Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

”Svenska företag i vägen för en hållbar kläd­industri”

12 maj, 2014

Skrivet av Tanvir Mansur

LedarkrönikaDet har gått ett år sedan fabriken Rana Plaza kollapsade i Savar, Bangladesh. Över 1 138 personer dog i katastrofen och när dammet från spillrorna hade lagt sig blev kollapsen en väckarklocka för omvärlden. Nu går det inte längre att skjuta upp frågan om textilarbetarnas villkor. De svenska företagen måste agera för en hållbar klädindustri.

I oktober var jag i huvudstaden för att delta i min sysslings bröllop. Bortom de färgglada firandena i deras rika bostadsområde Gulshan, finns ett slumområde som heter Korail Bosti. Det ligger bara på andra sidan sjön. Där har några konstnärer tillsammans med de boende skapat en fotoutställning på plåtskjulens fasader och tak, där textilarbetare från Rana Plaza är avbildade.

Jag gav mig av i en av träbåtarna som körs av invånare från Korail Bosti över det brunfärgade vattnet, förbi soporna längs strandkanten. Jag frågade vår båtförare, en femtonårig pojke, vad han vill jobba med när han blir stor.  “Garments”, svarade han. Många av områdets 120 000 invånare arbetar just inom textilindustrin. Han styrde båten med säker hand och berättade om sina syskon som fortfarande går i skolan. Nu väntar han på att bli tillräckligt gammal för att arbeta på textilfabriken med sin mamma. Det är den största möjligheten för honom att försörja sin familj, men inte för att familjen ska kunna ta sig ur fattigdom.

Textilindustrin har möjliggjort en enorm ökning av arbetstillfällen i Bangladesh. Detta har stärkt många kvinnors status i storstäder och på landsbygden. Det är inte längre lönlöst för familjer att föda döttrar. Samtidigt är lönerna för låga. I Bangladesh har minimilönen höjts till 450 kr per månad, knappt en femtedel av den så kallade levnadslönen som ligger på 2 321 kr. Dagens Arbete skrev om svältlönerna när Clean Clothes Campaigns rapport kom i april i år.

– Det är viktigt att lönerna fastställs genom förhandlingar mellan de olika parterna på arbetsmarknaden, skrev Anna Eriksson på H&M:s pressavdelning i ett mejl till Dagens Arbete.

De fackliga rättigheterna i Bangladesh är dock kraftigt eftersatta. Textilarbetare som organiserar sig riskerar att avskedas, trakasseras eller misshandlas. Dessutom måste en fackförening organisera en tredjedel av de anställda på arbetsplatsen för att registreras som fackförening hos myndigheterna. Det är svårt på en arbetsplats med 10 000 anställda.

I ett avsnitt av Konflikt i P1, “Klädindustrins svåra samvete”, berättar historieprofessorn Dipesh Chakrabarty vad regeringarnas politik faktiskt innebär. Minskade minimilöner, mer flexibel arbetsrätt och andra förslag för att locka investerare görs på bekostnad av de fattigas sårbarhet. Ju mer sårbara de fattiga är, desto mer attraktivt blir landet för investerare.

Bangladesh har redan har de absolut lägsta lönerna i textilindustrin. Argumentet att det inte går att höja de anställdas löner för att företagen då flyr till billigare länder håller därför inte. Det går inte att hitta produktion som kostar mindre än i Bangladesh.

H&M:s pressavdelning vägrar att svara på Konflikts frågor i sändning. Varför är det så känsligt? Efter fabrikskollapsen har H&M, bland flera globala företag, signerat ett avtal som förbinder dem att höja säkerheten inom klädindustrin i Bangladesh. Flera svenska företag saknas dock på den listan. Nu bör de även skriva under ett globalt ramavtal för att säkerställa facklig organisering på arbetsplatserna.  

Bara då kan pojken vars dröm är att arbeta i textilindustrin få ta del av det hållbara arbetet. Bara då kan textilindustrins anställda ta sig ur fattigdom.

Du kanske också vill läsa…

Se de ungas engagemang, Löfven

Om S ska kunna återfå sitt stöd behöver de fånga upp ungas engagemang. Samtidigt växer sympatierna för Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Frågor om klimat, feminism och antirasism är viktiga för unga, både för deras nutid och för deras framtid, skriver Tanvir Mansur i en ledarkrönika från Almedalen.

SD:s politik hotar integrationen

Jimmie Åkesson har ingen lösning på hur segregationen i Sverige ska stävjas. Tvärtom vill han dra in alla de satsningar som kan leda till förbättrad integration. Det kommer att cementera ett klassamhälle med både en rasifierad arbets- och bostadsmarknad. Därför är Sverigedemokraterna ett hot mot integrationen.

IF Metall och Nalleföreningen – inte så olika

IF Metall och Nalleföreningen – inte så olika

Charlie och Mika är barn till en mamma som är engagerad i föreningar. När deras mamma en kväll säger att de måste gå och lägga sig halv sju, får de idén om att starta en egen förening. En förening mot läggdags.

Katastrofen blev en väckarklocka

Katastrofen blev en väckarklocka

För ett år sedan dog 1 138 människor i Bangladesh värsta industriolycka någonsin. Katastrofen blev en väckarklocka för industrin men löner som inte går att leva på och trakasserier av fackligt aktiva är fortfarande vardag för textilarbetarna.

”Det vore nyttigt för alla att se”

Efter en vecka i Bangladesh återvänder IF Metalls ordförande Anders Ferbe med tron på att det förändringsarbete som har inletts på sikt ska gynna landets textilarbetare. Men det är ingen quick fix och de stora klädföretagen måste stanna och ta sitt ansvar.

Fackföreningar kräver kompensation till rasoffren

Familjerna till de minst 1138 människor som dog i fabrikskollapsen i Bangladesh förra året väntar fortfarande på att bli kompenserade. Fackföreningar världen över kräver nu att multinationella klädkedjor ska betala offrens familjer genom en gemensam fond.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.