Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Utan det goda åker ingen till Ljusdal

3 december, 2012

Skrivet av

Åka genom Sverige är magisk melankoli. Pizzerior med rosa fasad. Öde gator efter klockan 18.00. Blyga människor – till en början. Dom tittar storögt som kommer jag från en annan planet. Eller så är dom glada.

En tyst stund i Karlstad. En buss med kinesiska turister tar över hotellet, men drar därifrån innan jag vaknat nästa morgon,

I Kristianstad är det små rum på hotellet. Ljudteknikern tar bild och lägger upp på Facebook på sidan över dåliga hotell.

Växjö har en magisk scen, likaså Mariestad, men dit kommer jag inte denna gång.

Jag undrar varför? Varför ska jag inte till Ystad, Alingsås, Oskarshamn, Luleå och Arvidsjaur? Varför har inte dom bokat? Inte Kiruna heller. Är det för dyrt? Kanske? Men Riksteatern är livsviktig. Vi spelar ändå på fyrtiofyra ställen. Kanske blir det mer sen.

Det finns 
ljus i mörkret i Ljusdal. Jag vill trolla så mycket som möjligt.

Det pågår en utförsäljning av Sverige. Vi säljer av våra svenska företag till andra länder. Det är inte lönsamt längre. Historia och liv och gamla segrar betyder inget längre. Då pratar vi om vår industri. Alla vet att det händer. Det händer. Det måste vara fel.

Allt går att räkna om som minus. Jag hänger inte med. Det är svårt att vara socialist när det inte finns något socialt ansvar. Allt är ekonomi och marknad. Det är över min förmåga. Det pågår nedskärningar i Riksteaterns budget.

Riksteatern behövs.

Vem ska annars fixa showen i Robertsfors eller Filipstad? Det behövs väl ett omhändertagande av teaterkänslan, historien, teaterhusen och traditionen.

Riksteatern är unik i världen. Det är en fantastisk organisation. Det finns ett ansvar. Något viktigt att vara rädd om.

Som public service. SVT. Sveriges Radio. Riktig journalistik. Riktiga berättelser. Allt kan inte bara bli cyniskt, mobbning, ett ironiskt skämt på någons bekostnad.

Det måste få finnas välvilja. Något gott. Vi behöver det goda mot det onda. Mot Darth Vader. Mot ondskan. Mot Tengil, mot Caligula. Mot det som är fel.

Välviljan behövs, annars åker ingen till Mellerud, Söderhamn eller Ljusdal.

Kina borrar upp ett hål underifrån, i Sverige, som teater och folkrörelsen rinner ner i, en kulturtunnel genom jordklotet förbi nerfrysta mammutar.

Universum kommer att försvinna. Om det finns en början finns ett slut. Det kanske inte finns en början, i så fall inget slut. Som en ring, en cirkel, en perfekt boll.

Solen släcker en dag. Det finns ljus i mörkret i Ljusdal. Jag vill trolla så mycket som möjligt. Jag svävar in på scenen. Föreställningen börjar. En kväll till. En liten mening i det stora som måste betyda något.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.