Industriarbetarnas tidning

Kylig spänning på hemmaplan

17 december, 2020

Skrivet av Lennart Lund

BÖCKER Vit jul eller inte? Eftersom resor avrådes i dessa coronatider kan den som inte får sin längtan efter snö uppfylld hemmavid i stället söka sig till böckernas värld.

Kjerstin Göransson-Ljungman,
27 sekundmeter. Snö
(Modernista)

Ett spännande alternativ till en fysisk resa är 27 sekundmeter, snö av Kjerstin Göransson-Ljungman.

Det är en klassisk svensk pusseldeckare, första gången utgiven 1939, och ännu ett bevis på hur långt liv bra kriminalhistorier har. Handlingen är till synes enkel: Tio skidturister drar ut i Jämtlandsfjällen, överraskas av en snöstorm och tvingas övernatta på en fjällstation. På morgonen hittas en av dem mördad. Eftersom snöovädret isolerat dem fullständigt är den enda möjliga slutsatsen att en i gruppen är skyldig. Och kvar, bland dem …

Denise Mina
Verkliga brott
(Modernista)

Denise Minas Verkliga brott är en fristående historia, utan koppling till hennes andra berättelser, och börjar en morgon då huvudpersonen Anna fixar frukost och gör barnen klara för skolan samtidigt som hon lyssnar på en true crime-podd.

Till sin förskräckelse handlar detta avsnitt om ett offer hon känner från sitt tidigare liv. När dessutom hennes man kommer med ett oväntat och ovälkommet besked inser Anna att hon måste fly fältet och drar ut i en vindlande jakt genom Europa, vilket berättas med osedvanligt mycket drastisk humor och högt tempo.

Detta är alltså ingen typisk Mina från det kärva Skottland utan en halsbrytande och spännande bladvändare.

Cara Hunter
Ingen utväg
(Louise Bäckelin förlag)

Cara Hunters Ingen utväg inleds med en villabrand i en välbärgad del av Oxford, där ett barn omkommer och ett skadas allvarligt. Modern saknas och fadern, borta på konferens, svarar inte i telefon.

När polisen gräver fram nya fakta kompliceras bilden, över utredningen hänger frågan: Vem vill mörda två barn?

I grunden är detta en traditionell brittisk deckare, men ovanligt välskriven och spännande. Det är tredje boken om kommissarie Fawley, den går att läsa fristående men små detaljer och hänvisningar i förbifarten gör att läsaren, som alltid, vinner på att läsa böckerna (som finns i pocket) i rätt ordning. Dessutom är en fjärde på väg…

Olivier Norek
Ytspänning
(Sekwa förlag)

Oliver Noreks Ytspänning är något så ovanligt som en fransk deckare.

Huvudpersonen Noémie Chastain är kommissarie vid Parispolisen och blir skjuten i ansiktet vid ett narkotikatillslag. Väl utskriven från sjukhuset skickas hon till den fridfulla byn Avalone för att samla krafterna.

Men så störs idyllen: En tunna med ett barnskelett flyter upp till ytan i den konstgjorda sjö, under vars yta den gamla byn ligger dränkt av ett dammbygge. Lugnet byts mot jakten på en mördare från förr.

Norek har arton års erfarenhet som polis i Paris vilket märks i skildringen av polisarbetet, det var väl motiverat att Ytspänning nominerades till priset som en av årets bästa översatta deckare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

MBL får liv i poesin

MBL får liv i poesin

Ombudsmannen Tomas Lundmark vet vad som rimmar på bemanningsanställd. Nu bokdebuterar han med en samling dikter om arbetet. Alla på rim såklart.

Mormors liv i bomullsfabriken

Mormors liv i bomullsfabriken

Författaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Få ordning på deckarna

Få ordning på deckarna

Läs i rätt ordning! uppmanar DA:s deckarexpert Lennar­t Lund. Det gäller att hålla koll när förlagen börjar översätta böckerna
mitt i en serie.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.