Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Orkar inte vara otrogen längre

3 februari, 2011

Skrivet av CARL-EINAR HÄCKNER

Krönika februari 2011

Människan är allt på en gång. Resonemangsförmågan kan hjälpa mig, tänkte jag och ställde in fyrtioårsfesten för det kändes som ett krav, från mig själv. Det är helheten som räknas. Och katten. Och föräldrar, de nära i min omgivning. Och semester. Måste våga tacka nej bara. Jag gillar att bli vuxen.

Jag var hemma hos familjen Tok i går. Det var underbart.

Så mycket energi med alla barn, barnbarn och fruar. Det var en händelse. En dag i livet.

Jag älskar barn. Tror jag. På avstånd. Andras barn. Att vara på besök och se andras barn är som att titta in lite i ett dockhus. Sen går jag hem.

Det känns vuxet med familj.

Att bli vuxen. Vad är det? Att ta ansvar. Låta bli att göra saker jag inte vill. För att jag egentligen mår dåligt och är rädd för att dö.

Det är vuxet att låta bli.

Orkar inte vara otrogen längre mot mig själv. Att vara otrogen är som att slänga sitt eget insides barn i krossat glas, eller i taggiga rosenbuskar. Slänga ut något jag är rädd om, något som är oskyldigt, utan att vilja ta ansvar eller tänka.

Vuxen blir ett lekfullt barn som går ut i den stora svarta natten i en obeslutsam dimma. En process där skyldig och oskyldig glöms bort. Fyllan värmer gott. Bara ansvaret slipps.

Det är lätt att hänga på sin egen bild av hur jag ville det skulle vara som ung, i en låtsaslängtan att fortfarande vara ung. Eller kanske att fortfarande vilja vara bekräftad på det viset, det sättet som det var då.

Eller borde varit då – i din egen film – nu.

Det kan samtidigt vara skönt att göra något som är väldigt dåligt … Det är en svår paradox att hantera. Alla vill väl bli älskade hela livet. Av någon. Bara någon ser mig på riktigt vem jag är. Vad jag vill ha. Kan hålla mig. Hålla om.

För jag vill inte vara själv, ensam. Jag vill ligga bredvid någon. Jag vill hålla om någon. Jag vill inte må dåligt.

Det blir nog bättre nu … Om jag gör så här …
Om jag bara dricker lite och sen ska jag dansa med henne där. Hon är fin … Henne … grumligt vem … Något går sönder … Tar det i morgon … Hur det känns … Ansvaret. Och varför man vill vara otrogen, eller kanske svart, destruktiv och väljer att göra något dåligt. Vi tar det sen …

Jag har inget bra svar på frågan varför.

Vi människor. Vi lever längre. Vi ska passa in i alla kalendrar, foldrar, mappar och regelverk, teveprogram.

Vi delar alla denna strävan, frustration och ovisshet om hur länge vi lever.

Jag mår mycket bättre nu ändå, när jag tänker mig för.

Jag menar inte att allt är perfekt. Men det är mycket bättre nu när jag kan se helheten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?