Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

20 januari, 2020

Debatt Oavsett om proteströsterna handlar om migrationspolitiken eller allmänna orättvisor, är det svårt att motivera valet av SD. Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Om skribenten:

Ermine Khachatryan är från Uppsala och engagerad i Socialdemokraterna. Hon jobbar som utredare på Region Stockholm.

Sverigedemokraterna (SD) får sitt högsta resultat bland arbetarväljare enligt den senaste SCB mätningen. I samma undersökning svarar ca 5 procent av dem som skulle lägga sin röst på SD att de egentligen sympatiserar med något annat parti.

Många av dessa proteströster är arbetare som tidigare har röstat på Socialdemokraterna och det får konsekvenser. Det kostar mandat i riksdagen, det kostar inflytande, det kostar politiska reformer som hade kunnat genomföras men som det saknas politiska förutsättningar för i dag.

Oavsett om proteströsterna handlar om migrationspolitiken eller allmänna orättvisor arbetarväljare upplever i arbetslivet och i samhället, är det svårt att motivera valet av SD.

För ett år sedan röstade SD för att avskaffa skatteavdrag för fackföreningsavgiften som den S-ledda regeringen hade återinfört. Partiet har tidigare röstat nej till en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, nej till förstärkt arbetslivsforskning, nej till barnomsorg på obekväm arbetstid, nej till höjt barnbidrag. SD vill lagstifta om lönesänkningar för ungdomar och flyktingar och avskaffa de regionala skyddsombuden. Listan kan göras lång! I den här artikeln kan jag inte skriva om alla våra ambitioner för ett tryggare arbetsliv och ett rättvisare samhälle, men jag kan ge några exempel.

  • Vi socialdemokrater vill i stället öka tillträdesrätten för regionala skyddsombud och ett lagförslag ska presenteras inom kort.
  • Systemet med statligt stöd vid korttidsarbete ska utvecklas under mandatperioden, bland annat för att säkra tillgång till utbildning eller annan kompetensutveckling för de arbetstagare som deltar i korttidsarbete, inte minst inom industrin.
  • Många föräldrar inom arbetaryrken har i dag svårt att kombinera jobbet med familjens behov och barns långa ledigheter, vilket leder till ökad stress. Därför kommer vi att införa en veckas extra betald föräldraledighet årligen för varje förälder med barn mellan 4 och 16 år, att ta ut när barnen är lediga.
  • Vi vill stärka förhandskontrollerna av företag som ansöker om tillstånd för arbetskraftsinvandring. Det ska inte förekomma att människor mer eller mindre sover i sin lastbil eller på golv på arbetsplatsen. Arbetslivskriminaliteten är ovärdigt Sverige. Behovet av arbetskraftsinvandring ska prövas på arbetsmarknaden.

I debatten ställs många gånger invandring mot välfärden, som många människor inte minst inom arbetaryrken är oroliga för. Det är dock en förenkling. Till följd av demografiska förändringar med fler äldre, men också fler barn, kommer många fler medarbetare behöva anställas i välfärden under de närmsta åren.

Under 2018–2019 gick omkring sju av tio nya jobb till utrikes födda, där huvuddelen av den lediga arbetskraften finns. De är våra undersköterskor och läkare, våra busschaufförer och ingenjörer, en del av dem är våra arbetsgivare.

Inom industrin står utrikes födda för hela jobbökningen. Industrin står fortfarande för huvuddelen av Sveriges exportinkomster. Industrianställda drar in pengar som betalar välfärden.

När vi investerar i människor kan de vara med och bidra. När fler är med och bidrar växer ekonomin. Det är när investeringsbehovet blir större än de tillgängliga resurserna under kort tid, som samhällsproblemen växer. Då växer i stället arbetslösheten och segregationen med alla sina påföljder som trångboddhet, kriminalitet och det vi kallar parallella samhällen.

Det finns gränser för hur snabbt ett samhälle kan expandera och det är med den insikten vi socialdemokrater har lagt om migrationspolitiken. Det handlar om att varenda en som bor i Sverige ska ha likvärdiga möjligheter till utbildning, sjukvård och bostad. Varenda en som bor i Sverige ska ha rätt till arbete, jämlikhet och värdighet.

Vi ser och förstår den oro som många med arbetaryrken känner för att kanske inte klara av sin ekonomi vid en längre tids sjukdom eller arbetslöshet, få sina löner och arbetsvillkor dumpade på grund oschysst konkurrens eller råka ut för en arbetsplatsolycka.

För att samhället inte ska klara av att trygga välfärden och bekämpa brottsligheten. Vi behöver ditt mandat för att kunna genomföra de nödvändiga reformerna.

Vad vinner du på att proteströsta på SD?

