Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Risotton för oss samman

9 oktober, 2014

Skrivet av Carl-Einar Häckner

Kronikor-HacknerMitt i all politik finns maten som förenar.

Det är en konst att göra en riktigt god risotto. Som med allt. Det tar säkert en halvtimme. Jag äter jämt risotto. Prövar när jag kommer till en ny restaurang. Man ska inte fuska. Man ska inte ha i grädde. Det är väldigt fel.

”No thank you” … säger Mauro till mig. När vi pratar om hans risotto. Han har en underbar restaurang i Berlin på Oderbergerstrasse.

Det som gör dem så trovärdiga i sin gärning är att de gör världens bästa risotto. Åtminstone av dom jag ätit.

Det ska inte vara grädde i risotton. Det är fusk och används bara för att det är så svårt att stå och röra. Lägger man i grädde blir det geggigt direkt. Allt enligt Mauro.

Jag håller med. Grädde är inte bra. Laktos är inte nyttigt. Vi är inte kor.

Mauro kommer från Verona i norra Italien. Där på Po-slätten i Italien är risotton född.

Det tar tid att tillaga en god risotto. Det är för att den är gjord på mellankornigt och rundkornigt ris som det tar längre tid att tillaga. Kocken måste hela tiden röra och vaksamt hålla ett öga på tillagningen om det ska bli ett mästerverk.

Man hinner bli hungrig

och förväntansfull i väntan på maten.

Tillbaka i Göteborg pratar jag med Alessandro som också har en italiensk restaurang. Han förklarar för mig, tvärtemot vad Mauro säger, att man gott kan ha i en skvätt grädde. Särskilt om man har många gäster, då är grädde ett bra trick. ”En kompromiss”, tänkte jag tyst när vi talade om detta viktiga ämne en fin kväll i somras.

Tänker på Sverige nu. Det nya Sverige, där vi är lite mer ledsna än vanligt. Där det blev fel.

Vi röstade, så blev det fel. Igen. I Sverige där inget stämmer. Orden missbrukas. Vi kan inte lita på oss själva.

Vi har så många olika sorters Sverige. Det är många som inte syns. Vi pratar om dom kanske. Vi vet om att dom finns. Dom syns inte.

Människor står och väntar på en politik som inte kommer.

Mitt i all politik finns maten. Den vi äter. Varje dag. Maten förenar människor. Potatisen åker kors och tvärs över jorden. Spagettin slingrar sig in i våra liv. Pizzan äts med välbehag. Vi älskar vitlök, kebab, sushi och schnitzel i alla dess versioner.  Och så har vi risotton. En del av det som förenar.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.