Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen förväntar vi oss att hela arbetarrörelsen ställer sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.
Sammanbrottet i lasförhandlingarna innebär att det första hotet mot anställningstrygghet och turordningsregler är undanröjt. Nu kan den fackliga fronten slutas för att ta kampen mot nästa hot.
När IF Metallklubben startade Budkavlen för att försvara turordningsreglerna i las skrev vi mycket bestämt: Det är bra att ta fackliga och politiska initiativ kring kompetensutveckling, minskad inhyrning och borttagande av allmän visstid som anställningsform, men inte till priset av försämrad anställningstrygghet.
Där är vi i dag. Arbetsgivarnas krav på att kraftigt försämra turordningsreglerna och saklig grundbegreppet i las fick inte gehör. Den samlade fackföreningsrörelsen avvisade kraven.
Att förhandlingarna bröt samman ska dock inte ses som en seger. Nu måste kampen för att stärka anställningstryggheten för dem med de sämsta villkoren på arbetsmarknaden hitta nya och bättre former. De första stegen i den riktningen kan tas redan i de stundande kollektivavtalsförhandlingarna.
Nästa hot mot arbetsrätten är regeringens utredningsförslag, den så kallade Toijer-utredningen. Den samlade fackföreningsrörelsen sågade förslaget när den presenterades. Nu måste det bli facklig verkstad, att gå från ord till handling. Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen förväntar vi oss att hela arbetarrörelsen ställer sig på rätt sida.
IF Metallklubben reser nu en fråga: Är inte en politisk strejk en aktuell kampmetod om riksdagen tänker ta beslut som undergräver arbetsrätt och anställningstrygghet?
Vi menar att fackföreningsrörelsen kan och ska utlysa en sådan vid allvarliga hot om lagstiftning med udden riktad mot löntagarna. Vid sådana angrepp kan vi inte stå handfallna och lamslagna.
Styrelsen för IF Metallklubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå
Helt rätt! Om vi inte nu börjar diskutera hur vi ska använda vår gemensamma styrka, när ska vi då kunna göra det?
Politisk strejk! Vad innebär det?
– En strejk mot ett politiskt beslut och inte sin arbetsgivare.
.
”Trygghetssocialist”
Ja!
Bra skrivet!
Och jag håller med om att något måste göras.
Nog är ju nog som man säger. Att LAS kan förbättras är en given sak och en modernisering behöver inte innebära en försämring, men tyvärr så verkar det vara allt för vanligt idag att länder som t.ex. USA men även delar av Europa är någon form av led stjärna för vissa partier och även svenskt näringsliv.
Det mest tråkiga i kråksången är man inte förstår att det är människor och deras levebröd/liv som man till viss del leker med.
Det är magstarkt att man efter att den nya pensions reformen som fortfarande smakar illa, kommer med ett angrepp på anställningstryggheten LAS. Detta tillsammans kommer att undergräva förtroendet för att det genom röstsedel eller medlemskap i facket kommer att hjälpa mig om jag far illa på arbetsmarknaden.Vi förtroendevalda kommer att få stå på sidan och mer eller mindre bakbundna av avtal eller lagar och titta på när företagen väljer vilka som är viktiga för dagen. Jag tror facket har att välja på förtroendekris eller strejk om LAS försämringarna kommer att genomföras.
Helt rätt Jan-Olov.
Jag är absolut inte förvånad.
Attackerna på lönearbetarnas trygghet har kontinuerligt förekommit sedan 70–80 talet. (ja, faktum ännu längre tillbaka) Det förvånar mig därför att detta med LAS utredningen skulle komma i någon form av överraskning för svenska folket.
.
I egenskap av arbetsköpare ger det mig och mina medarbetare än mer att reflektera över. Jag tänker på rättvisa, solidaritet, kunskap och trygghetsfaktorerna. En huvudingrediens i medmänniskors liv att må bra och känna livslust är just att tryggheten måste finnas där. För mig är det sedan uteslutet att politiska beslut skall skapa en kontraproduktiv stämning på arbetsplatsen, därför gäller en tät dialog med medarbetare om detsamma.
.
”Trygghetssocialist”
Självklart! Det kan lära de självgoda Liberalerna och Centerpartisterna att usla lagförslag får konsekvenser.
Kanske det också kan stämma socialdemokraterna till eftertanke. Föga troligt dock eftersom detta parti numera helt har gått över till den nyliberala sidan.
Helt rätt att agera kraftfullt!
Nu måste arbetarrörelsen sätta ner foten och markera väldigt tydligt, så att det känns och hörs i samhället. Ja, absolut är det dags för strejk!!