Industriarbetarnas tidning

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Publicerad 2020-11-10, 13:50

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet att de kan få följa med ut på arbetsplatserna.

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman
Marie Nilsson, IF Metall. Foto: Ylva Bergman

I våras röstade riksdagen ner regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Samtidigt pågår samtal om att avskaffa systemet med RSO helt och istället ha statliga rådgivare. En utveckling som oroar fackförbunden.

– Nu är det svårt med situationen som råder, men på fullt allvar vill vi ta med politiker ut och göra RSO-besök för att få dem att förstå hur viktigt det är. Det verkar vara en diffus uppfattning kring vad de regionala skyddsombuden egentligen gör, säger Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande.

Ett mejl har enligt fackets kommunikationsavdelning gått ut till ledamöterna i arbetsmarknadsutskottet med frågan om prao.

Mats Green. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Moderaten Mats Green svarar:

– Jag kommer att tacka ja till erbjudandet om praktik. Jag tackar alltid ja till praktik när tillfälle erbjuds. Även om jag inte delar IF Metalls inställning att systemet med skattefinansierade regionala fackliga skyddsombud fungerar är jag intresserad av att diskutera den viktiga frågan om arbetsmiljö, säger riksdagsledamoten som är andre vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Arman Teimouri Foto: TT Nyhetsbyrån.

Liberalernas ledamot i arbetsmarknadsutskottet Arman Teimouri svarar också ja till erbjudandet.

– Jag har ännu inte fått frågan, men är alltid öppen för att göra verksamhetsbesök. Det är en viktig del av riksdagsuppdraget. Jag delar förvisso inte Marie Nilssons beskrivning av systemet med regionala skyddsombud. Tvärtom anser vi att rollen måste utredas, för att skapa bättre arbetsmiljö för löntagarna.

Magnus Persson Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverigedemokraterna är det parti som hårdast drivit frågan om att förstatliga skyddsombuden. Ledamoten Magnus Persson (SD) svarar:

– Jag har inte fått någon inbjudan. Vi får se om det passar med tiden, men är väl förtrogen med deras arbete då jag själv varit skyddsombud inom Byggnads i många år.

Det var ett regionalt skyddsombud i Sörmland, Linda Forså, som kom på idén när IF Metall försökte driva opinion kring frågan om utvidgad tillträdesrätt. ”Kom med oss ut på besök! Så får ni se och kanske bättre förstår vad det handlar om.” Ingen anmälde sig då men IF Metall vill nu igen se om politikerna nappar.

– Det är viktigt för borgliga politiker att förstå att det sällan är konflikt mellan arbetsgivare och regionala skyddsombud. Men att olika saker upptäcks och förebyggs. Många arbetsgivare tycker att RSO:na är en stor tillgång. Ett viktigt komplement till Arbetsmiljöverkets inspektörer som inte har möjlighet och tid att göra såna besök idag, säger Marie Nilsson.

Vad blir konsekvensen om de regionala skyddsombuden försvann?

– Det vore väldigt olyckligt. Jag tror absolut att det skulle bidra till en sämre bevakning av arbetsmiljön. Hos oss i industrin är det jätteviktigt för vi har så många små arbetsplatser i dag.

RSO

Regionala skyddsombud får i dag tillträde till arbetsplatser med kollektivavtal och medlemmar i facket. Regeringen och IF Metall vill komma in på alla arbetsplatser som har kollektivavtal. Och ha stöd i lagen för det.

”Vi tycker att det är helt naturligt för då har vi ju ändå en relation med arbetsgivaren”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma…

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens…

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra…

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett…

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

”Obegripligt och felaktigt om skydds­ombuden, Moderaterna”

Moderaternas vilja att skrota ett fungerande system för arbetsmiljöarbete är obegripligt – om inte anledningen helt enkelt är att inskränka fackets makt, skriver IF…

Regionalt skyddsombud: En del arbetsgivare ser oss mer som besvär

Regionalt skyddsombud: En del arbetsgivare ser oss mer som besvär

Men när Milad Haddad pratar om vikten av säkerhet brukar de tacksamt ta emot hans hjälp.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne…

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra…