Industriarbetarnas tidning

En bra chef kan lita på personalen

25 november, 2013

Skrivet av

REPORTAGELyhörd. Rättvis. Tydlig. Ödmjuk. Inte vara konflikt­rädd. Ha tålamod och självkännedom. Kunna ge och ta kritik. Ligga steget före. Vara en av oss, men ändå inte för mycket kompis. Hur vill vi att vår chef ska vara? Dagens Arbete åkte till Hässleholm för att få svar.

Mats Hanssons tankar om ledarskap

  • Var ödmjuk och våga se vad du gör för fel.
  • Var ärlig.
  • Behandla alla lika.
  • Se till att alla får ta ansvar. Då växer de.
  • Ansvar kan bara delegeras om alla vet sin roll och vet vilka befogenheterna är.
  • Skapa arbetsgrupper vid till exempel investeringar. Låt dem som berörs vara med och påverka. Chansen är stor att investeringen blir bättre och det går fortare att komma i gång med den nya maskinen.•
  • Samma sak vid omorganisation. Skapa delaktighet. När anställda tänker på och engagerar sig i mer än bara det ordinarie arbetet utvecklas både de och organisationen.
  • Ge så mycket information som möjligt om allt som händer.

För tio år sedan gick Mats Hansson ”ronden” på tryckeriet varje dag. Han kontrollerade och såg till att allt blev rätt. Gjorde räddningar och styrde upp. I dag tar han en vända genom prepress, tryckeri och binderi av helt andra anledningar.

– Jag tittar inte ens på jobben för jag vet att det inte behövs. Jag har ett annat syfte, ett mer socialt, säger Mats Hansson, vd på tryckerierna Norra Skåne Offset och Norra Skåne Rotation i Hässleholm.

– Jag vill att vi ska vara mer som ett gäng som ska ro det här i hamn tillsammans.

Ska man ro tillsammans måste chefen lämna ifrån sig årorna. Men det går inte att bara släppa och hoppas att någon annan ska ta upp dem och hålla fart och kurs. Sånt tar tid. Och hur bra det går är helt och hållet chefens ansvar.

Mats värjer sig.

– Jag tycker inte om ordet chef. Jag vill hellre se mig som en ledare som försöker utveckla och leda min personal.

Han känner samma sak inför titeln vd. Han tar gärna ansvaret och gillar utmaningarna som rollen innebär. Men vd … nej han är Mats.

Så när vi kliver in i binderiet, för att höra hur de anställda tycker att en chef ska vara, blir han glad. Det första Lotta Tengnäs säger är:

– Jag tänker nog inte på att han är vd.

Att han är tillgänglig och pratar med dem varje dag är viktigt.

– Han är inte den som sitter på sitt kontor. Han vet vad vi sysslar med, fortsätter Lotta.

– Nej, han är ju inte nån som går förbi bara i nån jäkla kostym, lägger Carolin Wikström till.

Vi ska höra mer om vad personalen säger, men först backar vi tiden. Mats Hansson hade jobbat i den grafiska branschen i 18 år när han sökte jobb som faktor på Norra Skåne Offset. Efter bara några år blev han sätterichef, senare tryckerichef och numera också vd.

När han ser tillbaka på sin tid som ledare sammanfattar han den med att han har jobbat för att slippa vara chef.

– Jag har försökt vända det till att fler ska ta ansvar. Att de ska våga fatta beslut utan att vara rädda för att om det blir fel så åker de på en ”snyting”.

Så uttrycker han det, men det brukar kallas att man som ledare ska skapa förutsättningar för delegering och utveckling.

Förr var det ingen som tog eget ansvar i produktionen för det var chefens uppgift. Och det var som om någon byggt murar mellan prepress, tryck och binderi. Hade något blivit fel hos prepress och det upptäcktes på tryckeriet så körde de på ändå för ”det var inte deras problem”.

Mats ville flytta ansvaret och befogenheterna neråt, från mellanchefer till dem som gör jobbet.

Och då är vi tillbaka vid årorna igen.

Om Mats bara hade släppt på kontrollen och lagt över ansvaret på personalen utan att ge dem rätt förutsättningar hade det gått åt pipsvängen. Ekan hade tappat fart, kanske mest gått i cirklar. Aldrig kommit in i hamn.

– Jag fick ta små steg. Jag fick till exempel börja med att prata med operatören och be honom ringa kunden om där var någon fråga, i stället för att jag skulle göra det.

I dag är alla mellanchefer utom en borta. Personalen har ansvaret för att jobben som görs blir bra. Mats litar på att det fungerar och han vet att han direkt får veta om det är något som kräver att han går in och fattar beslut.

– När man känner att man kan lita på att de anställda tar ansvar, då växer de också i sig själva. Då behöver vi ingen pekpinne.

Ett nytt nummer av tidningen Akademikern far genom falsmaskinen. Kalle Håkansson går just på eftermiddagsskiftet i binderiet. Han tycker det är bra att många mellanchefer är borta.