Ermine Khachatryan (S)

6 kommentarer till “Därför ska du inte protest­rösta på SD

  • Hur långt ska det gå?
    Diktatorns kokbok
    För att en diktatur ska få fäste i ett land krävs följande ingredienser
    Kap.1 Skapa missnöje med tingens ordning genom att förstärka brottslighet och otrygghet genom påverkan på nätet (nuförtiden) och propaganda . Exempel: Bombningar, skjutningar och bedrägerier och våld mot gamla.
    Kap2.Skapa ett “vi och dom”-samhälle genom att peka ut olika grupper som marodörer och resursförbrukare. Exempel: Invandrare (Sverige, Victor Orban), Kommunister, judar (Mussolini, Hitler) Äkta demokrater (Putin).
    Kap3. Bilda ett “snällt” missnöjesparti som lockar röster från hela skalan. Exempel: Hitler,(Nationell socialism=>Nazism), Mussolini (Kommunist =>faschist), Viktor Orban (Liberal=> antiliberal skendemokrat). Putin (Demokrat=>antiliberal skendemokrat)
    Kap4. Invänta en normförskjutning i samhället som förstärks av påverkan på nätet och som visar sig i opinionsundersökningar. Skruva på vallöftena mot de egna intetionerna. Skriv en låtsasbudget med stora hål som ingen bryr sig om, med löften till alla!
    Kap5 . Bilda en milis som ska “underlätta lag och ordning” och undertrycka opposition. Exempel: Mussolini (svartskjortor)Hitler (brunskjortor) Sverige (vaktbolag?) Försäkra om en stor angiverirörelse.
    Kap6. Gör en kupp efter valet. Ta reda på en svag punkt i systemet. Exempel: Hitler (den dödssjuke rikskanslerns utnämningsrätt) Mussolini (förvirrade ministrar med utnämningsrätt). Inför diktatur “för att skapa ordning”.
    Kap7.Krossa demokratins tre maktcentra: Riksdagen, den lagstiftande makten , upplöses. Domare och polischefer, den verkställande makten, byts ut. Journalistkåren, den granskande makten, mördas och skräms till tystnad. Det demokratiska samhället är nu helt lamslaget.
    Kap8.Lägg beslag på tillgångar för att betala mutor till medlöpare. Aktivera angiverisystemet. Börja jaga meningsmotståndare. Utvisa , lås in eller mörda icke önskvärda.
    De första delarna är snart avklarade.

  • Varför tror du att det är proteströster?
    Som av en händelse kan vi just idag i media höra att SD återigen är större än S.
    Det betyder att fler tycker att de är ett bättre alternativ.
    Så enkelt är det.

    Det dröjer en stund innan folk byter parti.
    När de gör det beror det dels på att de hittat ett bättre alternativ och att det parti de tidigare röstat på inte alls gjort ett bra jobb.

    Vad har fått dig att gilla S?
    Vad har fått massor av andra att sluta göra detsamma?
    Hur mycket ”arbetare” är en utredare på Region Stockholm?
    Med i LO?

  • Har varit LO knegare i hela mitt liv(45år). Är 61 år nu. Kroppen säger nu ifrån tyvärr. Är ej längre arbetsför enligt läkarna och arbetsförmedlingen. Försäkringskassan bröt s.k samhällskontraktet och utförsäkrade mig. Således 0 kr sen 4 juli-19. Säg mig varför sossarna skall ha min röst.

  • Helt rätt Kenta.
    Men det finns ju ingen som drar sin lans för alla som är knegare eller sjuka av arbetet eller sjuk av att aldrig få återhämtning.
    Missnöjet kommer att finnas kvar då ingen av de fackliga företrädarna står upp för vanligt folk och deras säkerhet eller trygghet.
    Detta har man upplevt under hela 20-talet där den svage får ta skiten så att säga och förlorar sitt stöd och den hjälp som skall finnas.

    Nu senast läste jag om en dom som gällde gratis blöjor åt alla på förskolan men det finns makthavare som vägrar att följa denna domen från kammarrätten. Hur kommer detta sig då att folk skall följa lagar och domar när inte ens politiker eller andra makthavare gör detta?

    sedan säger man att regler och direktiv står över domar och lagar? Vad händer i Sverige och varför tror sig makthavare att dom kan bete sig som dom vill och utan straff?
    Detta sker i alla nivåer och därför letar man efter någon som bryr sig. Men det finns ju ingen som gör.

    • Visst finns det fackliga företrädare som står upp för vanligt folk, säkerhet och trygghet på arbetsplatserna! Varför tror du annars att du får löneökning, har semesterrätt, sjukersättning mm?
      Men för att ha starka fackförbund behövs medlemmar, och inte bara missnöjda medlemmar som gnäller sinsemellan på arbetsplatserna utan aktiva medlemmar, arbetsplatsombud och skyddsombud ute på arbetsplatserna.
      Så aktivera er – gå med i facket, rapportera in problem till er avdelning, ta förtroendeuppdrag..

