Att måla är som att kratta löv
Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt ”Samhällsutmaningen och arbetskraftsbristen inom sågverksindustrin kräver fler, inte färre, lösningar”, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten som svar på GS förbundsordförande Per-Olof Sjöös inlägg om etableringsjobb.
Sågverksindustrin vill tillsammans med andra arbetsgivare ta ansvar för att förenkla insteget till arbetsmarknaden för dem som står längst ifrån den. Därför står vi bakom principöverenskommelsen om etableringsanställningar. Syftet är dubbelt. Dels för att företagen vill vara med som en aktiv part i lösningen av en generell samhällsutmaning, och dels för att underlätta nyrekrytering och kompetensförsörjning även till sågverksindustrin.
Industriarbetsgivarna delar GS-fackets ordförandes beskrivning om utmaningarna. I dag lider sågverksindustrin av en hög och ökande brist på arbetskraft. Att många företag finns på landsbygdsorter med utmaningar som handlar om urbaniseringens effekter kräver extra insatser.
Tillsammans med GS-facket har Industriarbetsgivarna kommit överens om vissa instegsmodeller, som utgör vägar in på arbetsmarknaden, även om de var och en i sig behöver utvecklas. Det handlar om Yrkesintroduktion och Praktikarbete.
Att stänga ute ytterligare ett lovande alternativ till kompetensförsörjning kan inte vara lösningen. Därför delar vi inte GS konsekvensanalys som gör att de vill ställa sig utanför fortsatta diskussioner om etableringsanställningar. Vi tror istället att en mångfald av alternativ att få människor i jobb gynnar även sågverksindustrin.
GS-facket är ett förbund som ingår i industriavtalet och är vana att samarbeta och sätta normer och bidra till att sätta märket i kollektivavtalsförhandlingarna. Om GS-facket står utanför en så bred överenskommelse som den om etableringsanställningarna utmanas legitimiteten i det breda samhällsansvaret som arbetsgivare och andra fackförbund har enats om. Samtidigt uppfattar vi en öppenhet när förbundets ordförande också själv säger att ”Sista ordet är säkert inte sagt i denna fråga.”
Därför har vi i dag begärt förhandling avseende etableringsanställningar för de som står längst från arbetsmarknaden, (nyanlända, personer under 26 år som varit arbetslösa i sex månader och andra som varit arbetslösa i minst ett år). Vi vill också förhandla om en utveckling av Gymnasielärlingsanställning, Praktikarbete och Yrkesintroduktion. Detta för att åstadkomma en stärkt etablering på arbetsmarknaden och förbättrade möjligheter att möta utmaningen med kompetensförsörjningen.
Per Hidesten,
vd Industriarbetsgivarna