Industriarbetarnas tidning

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

10 november, 2020

Skrivet av

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet att de kan få följa med ut på arbetsplatserna.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman
Marie Nilsson, IF Metall. Foto: Ylva Bergman

I våras röstade riksdagen ner regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Samtidigt pågår samtal om att avskaffa systemet med RSO helt och istället ha statliga rådgivare. En utveckling som oroar fackförbunden.

– Nu är det svårt med situationen som råder, men på fullt allvar vill vi ta med politiker ut och göra RSO-besök för att få dem att förstå hur viktigt det är. Det verkar vara en diffus uppfattning kring vad de regionala skyddsombuden egentligen gör, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Ett mejl har enligt fackets kommunikationsavdelning gått ut till ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet med frågan om prao.

Mats Green. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Moderaten Mats Green svarar:

– Jag kommer att tacka ja till erbjudandet om praktik. Jag tackar alltid ja till praktik när tillfälle erbjuds. Även om jag inte delar IF Metalls inställning att systemet med skattefinansierade regionala fackliga skyddsombud fungerar är jag intresserad av att diskutera den viktiga frågan om arbetsmiljö, säger riksdagsledamoten som är andre vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Arman Teimouri Foto: TT Nyhetsbyrån.

Liberalernas ledamot i arbetsmarknadsutskottet Arman Teimouri svarar också ja till erbjudandet.

– Jag har ännu inte fått frågan, men är alltid öppen för att göra verksamhetsbesök. Det är en viktig del av riksdagsuppdraget. Jag delar förvisso inte Marie Nilssons beskrivning av systemet med regionala skyddsombud. Tvärtom anser vi att rollen måste utredas, för att skapa bättre arbetsmiljö för löntagarna.

Magnus Persson Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverigedemokraterna är det parti som hårdast drivit frågan om att förstatliga skyddsombuden. Ledamoten Magnus Persson (SD) svarar:

– Jag har inte fått någon inbjudan. Vi får se om det passar med tiden, men är väl förtrogen med deras arbete då jag själv varit skyddsombud inom Byggnads i många år.

Det var ett regionalt skyddsombud i Sörmland, Linda Forså, som kom på idén när IF Metall försökte driva opinion kring frågan om utvidgad tillträdesrätt. ”Kom med oss ut på besök! Så får ni se och kanske bättre förstår vad det handlar om.” Ingen anmälde sig då men IF Metall vill nu igen se om politikerna nappar.

– Det är viktigt för borgliga politiker att förstå att det sällan är konflikt mellan arbetsgivare och regionala skyddsombud. Men att olika saker upptäcks och förebyggs. Många arbetsgivare tycker att RSO:na är en stor tillgång. Ett viktigt komplement till Arbetsmiljöverkets inspektörer som inte har möjlighet och tid att göra såna besök idag, säger Marie Nilsson.

Vad blir konsekvensen om de regionala skyddsombuden försvann?

– Det vore väldigt olyckligt. Jag tror absolut att det skulle bidra till en sämre bevakning av arbetsmiljön. Hos oss i industrin är det jätteviktigt för vi har så många små arbetsplatser i dag.

RSO

Regionala skyddsombud får i dag tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal och medlemmar i facket. Regeringen och IF Metall vill komma in på alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Och ha stöd i lagen för det.

”Vi tycker att det är helt naturligt för då har vi ju ändå en relation med arbetsgivaren”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

Riksdagen röstade som väntat ner regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken:
”Coronakrisen har verkligen visat hur viktiga skyddsombuden är”, säger hon.

”Skyddsombud behövs i kris”

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.