      Nu skrevs ju denna artikel och kommentarerna för en tid sedan, så se er omkring och lägg istället märke till de förbättringar som regeringen har lyckats genomföra trots ett väldigt svårt parlamentariskt läge där man fått förhandla och prioritera för att lyckas få igenom åtminstone en del av sin politik. Det är S som byggde upp Sverige till det jämställdaste välfärdslandet i världen under bara några decennier.. sedan gick det utför igen och vems fel är det? Det är väljarna som svikit – S vill ju fortfarande ha ett jämlikt och jämställt land med en väl utbyggd välfärd. Så istället för att gnälla – aktivera er fackligt eller politiskt, eller varför inte facklig-politiskt för ännu mer genomslagskraft för arbetarvänlig politik? 🙂

  • Den politiska samhällscancern sprider sig som en löpeld genom Sverige.
    Korruption och politikerförakt har funnits i alla tider och den har blivit mer synlig och påtaglig på senare år då politiker tillåtit banker och företag att ha stramare kontroll över medborgarna.
    Kameraövervakning, telefonavlyssning, appar med avlyssning i våra mest privata rum, strävan efter ett kontantlöst samhälle, ja listan kan göras ännu längre.
    Dagligen förser media oss om nyheter kring mord, våldtäkter, mordbränder, sprängdåd. Varför? För att det säljer.
    Politiker och företag säljer sitt budskap på din och min rädsla. Och som med reklam tenderar budskapet att etsa sig fast likt cancer i våra medvetanden.
    Detta är en destruktiv, negativ och farlig utveckling av människors empati gentemot andra och framför allt för samhället.
    Och det låter som alltid- ”För din och vår säkerhet” ”har du inget att dölja, behöver du inte vara orolig”, ja vi har hört det till leda. Faktum är, vi alla har något att dölja.
    Det är också en beräknad strategi från demokratifientliga politiker att dessa under många år har satt agendan för att oro, rädsla och misstänksamhet ska göra sig gällande.
    Vi ser hur politiker fifflar och förskansar sig till alla möjliga bidrag. Vem får betala priset för att en klick av politiker ”roffar” åt sig? Jo, vi alla andra medborgare.
    Den ofantliga skatteutgiften som vi medborgare i Sverige SKA betala för:
    Privata skolor, sjukvård, apotek i all ära. Och skall vi med VÅRA skattepengar investera i dessa företagen skall vi också ha avkastning för den vinst de gör, precis som med aktier. Allt annat är förkastligt.
    Och att sedan kalla dessa ”privata” är befängt i sig, då de lever på våra skattepengar.
    Skattemoralen falnar då medborgarna inte ser eller känner att dom får något tillbaka i form av bättre skolor, sjukvård och i övriga trygghetssystem. För att förhindra fusk i trygghetssystemen vill man då (Begler) införa en införa en myndighet som kontrollerar pensionsmyndigheten, arbetsförmedlingen, försäkringskassan och arbetslöshetskassorna. Man har utan att egentligen ha någon som helst uppfattning- Begler hänvisar och påstår att fusket uppgår till mellan ”11 och 27 miljarder från välfärdssystemen”. Det skulle likaväl kunna säjas 100 – 200 miljarder- eller 1 -2 miljarder. Faktum är att det finns ingen som vet oavsett vilka uträkningar som gör sig gällande. Och vilka ofantliga kostnader skulle den kontrollmyndigheten kosta oss skattebetalare?
    .
    Vi ser dom mest befängda förslagen från främst högerpolitikers strävan att sänka skatter på bekostnad av barn, äldre, sjuka, arbetslösa m.fl.
    1 enda stafettläkare kostar oss skattebetalare den ”ofantliga” lönen på 1 209 064 kronor inklusive sociala avgifter i MÅNADEN !! plus fri bil och andra förmåner som du och jag betalar via skattesedeln för sämre sjukvård. Naturligtvis skall ju företaget läkaren arbetar inom också gå i vinst….Detta medför per automatik- Äldre skall få sämre mat, sänkt värme. Skolbarnen skall inte få busskort under sommarmånaderna, ej fritt inträde på medborgarnas badhus eller museum. Sjuka skall betala med psykisk stress om att det ”kanske” får sjukpenning. Och ovan på det den sjukdom dom diagnostiserats med.
    Vem är så förb.. intelligensbefriad som vill ha ett sämre samhälle??
    Att skrika för full hals att vilja ha mer poliser och andra kontrollmyndigheter är det yttersta och främsta tecknet på en USEL söndertrasad Trygghetspolitik..

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”SD och Alliansen är löntagarfientliga”

”I de fall facket inte nått fram förhandlingsvägen har S beslutat att politiskt genomföra löntagarnas krav – efter motstånd från de borgerliga partierna.” Det skriver fem tidigare fackligt förtroendevalda från fyra olika LO-förbund, och uppmanar alla väljare att tänka till noga inför det kommande valet.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.