– Absolut. Det är onödigt med alla dessa chefer. Ju mer ansvar man får själv, desto roligare blir jobbet.

Så hur ska en bra chef vara? Lotta Tengnäs, Fredrik Andersson och Carolin och Tomas Wikström tycker det är svårt att svara på, men räknar till slut upp några egenskaper:

En chef ska inte se ner på sina anställda, en chef ska vara tydlig och stå för sina beslut, ska inte vara konflikträdd, inte vara för mycket kompis, ska vara lyhörd och ha tålamod.

En chef måste ha stor insikt om sig själv, och det tror jag inte att alla har.

– En chef måste ha stor insikt om sig själv, och det tror jag inte att alla har. Man måste vara ödmjuk som chef även om man är stark, säger Carolin.

– Man måste kunna erkänna när man har fel, tillägger klubbordförande Fredrik.

En bra chef får personalen att trivas, visar att han litar på att de kan sitt jobb och ger dem ansvar och befogenheter.

– Trivs man på jobbet blir man noggrannare. Man känner en större ansvarskänsla, säger Tomas.

I tryckeriet står Jonas Persson, Fredrik Svensson och Göran Holmberg vid pressen där nya plåtar just har monterats. De fyller på listan över egenskaper en chef bör ha: Lyhörd, vara till för alla, kunna ge och ta kritik, klara av alla människor, vara tydlig och hela tiden ligga steget före.

De håller med i Mats beskrivning av att de har fått mer ansvar i takt med att mellancheferna försvunnit. Det har blivit mer slimmat.

– En stor del av det där är att man vill sänka kostnaderna också, säger Fredrik.

Men de föredrar att ha det som det är nu framför en ledning som är inne och pillar i allt och lägger sig i.

– Då blir det bara fel till sist, säger Fredrik.

– Då vågar man inte ta de beslut man måste ta. Allt tar längre tid, säger Göran.

Visst är ekonomin med i bilden. Att mellancheferna är borta sparar pengar. Men ekonomin är bara ena delen av ledarskapet, säger Mats.

– Jag ska se till att företaget går med vinst. Men jag måste också driva en verksamhet där folk vill vara med och driva den framåt.

Det där kolliderade nog förut, tror han. Då togs besluten på en annan nivå. I dag är alla mycket mer inblandade i allt som rör företaget.

– Jag ville skapa en organisation som är tydlig. Där alla vet sin roll. Det kräver tydlighet, att alla vet sina befogenheter och sitt ansvar.

– Jag hoppas att alla känner att de är en del av företaget, att var och en är lika viktig som alla andra.

Johan Larsson, lektor inom hälsofrämjande arbetsliv vid högskolan i Gävle, tipsar om ledarskap:”En chef måste genuint tro på delaktighet”

Du kanske också vill läsa…

”En chef måste genuint tro på delaktighet”

Johan Larsson är lektor inom hälsofrämjande arbetsliv vid högskolan i Gävle. Han har studerat vad som kännetecknar framgångsrika chefer och deras ledarskap.

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Distriktschefen: Cheferna behöver ses på kontoret

Cheferna behöver vara på kontoret, och ute hos kund. Distriktschefen Henrik Lundberg är tydlig på den punkten. Men när smittan spreds på Samhall i Göteborg skickades tjänstemännen hem i väntan på provsvaren.

Kan jag slippa byta uppgifter?

Kan jag slippa byta uppgifter?

Jag vet att företaget har rätt att omplacera, men ska personalen behöva må dåligt? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Får min chef ställa den frågan?

”Får chefen fråga när jag tänker gå i pension?”, undrar en läsare. Jurist Henric Ask om vad som gäller.

Hur ska jag stoppa mobbningen?

Hur ska jag stoppa mobbningen?

”Hur kan jag stoppa mina arbetskamraters mobbning av vår arbetsledare?” undrar en läsare. Psykologen Jonas Mosskin reder ut frågan.

Chefen håller inte sitt ord

Chefen håller inte sitt ord

Redan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

Vad kan jag göra åt min chef?

Min chef bedömer våra arbetssökande utifrån stereotypa fördomar. Hur gör man för att ta upp det på ett bra sätt? Psykologen Jonas Mosskin svarar.

”Öppna ögonen, chefer!”

”Öppna ögonen, chefer!”

Gräl, gliringar, spydigheter. Vad ska man göra när det inte går att dra jämnt med kollegan? Det är viktigt att snabbt plocka upp småtjafs innan det blir svåra konflikter, säger skyddsombuden Joacim Carlsson och Roger Johansson.

Kan min elaka chef få sparken?

Kan min elaka chef få sparken?

Min chef är aggressiv och kränkande och får mig och även andra på arbetsplatsen att må dåligt. Vad krävs för att en arbetsgivare ska få en varning? DA:s expert Henric Ask svarar.

Vad får chefen fråga?

Vad får chefen fråga?

Du sitter på en jobbintervju och frågorna haglar: Tänker du skaffa barn? Är du homosexuell? Har du med dig utdraget från belastningsregistret? Vi har koll på vad du måste svara på.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?