Industriarbetarnas tidning

Kylig spänning på hemmaplan

17 december, 2020

Skrivet av Lennart Lund

BÖCKER Vit jul eller inte? Eftersom resor avrådes i dessa coronatider kan den som inte får sin längtan efter snö uppfylld hemmavid i stället söka sig till böckernas värld.

Kjerstin Göransson-Ljungman,
27 sekundmeter. Snö
(Modernista)

Ett spännande alternativ till en fysisk resa är 27 sekundmeter, snö av Kjerstin Göransson-Ljungman.

Det är en klassisk svensk pusseldeckare, första gången utgiven 1939, och ännu ett bevis på hur långt liv bra kriminalhistorier har. Handlingen är till synes enkel: Tio skidturister drar ut i Jämtlandsfjällen, överraskas av en snöstorm och tvingas övernatta på en fjällstation. På morgonen hittas en av dem mördad. Eftersom snöovädret isolerat dem fullständigt är den enda möjliga slutsatsen att en i gruppen är skyldig. Och kvar, bland dem …

Denise Mina
Verkliga brott
(Modernista)

Denise Minas Verkliga brott är en fristående historia, utan koppling till hennes andra berättelser, och börjar en morgon då huvudpersonen Anna fixar frukost och gör barnen klara för skolan samtidigt som hon lyssnar på en true crime-podd.

Till sin förskräckelse handlar detta avsnitt om ett offer hon känner från sitt tidigare liv. När dessutom hennes man kommer med ett oväntat och ovälkommet besked inser Anna att hon måste fly fältet och drar ut i en vindlande jakt genom Europa, vilket berättas med osedvanligt mycket drastisk humor och högt tempo.

Detta är alltså ingen typisk Mina från det kärva Skottland utan en halsbrytande och spännande bladvändare.

Cara Hunter
Ingen utväg
(Louise Bäckelin förlag)

Cara Hunters Ingen utväg inleds med en villabrand i en välbärgad del av Oxford, där ett barn omkommer och ett skadas allvarligt. Modern saknas och fadern, borta på konferens, svarar inte i telefon.

När polisen gräver fram nya fakta kompliceras bilden, över utredningen hänger frågan: Vem vill mörda två barn?

I grunden är detta en traditionell brittisk deckare, men ovanligt välskriven och spännande. Det är tredje boken om kommissarie Fawley, den går att läsa fristående men små detaljer och hänvisningar i förbifarten gör att läsaren, som alltid, vinner på att läsa böckerna (som finns i pocket) i rätt ordning. Dessutom är en fjärde på väg…

Olivier Norek
Ytspänning
(Sekwa förlag)

Oliver Noreks Ytspänning är något så ovanligt som en fransk deckare.

Huvudpersonen Noémie Chastain är kommissarie vid Parispolisen och blir skjuten i ansiktet vid ett narkotikatillslag. Väl utskriven från sjukhuset skickas hon till den fridfulla byn Avalone för att samla krafterna.

Men så störs idyllen: En tunna med ett barnskelett flyter upp till ytan i den konstgjorda sjö, under vars yta den gamla byn ligger dränkt av ett dammbygge. Lugnet byts mot jakten på en mördare från förr.

Norek har arton års erfarenhet som polis i Paris vilket märks i skildringen av polisarbetet, det var väl motiverat att Ytspänning nominerades till priset som en av årets bästa översatta deckare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Morden börjar på en lapp i bilen

Morden börjar på en lapp i bilen

I sommar släpps deckarförfattaren Elinor Kapps andra bok, men jobbet som processoperatör lämnar hon inte.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

Från debutbok till stor­satsning i amerikansk streamingtjänst

DA träffade Simon Stålenhag hösten 2015, när han nått framgångar med boken Ur varselklotet. Nu har tv-serien som baseras på hans böcker premiär på Amazon Prime.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.