Industriarbetarnas tidning

Många olyckor – få blir dömda

16 april, 2014

Skrivet av

Dagens Arbete har granskat straffen för arbetsgivare som ställs till svars för dödsolyckor på jobbet. I kväll sänder också SVT:s Uppdrag granskning ett program om hur få arbetsolyckor som leder till fällande dom.

Kvällens Uppdrag Granskning tar bland annat upp olyckan på SSAB:s område i Luleå, där 24-årige Johan Löfroth dog, och 19-årige Gustaf Seppelin Solli skadades mycket svårt. Arbetet de utförde gick ut på att rengöra en kalkugn ägd av företaget Nordkalk, och Nordkalk i sin tur hyrde in arbetskraft.

Att entreprenörer och underentreprenörer är inblandade på de arbetsplatser där olyckor sker är vanligt. Uppdrag Granskning har gått igenom domar om dödsfall orsakade genom arbetsplatsolyckor mellan 2008 och 2012. I nästan hälften av fallen var flera företag inblandade där olyckorna skett.

SVT tar också upp problemet med att brotten tar så lång tid att reda ut. I genomsnitt tog det tre år och fem månader för ett ärende från olyckstillfälle till domstolsbeslut, under den undersökta perioden.

– I fjol dog ju 42 stycken, en i veckan näst intill, om man räknar  bort semestern, säger Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metall i Norrbotten.

– Det är fullständig jävla katastrof. Om 42 poliser skulle försvinna varje år från kåren i dödsfall på jobbet, då skulle det jävlar vara annat ljud i skällan.

Omkring 6 procent av alla inrapporterade dödsolyckor till Arbetsmiljöverket ledde till fällande dom mellan 2008 och 2012, enligt Uppdrag gransknings beräkning.

Programmet tar även upp dödsolyckan i LKAB:s Vitåforsgruva, när en arbetskorg lossnade och två arbetare föll över hundra meter.

 

Läs mer om Nordkalkolyckan och arbetsmiljöbrott

Utdrag ur Elinor Torps uppmärksammade bok Döden på jobbet, som handlar om just Nordkalksolyckan.

Det utsmugglade ämnet visar hur kalkugnen blev en dödsfälla.

Dagens Arbetes granskning av hur arbetsmiljöbrott jämställs med att stjäla en mobil.

Du kanske också vill läsa…

Nordkalk: ”Ansvaret ligger på entreprenörerna”

(UPPDATERAD) Nordkalks advokater hävdar att de som hade ansvaret när olyckan hände 2011 var ett entreprenörsföretag och inte ett bemanningsbolag. Därför ligger huvudansvaret där, inte hos Nordkalk.

”Han har ett gott hjärta i grunden”

”Han har ett gott hjärta i grunden”

(UPPDATERAD) Hovrätten i Umeå har nu inlett rättegången mot företaget Nordkalk. Dagens Arbete rapporterar om efterspelet till en drygt sex år gammal olycka som dödade en person och skadade flera andra.

Nordkalk överklagar Gustaf-domen

Nordkalk överklagar domen för kalkolyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Företaget går emot tingsrättens bedömning att de drabbade var inhyrda och att arbetsmiljöansvaret låg hos Nordkalk.

Nordkalks böter: 4 promille av omsättningen

Gårdagens dom gav Nordkalk en företagsbot på 3 miljoner kronor. Det motsvarar fyra tusendelar av företagets omsättning, eller 1,5 dags försäljning. Kritikerna pekar på Norge där det inte finns något tak för bötesbeloppen.

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls i Gustaf-fallet

Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott.

Ensidigt drev mot Nordkalk enligt försvaret

Nordkalk har fått hela skulden för det som gick fel, trots att ansvaret låg på andra, menar försvaret. Deras slutplädering fick avsluta rättegången. Dom meddelas den första mars.

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Håller de svartaste tankarna för sig själv

Gustaf Seppelin Solli är fortfarande förbannad på Nordkalk och tycker att straffet som åklagaren yrkar på är för mesigt. – Jag kommer alltid att bära det här med mig.

”Platsledningen borde ha insett riskerna”

Efter tio dagar är Nordkalkrättegången inne på sitt avslut. Kammaråklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för Nordkalks dåvarande platschef.

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Huvudentre­prenören ska ha ansvaret”

”Olyckan på Nordkalk i Luleå är ett tydligt exempel på hur uppluckringen av arbetsgivarens ansvar kan få ödesdigra konsekvenser”, skriver Ali Esbati, V, och vill bland annat införa lag på att företaget som tar in underleverantörer är ansvarigt för säkerheten, se fler inspektioner och krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

”Varmt är bara förnamnet”

”Varmt är bara förnamnet”

Mehmet Arpaci var det första vittnet som framträdde vid Nordkalkrättegången. Han berättar hur han fick order om att rengöra kalkugnen utan att veta vad han gjorde och utan riktig skyddsutrustning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.