Industriarbetarnas tidning

Kylig spänning på hemmaplan

17 december, 2020

Skrivet av Lennart Lund

BÖCKER Vit jul eller inte? Eftersom resor avrådes i dessa coronatider kan den som inte får sin längtan efter snö uppfylld hemmavid i stället söka sig till böckernas värld.

Kjerstin Göransson-Ljungman,
27 sekundmeter. Snö
(Modernista)

Ett spännande alternativ till en fysisk resa är 27 sekundmeter, snö av Kjerstin Göransson-Ljungman.

Det är en klassisk svensk pusseldeckare, första gången utgiven 1939, och ännu ett bevis på hur långt liv bra kriminalhistorier har. Handlingen är till synes enkel: Tio skidturister drar ut i Jämtlandsfjällen, överraskas av en snöstorm och tvingas övernatta på en fjällstation. På morgonen hittas en av dem mördad. Eftersom snöovädret isolerat dem fullständigt är den enda möjliga slutsatsen att en i gruppen är skyldig. Och kvar, bland dem …

Denise Mina
Verkliga brott
(Modernista)

Denise Minas Verkliga brott är en fristående historia, utan koppling till hennes andra berättelser, och börjar en morgon då huvudpersonen Anna fixar frukost och gör barnen klara för skolan samtidigt som hon lyssnar på en true crime-podd.

Till sin förskräckelse handlar detta avsnitt om ett offer hon känner från sitt tidigare liv. När dessutom hennes man kommer med ett oväntat och ovälkommet besked inser Anna att hon måste fly fältet och drar ut i en vindlande jakt genom Europa, vilket berättas med osedvanligt mycket drastisk humor och högt tempo.

Detta är alltså ingen typisk Mina från det kärva Skottland utan en halsbrytande och spännande bladvändare.

Cara Hunter
Ingen utväg
(Louise Bäckelin förlag)

Cara Hunters Ingen utväg inleds med en villabrand i en välbärgad del av Oxford, där ett barn omkommer och ett skadas allvarligt. Modern saknas och fadern, borta på konferens, svarar inte i telefon.

När polisen gräver fram nya fakta kompliceras bilden, över utredningen hänger frågan: Vem vill mörda två barn?

I grunden är detta en traditionell brittisk deckare, men ovanligt välskriven och spännande. Det är tredje boken om kommissarie Fawley, den går att läsa fristående men små detaljer och hänvisningar i förbifarten gör att läsaren, som alltid, vinner på att läsa böckerna (som finns i pocket) i rätt ordning. Dessutom är en fjärde på väg…

Olivier Norek
Ytspänning
(Sekwa förlag)

Oliver Noreks Ytspänning är något så ovanligt som en fransk deckare.

Huvudpersonen Noémie Chastain är kommissarie vid Parispolisen och blir skjuten i ansiktet vid ett narkotikatillslag. Väl utskriven från sjukhuset skickas hon till den fridfulla byn Avalone för att samla krafterna.

Men så störs idyllen: En tunna med ett barnskelett flyter upp till ytan i den konstgjorda sjö, under vars yta den gamla byn ligger dränkt av ett dammbygge. Lugnet byts mot jakten på en mördare från förr.

Norek har arton års erfarenhet som polis i Paris vilket märks i skildringen av polisarbetet, det var väl motiverat att Ytspänning nominerades till priset som en av årets bästa översatta deckare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

”Det går att göra något annorlunda”

”Det går att göra något annorlunda”

Att återvända till Ådalen handlar om mycket mer än att komma hem för serietecknaren Mats Jonsson. Nu ska han starta något nytt.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Morden börjar på en lapp i bilen

Morden börjar på en lapp i bilen

I sommar släpps deckarförfattaren Elinor Kapps andra bok, men jobbet som processoperatör lämnar hon inte.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.