionspremier.
– Det bidrar till att det inte är lätt att förstå, säger Bodil Nelsson, som ändå har uppfattningen att Fora klarar uppdraget.
– Tycker arbetsgivaren att det är krångligt kan de kontakta oss.
Annelie Sjöström, pressansvarig på Fora, säger att de har ”höga ambitioner” att göra hanteringen enklare.
– Det ska vara enklare för kunderna. Vi är inte där i dag.
Hon säger också att de jobbar på att anpassa informationen efter olika arbetsgivare. En egenföretagare med några få anställda har helt andra behov än ett börsföretag med HR-avdelning.
När det gäller informationen till enskilda uppmanar hon alla att öppna sitt pensionsbesked när det kommer.
– På samma sätt som man öppnar sitt lönekuvert för att kolla att semesterdagar och annat stämmer.
Nu försöker facket och arbetsgivarna, i samarbete med Fora, reda ut problemen. IF Metall försöker ta reda på om det finns fler företag som inte betalat in premien. För det behöver man hjälp från facket lokalt.
– Alla fackliga förtroendevalda bör kolla så att arbetsgivaren verkligen betalar in pengarna, säger Annika Nilsson.
Hon uppmanar också medlemmar att kolla så de har fått in pengar till delpensionen, och annars rapportera till avdelningen.