Industriarbetarnas tidning

GS förhandlar om 15 avtal

2 februari, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

GS förhandlar i vår om 15 avtal för 41 000 medlemmar på 4 000 arbetsplatser. 9 avtal för arbetare inom gamla Skogs- och Träfacket och 5 för före detta medlemmar i Grafiska fackförbundet Mediafacket, samt ett för Samhallsanställda.

Sex GS-avtal löper ut redan sista mars. Det är avtalen för träindustri, sågverk, skogen, inklusive kyrkan, stoppmöbelindustrin och trävaruhandeln.
Virkesmätarnas, bemanningsanställdas och grafikernas avtal löper till sista april och tidnings-, förpacknings- och civilavtalen gäller till sista maj.
Samhallavtalet löper ut sista juni, Visbyavtalet sista oktober och Skog-R-avtalet på nyårsafton.

Träindustriavtalet är störst. 17 000 GS-medlemmar går under det avtalet. De arbetar på 1 177 arbetsplatser och tillverkar möbler och kök, fönster och dörrar och alla sorters skivor, exempelvis spånskivor. Avtalet tecknas med arbetsgivarnas förbund Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF.

Sågverksavtalet gäller för 6 878 förbundsmedlemmar på 359 arbetsplatser, mest sågverk. Motparten på arbetsgivarsidan heter Skogsindustrierna.

Skogsavtalet omfattar 3 270 skogsarbetare på cirka 1 200 arbetsplatser. Avtal tecknas med Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, SLA.

Skog R-avtalet förhandlas fram med Skogsvårdsstyrelserna. Gäller 72 anställda på 21 ställen. Motpart: Skogsstyrelsen.

Skogsavtalet Svenska kyrkan handlar om 44 personer som arbetar i kyrkans skogar på 28 arbetsställen. Motparten heter Församlingsförbundet.

Stoppmöbelindustriavtalet gäller för drygt 884 medlemmar som tillverkar stoppmöbler på 76 företag. Arbetsgivarna företräds av TMF.

Virkesmätningsavtalet gäller 214 virkesmätare som mäter allt virke på 61 arbetsplatser innan det går in i fabriken. De arbetar åt tre virkesmätarföreningar (VMF) runt om i landet. SLA är arbetsgivarnas organisation.

Trävaruhandelsavtalet omfattar 340 brädgårdsarbetare på 82 platser. Svensk Handel förhandlar för företagen.

Samhallavtalet berör de dryga 1 000 som arbetar på 63 Samhallfabriker med trä i tillverkningen. Avtalet samförhandlas med andra LO-förbund som har medlemmar inom Samhalls områden. Motparten heter Almega

Bemanningsavtalet gäller 22 medlemmar inom GS. Avtalet samförhandlas med andra LO-förbund. Arbetsgivarnas organisation heter Bemanningsföretagen.

Tidningsavtalet organiserar 2 067 grafiker på 132 dagstidningar. Motpart är Medieföretagen inom Almega.

Civilavtalet gäller för 5 635 arbetare på 681 tryckerier för magasin, kataloger, reklam. Förhandlas fram med Grafiska företagens förbund, GFF.

Förpackningsavtalet gäller för 3 681 anställda på 102 förpackningsföretag. GFF är motpart i förhandlingarna.

Visbyavtalet organiserar dem som arbetar inom reklambranschen. Gäller för 50 anställda på 16 arbetsplatser. Motpart är GFF.

Grafikeravtalet gäller för 5 anställda inom grafisk produktion på 2 arbetsplatser. Motparten heter Medieföretagen inom Almega.

Totalt inom skogs- och träsektorn finns närmare 6 000 arbetsplatser med skrivna avtal, men det är bara på dryga 3 000 som det finns medlemmar i GS. Resten kan ha haft medlemmar tidigare, eller har anställda under en viss tid av året, säsongsarbetare.
Motsvarande siffra för de som går på grafiska avtal är 934 arbetsplatser med GS-medlemmar.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Pension på deltid – så funkar det

Pension på deltid – så funkar det

Nu vill facken öka takten på sparandet till deltidspensionen. Så här fungerar det.

Ideologi bromsar löneförhandlingarna

GS avtalssekreterare Tommy Andersson skulle helst ha avtalen klara innan de opartiska ordförandena (opo), industrins egna medlare, går in för att lösa upp knutarna. Men det ser kärvt ut. Det är de stora ideologiska frågorna som bromsar. Kalendern för fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är fulltecknad de närmaste veckorna. Varje dag pågår förhandlingar mellan GS […]

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Delpension ger äldre chans att jobba mindre

Gå ner 
på halvtid efter 60-årsdagen? I framtiden kommer det att bli möjligt. Hur mycket pengar du får beror på hur länge du har sparat och hur stora avsättningar som görs till din delpension.

”Vi har pressat det här så långt vi kunde”

Bara 0,2 procentenheter mer än i söndags. Då blev det nej, men i dag blev det ja. – I söndags saknades den viktiga föräldraförsäkringen, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

GS kräver 
fler timmar

Mer arbetstidsförkortning och en rättighet att spara timmarna för att gå ner i arbetstid närmare pensionen. Facken inom Industrin vill bygga ut systemet med kortare livsarbetstid.

Arbetsgivarna vill ha mer makt över tiden

Mer makt över arbetstiden står överst på listan över arbetsgivarnas krav. Men fackförbundet GS har inte för avsikt att släppa på arbetstagarnas inflytande. – Vi har sett en attitydförändring på senare år som handlar om mer makt åt de som äger produktionsmedlen, säger avtalssekreterare Tommy Andersson.

Så blev lönen i senaste avtalet

Så blev lönen i senaste avtalet

En ny, högre lönegrupp för stålarbetarna. Hållbart arbete i fokus på allokemiska avtalsområdet. Extra påslag för de lägst avlönade tekoarbetarna. Här är de viktigaste nyheterna i de åtta avtal som IF Metall hittills har tecknat.

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Här tjänar kvinnorna tusenlappar mindre i månaden

Löneglappet mellan könen krymper långsamt. Inom GS är skillnaden allra störst på tidningsavtalet. Där tjänar kvinnor 5 200 kronor mindre i månaden än män.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.