Industriarbetarnas tidning

Ericsson slaktar fabriker

26 mars, 2001

Skrivet av

Ericsson slaktar mobiltelefonfabrikerna i Sverige. Företaget lägger på tisdagsmorgonen det största enskilda industrivarslet någonsin.Drygt 2 600 anställda varslas om uppsägning vid fabrikerna i Kumla och Linköping.

Största varslet läggs i Kumla där över 1 500 anställda sägs upp. Därmed halveras Kumlafabriken.

Vid Linköpingsfabriken varslas 1 100. Det innebär att drygt 400 blir kvar, varav knappt hälften är metallare.

De anställda i Linköping har de senaste veckorna vetat om att fler än de tidigare 500 varslade skulle tvingas sluta. Meningen var att besked skulle ha lämnats förra måndagen. Men företagets information ställdes in.

Att Ericsson halverar Kumla-fabriken kommer som en chock. Tanken var att Kumla-fabriken, som i likhet med Linköping, tillverkat mobiltelefoner, skulle fasas in på systemsidan.

Men inte ens det räcker för att trygga jobben. Mobilsystemen för den nya generationens mobiltelefoni 3G dröjer, och det drabbar nu fabriken i Kumla.

Beslutet att lägga ner mobiltelefontillverkningen innebär att Ericsson slagit in på en ny väg. För några år sedan valde Ericsson outsourcing-linjen. Företaget lät leverantörer överta produktion som man tidigare hade gjort i egen regi. Den ena fabriken efter den andra såldes ut till amerikanska kontraktsleverantörer – men jobben stannade kvar i de svenska fabrikerna.

SCI, Solectron, Avex, Emerson och Flextronics tog över i Visby, Karlskrona, Katrineholm, Söderhamn, Östersund med mera.

Nu överger Ericsson sin outsourcing-linje. I stället gäller produktion i låglöneländer.

Varslet i Kumla och Linköping är det största enskilda varslet inom svensk industri i modern tid. Tusentals personer förlorade visserligen sina arbeten under varvskrisen, men varven avvecklades under en längre tidsperiod.

De värsta industrivarslen under 90-talskrisen inträffade en dyster novembervecka 1992 då Saab varslade 1 980 anställda i Trollhättan och Göteborg och Volvo lade ner fabrikerna i Kalmar och Uddevalla med totalt 1 630 anställda. Slaget mot Kumla och Linköping drabbar fler.

Kumla-fabriken har funnits sedan 1963 då den tillhörde SRA. I slutet på 80-talet började tillverkningen av mobiltelefoner i Kumla då man började tillverka de handburna Hotline-apparaterna.

Linköping-fabriken övertogs från Data-Saab som sysslade med militär kommunikation. Fabriken tillverkade till en början bland annat uttagsapparater och terminaler till bankerna.

Läs mer:

’Outsourcing utarmar industrin’

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?