”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Så blir jobbet bättre

Experten tipsarDet är alltid en utmaning att bli chef och allra svårast är det att bli chef över sina arbetskamrater. Karriärexperten och författaren Charlotte Hågård ger några goda råd.

Var tydlig

  • Gör klart för både dig själv och dina arbetskamrater att situationen nu är annorlunda. Risken är att du vill vara kvar i det gamla, och visst kan du fortsätta vara kompis med folk, men det finns saker som ni inte kan prata om på samma sätt som förut.

Var rättvis

  • Behandla alla lika så undviker du skitsnack och misstankar om att du särbehandlar kompisar.

Håll löften

  • Du är arbetsledare, men har chefer över dig. Du kan inte bestämma allt. Var tydlig med det och ge bara löften som du vet att du kan hålla.

Kräv utbildning

  • Det är jätteviktigt att du får en ledarskapsutbildning av arbetsgivaren. Gärna en mentor eller coach också som du kan bolla med.

Läs mer:


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Får min chef ställa den frågan?

Fråga DA | Pensionering”Får chefen fråga när jag tänker gå i pension?”, undrar en läsare. Jurist Henric Ask om vad som gäller.

Hur ska jag stoppa mobbningen?

Fråga om jobbet”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

Chefen håller inte sitt ord

Frågor om jobbetRedan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Vad kan jag göra åt min chef?

Fråga om jobbetMin chef bedömer våra arbetssökande utifrån stereotypa fördomar. Hur gör man för att ta upp det på ett bra sätt? Psykologen Jonas Mosskin svarar.

Vad får chefen fråga?

Koll påDu sitter på en jobbintervju och frågorna haglar: Tänker du skaffa barn? Är du homosexuell? Har du med dig utdraget från belastningsregistret? Vi har koll på vad du måste svara på.

2

”Öppna ögonen, chefer!”

DilemmatGräl, gliringar, spydigheter. Vad ska man göra när det inte går att dra jämnt med kollegan? Det är viktigt att snabbt plocka upp småtjafs innan det blir svåra konflikter, säger skyddsombuden Joacim Carlsson och Roger Johansson.

Kan min elaka chef få sparken?

Fråga om jobbetMin chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.

När chefen skapar dålig stämning

DilemmatNi är få på jobbet och ingen vågar säga emot. Hur får man stopp på otrevligheterna? Vi bad tre experter om råd.

3
Väldigt bra att någon på golvet blir chef, tycker Emelie Danielsson på måleriet. Daniel Hjort tycker att Sten Sørensen är den bästa arbetsledaren han någonsin haft.

Sten blev chef över kamraterna

Ena dagen jobbarkompis, andra dagen produktionsledare. Det kan vara känsligt att bli chef över sina egna arbetskamrater. Sten Sørensen tog risken för att få chansen att påverka och förbättra.

När personalen trivs,  känner sig uppskattad och får ta eget ansvar mår både den och företaget bättre. En bra chef skapar förutsättningarna. Vd Mats Hansson (i blå skjorta) skojar med Tomas Wikström, Kalle Håkansson, Lotta Tengnäs, Fredrik Andersson och Carolin Wikström. Foto: THEO ELIAS

En bra chef kan lita på personalen

REPORTAGELyhörd. Rättvis. Tydlig. Ödmjuk. Inte vara konflikt­rädd. Ha tålamod och självkännedom. Kunna ge och ta kritik. Ligga steget före. Vara en av oss, men ändå inte för mycket kompis. Hur vill vi att vår chef ska vara? Dagens Arbete åkte till Hässleholm för att få svar.

”En chef måste genuint tro på delaktighet”

Johan Larsson är lektor inom hälsofrämjande arbetsliv vid högskolan i Gävle. Han har studerat vad som kännetecknar framgångsrika chefer och deras ledarskap.

Får chefen fråga om jag har feber?

Har en arbetsledare rätt att ringa hem när man är sjuk på grund av förkylningsinfluensa och ställa frågor om man har feber osv? /Sjuklingen

Chef misstänks för dödsolycka

En arbetsledare har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott för dödsolyckan i LKAB:s gruva i Kiruna i maj förra året. Då omkom 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta.

Chefer dömda för arbetsmiljöbrott

Två arbetsledare dömdes i dag i Värmlands tingsrätt till dagsböter för arbetsmiljöbrott. Rätten anser att de var ansvariga för en olycka då en 18-åring fick ström genom kroppen och brännskadades svårt.

Okunnig chef frestas att kränka

När cheferna är okunniga kan konkreta argument ersättas av auktoritära metoder. Det kan gå så långt att arbetstagare får sparken för att de inte håller med sina chefer, tror Gunnar Aronsson på arbetslivsinstitutet.

Volvo Cars förebygger konflikter

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.