Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Förädlingsvärdet på trä kan nära tiodubblas om vi först använder råvaran till möbler och byggmaterial än om den bränns direkt i ett kraftvärmeverk. Det behövs mer skogsbruk och bättre förädling, skriver Yngve Daoson och Julius Petzäll Mendonca, utredare på GS-facket.
Yngve Daoson och Julius Petzäll Mendonca är
utredare på GS-facket
I Slaget om skogen har Dagens Arbete på ett bra sätt lyckats sammanfatta en ökad efterfrågan på skogsråvaran och visa de många intressen som omgärdar den svenska skogen.
Skogspolitiken är ett område som väcker engagemang hos många olika aktörer. Den svenska skogen är värd mycket pengar för markägaren, den är en nödvändig råvara för skogs- och träindustrin men också ett ställe för rekreation, djurliv och turism. Det är inte konstigt att skogsfrågorna är ett ständigt område för diskussion.
Något som ger ytterligare bränsle till diskussionen om vad skogen skall användas till är att regeringen håller på att avsluta framtagandet av Sveriges första nationella skogsprogram som ska ange vilken riktning skogspolitiken skall ta de närmsta åren. GS har varit delaktiga i det arbetet och jobbat för att säkra att politikerna även framöver har GS medlemmars intresse i minnet. Det är viktigt att komma ihåg det faktum att skogen, utöver det som nämnts ovan, också är en arbetsplats.
Utöver fördelarna med att skogsbruket ger jobb så ger det också en stor klimatfördel att använda skogen på rätt sätt. Världen står inför stora klimatutmaningar och idag är det känt att den globala cementindustrin släpper ut lika mycket koldioxid som den globala flygflottan.
Därtill är behovet av nya bostäder enormt, bara i Sverige behövs 710.000 nya bostäder på 10 år. Vi måste helt enkelt tänka nytt kring hur vi bygger och då är träindustriellt byggande en viktig del i att minska koldioxidutsläppen från byggindustrin. Skog som vidareförädlas i den svenska kartongbaserade förpackningsindustrin bidrar också till minskad klimatpåverkan. Vi kan återvinna tidningar, papper och kartong. Smarta förpackningar håller på att utvecklas som hjälper till att minska matsvinnet och därigenom minska klimatpåverkande växthusgaser.
För att säkra jobben och minska koldioxidutsläppen måste skogen brukas och vidareförädlas i högre grad. Vi kan öka tillväxten i skogen om vi förbättrar skogsvården. Vi har ett idag ett stort eftersläpande röjningsbehov. Politikerna kan öka takten i omställningen till mer hållbart byggande genom initiativ som stödjer utvecklingen av träindustriellt byggande. Förädlingsvärdet på trä kan nära tiodubblas om vi först använder råvaran till att tillverka möbler, byggmaterial och trähus än om samma råvara bränns direkt i ett kraftvärmeverk. Hur vi använder skogsråvaran spelar alltså stor roll för både jobben och klimatet.
Frågan ”Räcker skogen till?” borde istället vara ett påstående, ”Vi måste få skogen att räcka till”. Vill vi till kommande generationer lämna en planet som går att leva på har vi inget annat val än att använda skogsråvaran så långt det är möjligt.
Yngve Daoson och Julius Petzäll Mendonca,
utredare på GS-facket