Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Är det mig det är fel på – eller är det bara vädret?

2 december, 2010

Skrivet av CARL-EINAR HÄCKNER

Krönika december 2010

Träden sover, löven har fallit. Det känns som min tumme är för stor för min mobiltelefon när jag ska sms:a ett livsviktigt sms. Känslorna får inte plats. Det går inte att skriva det jag känner. Jag är fortfarande förlorad. Utan barn, utanför mallen. Virvlar i vinden som ett av dom där höstlöven. Har gått igenom det här förut. Känner du också så? Du som läser detta? Du har varit med om så mycket inom dig och tycker att det borde synas utanpå.

Det syns ingenting. Det är ingen som känner, det du känner. Posten kommer ändå. Solen går upp. Du trodde du visste hur det ska vara. Att du mognat. Att nu är det bestämt. ”Nu vet jag…!” Men nej! Inte den här gången heller.

Nu har jag trillat ner. Jag överlevde, det gjorde ont. Jag har klättrat upp, tagit en annan väg. Lite äldre med lite mer lager av undringar och insikter om hur mycket hål det fortfarande finns inne i mig. Om vem jag egentligen är och hur lite jag förstår av hela biten.

Det blir inte lättare av att människor kommer fram och säger saker ibland. Som den stora frågan : ”När ska du ha barn?” Måste dom fråga det just nu? ”Du måste skaffa barn”, säger dom med en bestämd och säker min. ”Ska du inte ha barn?”

Då tänker jag. Ja, jo, men man ska ta hand om dom också. Hur vet man att dom blir så underbara?

Så får man höra: ”Det är många som bestämmer sig för att inte ha barn nu för tiden.”

Då får jag lust att säga:

”Hörru du. Vänta lite nu. Jag har inte sagt att jag inte ska ha barn. Mina tankar är lite oordnade just nu. I sin ensamhet konkurrerar dom om utrymme hos min inre värld. Dom slåss med tomheten. Allt jag lever, lever i, kommer tillbaka, samma hjälplöshet jag trodde mig besegrat kommer återigen och har en självklar plats vid mitt bord. Nyfikenheten är för tillfället omsprungen av livets egen gång. Jag känner mig som en trasig nallebjörn. Alla skumkuddar, som är min kropp, trillar ut på gatan. Ingen kan bry sig, för ingen ser. Det är bara jag som förlorar skummet. Armarna e´ okej, men snart ser jag så trasig ut så ingen ens vet att jag en gång varit en nallebjörn som man skulle krama. Så känns det. Fattar du? Så kommer du och frågar om jag inte ska ha barn. Vad ska jag svara då? Jag behöver tid bara. Reser mycket. Vet inte nu. Självklart vill jag ha barn. Alla vill ha barn. Det är underbart att ha barn. Måste städa först bara. Barn är bäst. Det får ta tid. Jag ska gå ner i källaren först. Jag tänker inte stressa. Måste till Australien bara. Jag bara undrar. Kan jag älska? Är det mig det är fel på? Eller är det bara vädret…?”

Ur livets Varieté:
Jag lärde mig spela piano för att kunna komponera kärlekens musik av toner från min längtan som skulle bli den melodi vi skulle balansera på. Vi skulle gå över till andra sidan. Över en ravin. Inte trilla ner för där nere fanns dom vassa hajtandsstenarna. Skulle man trilla ner skulle man dö en ond bråd död. Ingenting skulle då finnas kvar av det vackra.
Nu flera år efteråt, är delar av detta fortfarande en hägring. En suddig bild av hur det egentligen är. Jag är väl inte mer säker nu. Jag håller på att lära mig ett nytt instrument.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?