Industriarbetarnas tidning

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

10 november, 2020

Skrivet av

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet att de kan få följa med ut på arbetsplatserna.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman
Marie Nilsson, IF Metall. Foto: Ylva Bergman

I våras röstade riksdagen ner regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Samtidigt pågår samtal om att avskaffa systemet med RSO helt och istället ha statliga rådgivare. En utveckling som oroar fackförbunden.

– Nu är det svårt med situationen som råder, men på fullt allvar vill vi ta med politiker ut och göra RSO-besök för att få dem att förstå hur viktigt det är. Det verkar vara en diffus uppfattning kring vad de regionala skyddsombuden egentligen gör, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Ett mejl har enligt fackets kommunikationsavdelning gått ut till ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet med frågan om prao.

Mats Green. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Moderaten Mats Green svarar:

– Jag kommer att tacka ja till erbjudandet om praktik. Jag tackar alltid ja till praktik när tillfälle erbjuds. Även om jag inte delar IF Metalls inställning att systemet med skattefinansierade regionala fackliga skyddsombud fungerar är jag intresserad av att diskutera den viktiga frågan om arbetsmiljö, säger riksdagsledamoten som är andre vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Arman Teimouri Foto: TT Nyhetsbyrån.

Liberalernas ledamot i arbetsmarknadsutskottet Arman Teimouri svarar också ja till erbjudandet.

– Jag har ännu inte fått frågan, men är alltid öppen för att göra verksamhetsbesök. Det är en viktig del av riksdagsuppdraget. Jag delar förvisso inte Marie Nilssons beskrivning av systemet med regionala skyddsombud. Tvärtom anser vi att rollen måste utredas, för att skapa bättre arbetsmiljö för löntagarna.

Magnus Persson Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverigedemokraterna är det parti som hårdast drivit frågan om att förstatliga skyddsombuden. Ledamoten Magnus Persson (SD) svarar:

– Jag har inte fått någon inbjudan. Vi får se om det passar med tiden, men är väl förtrogen med deras arbete då jag själv varit skyddsombud inom Byggnads i många år.

Det var ett regionalt skyddsombud i Sörmland, Linda Forså, som kom på idén när IF Metall försökte driva opinion kring frågan om utvidgad tillträdesrätt. ”Kom med oss ut på besök! Så får ni se och kanske bättre förstår vad det handlar om.” Ingen anmälde sig då men IF Metall vill nu igen se om politikerna nappar.

– Det är viktigt för borgliga politiker att förstå att det sällan är konflikt mellan arbetsgivare och regionala skyddsombud. Men att olika saker upptäcks och förebyggs. Många arbetsgivare tycker att RSO:na är en stor tillgång. Ett viktigt komplement till Arbetsmiljöverkets inspektörer som inte har möjlighet och tid att göra såna besök idag, säger Marie Nilsson.

Vad blir konsekvensen om de regionala skyddsombuden försvann?

– Det vore väldigt olyckligt. Jag tror absolut att det skulle bidra till en sämre bevakning av arbetsmiljön. Hos oss i industrin är det jätteviktigt för vi har så många små arbetsplatser i dag.

RSO

Regionala skyddsombud får i dag tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal och medlemmar i facket. Regeringen och IF Metall vill komma in på alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Och ha stöd i lagen för det.

”Vi tycker att det är helt naturligt för då har vi ju ändå en relation med arbetsgivaren”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

Eva Nordmark: Ökat tillträde ger bättre skydd

Riksdagen röstade som väntat ner regeringens förslag om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är besviken:
”Coronakrisen har verkligen visat hur viktiga skyddsombuden är”, säger hon.

”Skyddsombud behövs i kris”

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

”Det är de små arbets­platserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]