Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Häpnadsväckande – men vi är samma

19 juni, 2012

Skrivet av

Sitter på en parkbänk. Tittar ut över Göteborg. Jag är två veckor äldre. Sitter och vänder på meningen. Med det man gör. Det händer nu.

Nedanför tronar Liseberg. Det är en sån där fin dag. Den gröna färgen på träden är så svenskt grön.

Det finns olika grönt. Grönt i Spanien är aldrig grönt i Sverige och inte Pasadena utanför LA heller. Inte är det likadant grönt i Kanada. Visst är det grönt, men inte så grönt som just nu här. I goa Götet … fina Götlaborg. När man är inbodd och det gröna kommer tillbaka. Äntligen. Göteborgarna bara sitter, överallt, och ler in i solen.

Utslängda som våta trasor. Avslappnade. Fria. Glada.

Jag kommer hem nu. När kommer man hem? Kommer vi någonsin hem? Alltid på väg. Som konstnär och som människa. Sökandet. Jag hänger fritt och kan se utan att anstränga mig. Det bara är. Som att det finns en kraft. En livskraft. Det är en sån stund. Det går inte göra om någonting.

Människan i mig pausar. Jag är slö och tittar över axeln på mig själv. Efter ting, som gör mig mjuk och medgörlig. Det är skönt. Som att sitta i ett akvarium. Vill vara här. Där jag är. Vill bara vara just nu på den här bänken.

Vi bor i Sverige. Det bästa av bästa. Kanske är det en lögn. Jag vill tro att det fortfarande är så.  Det känns så när jag varit borta ett tag och kommer hem. Jag älskar Sverige.

Det finns något hederligt, naivt, äkta och bra med Sverige. Det går att göra humor av det. Det går att resa runt jorden till andra sidan, till Oz med vår naivitet. Säga att man är svensk och lyckas förmedla det. Dom vill skratta åt oss. Kanske med mig när jag skojar om det. Det är lite svenske kocken i Mupparna, Abba, det mörka, Ingmar Bergman, Ikea.

Jag har bara skrapat på ytan av klichéer från Sverige när jag uppträder utomlands. Till slut är det människan och historien som måste fram i karaktären ändå. För att det verkligen ska gå fram. Det jag gör. Det är egentligen samma publik i Melbourne som det är på Aftonstjärnan i Göteborg när jag uppträder med min soloshow. Det var häpnadsväckande för mig. Att det är samma sort. Alla åldrar. Att dom hittar mig där med.

I Sverige är det inte tillåtet att slå sin fru, att ha flera fruar, att tvinga till sig sex. Det är så. Det måste man respektera oavsett vem man är eller vilken religion man har.

Alla muslimer slår inte sina fruar. Men på teven blir det så stort. Flera fruar, blåslagen tystnad. Förstår inte det dom säger till kvinnorna i burka som ber om råd.

Det är långt till Saudiarabien. Vi vill inte bli ovänner med dom. Vi har vapenexporten. Dom stenar människor där. Vi lever inte i Saudiarabien. Vi lever här. Alla vi. Alla måste respektera det som gäller här. Vi är inte så olika. Vi människor. Vi vill ha det bra. Alla vill det. Alla vill ha kärlek. Det går att få. Det borde inte finnas krig. Varför kan vi inte få ha det bra då?… Det blir inte färdigt. Det jag tänker … där jag sitter … men just nu tycker jag att tjejer är bättre, smartare, vackrare, sexigare, påhittigare och roliga att se på, och mer självständiga. Jag tror det stör män … Män är rädda för att vara själva. Dom undrar då. Över något. Känner sig ensamma. Jag tror många män är såna.

Kvinnor är mycket mer självständiga. Det tål inte somliga män och religioner …

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?