Industriarbetarnas tidning

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

10 november, 2020 - 13:50

Skrivet av

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet att de kan få följa med ut på arbetsplatserna.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman
Marie Nilsson, IF Metall. Foto: Ylva Bergman

I våras röstade riksdagen ner regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Samtidigt pågår samtal om att avskaffa systemet med RSO helt och istället ha statliga rådgivare. En utveckling som oroar fackförbunden.

– Nu är det svårt med situationen som råder, men på fullt allvar vill vi ta med politiker ut och göra RSO-besök för att få dem att förstå hur viktigt det är. Det verkar vara en diffus uppfattning kring vad de regionala skyddsombuden egentligen gör, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Ett mejl har enligt fackets kommunikationsavdelning gått ut till ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet med frågan om prao.

Mats Green. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Moderaten Mats Green svarar:

– Jag kommer att tacka ja till erbjudandet om praktik. Jag tackar alltid ja till praktik när tillfälle erbjuds. Även om jag inte delar IF Metalls inställning att systemet med skattefinansierade regionala fackliga skyddsombud fungerar är jag intresserad av att diskutera den viktiga frågan om arbetsmiljö, säger riksdagsledamoten som är andre vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Arman Teimouri Foto: TT Nyhetsbyrån.

Liberalernas ledamot i arbetsmarknadsutskottet Arman Teimouri svarar också ja till erbjudandet.

– Jag har ännu inte fått frågan, men är alltid öppen för att göra verksamhetsbesök. Det är en viktig del av riksdagsuppdraget. Jag delar förvisso inte Marie Nilssons beskrivning av systemet med regionala skyddsombud. Tvärtom anser vi att rollen måste utredas, för att skapa bättre arbetsmiljö för löntagarna.

Magnus Persson Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverigedemokraterna är det parti som hårdast drivit frågan om att förstatliga skyddsombuden. Ledamoten Magnus Persson (SD) svarar:

– Jag har inte fått någon inbjudan. Vi får se om det passar med tiden, men är väl förtrogen med deras arbete då jag själv varit skyddsombud inom Byggnads i många år.

Det var ett regionalt skyddsombud i Sörmland, Linda Forså, som kom på idén när IF Metall försökte driva opinion kring frågan om utvidgad tillträdesrätt. ”Kom med oss ut på besök! Så får ni se och kanske bättre förstår vad det handlar om.” Ingen anmälde sig då men IF Metall vill nu igen se om politikerna nappar.

– Det är viktigt för borgliga politiker att förstå att det sällan är konflikt mellan arbetsgivare och regionala skyddsombud. Men att olika saker upptäcks och förebyggs. Många arbetsgivare tycker att RSO:na är en stor tillgång. Ett viktigt komplement till Arbetsmiljöverkets inspektörer som inte har möjlighet och tid att göra såna besök idag, säger Marie Nilsson.

Vad blir konsekvensen om de regionala skyddsombuden försvann?

– Det vore väldigt olyckligt. Jag tror absolut att det skulle bidra till en sämre bevakning av arbetsmiljön. Hos oss i industrin är det jätteviktigt för vi har så många små arbetsplatser i dag.

RSO

Regionala skyddsombud får i dag tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal och medlemmar i facket. Regeringen och IF Metall vill komma in på alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Och ha stöd i lagen för det.

”Vi tycker att det är helt naturligt för då har vi ju ändå en relation med arbetsgivaren”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.