Industriarbetarnas tidning

Ericsson lägger ned i Katrineholm

11 mars, 2015

Telekomkombolaget Ericsson lägger varsel som berör 2200 personer i Sverige. Hela fabriken i Katrineholm, med 400 anställda, läggs ned.

Så sent som för knappt två år sedan framhöll Ericsson sin anläggning i Katrineholm som viktig för bolagets satsning på så kallade molntjänster och mobilt bredband. Dagens besked innebär i stället en fullständig avveckling. Vd Hans Vestberg sade på en presskonferens i dag att industrin i sin helhet förändras genom att mjukvara ersätter hårdvara – då försvinner produktion.

Närmare hälften av varslen gäller Stockholm, men det blir förutom i Katrineholm också neddragningar i Kumla, Borås, Göteborg, Linköping och Karlskrona. Både tjänstemän som kollektivanställda drabbas,Ericsson kommer också att minska antalet konsulter i Sverige med drygt 850. Företaget skriver i sitt pressmeddelande att man avser att även fortsättningsvis ha en ”betydande del” av sin forskning och utveckling och ”alla huvudkontorsfunktioner” i Sverige.

De fackliga förhandlingarna har inletts, de anställda får sina individuella besked i juni.

– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande i en kommentar..

Han fortsätter:

– Jag lider med de anställda. Nu gäller det att snabbt komma igång med stödinsatser för att få fram nya jobb..

Enligt Ericsson är de nya varslen en del av det program man tidigare aviserat, som ska ge uppnå 9 miljarder i besparing med full effekt 2017. Företaget pekar på en fortsatt snabb förändringstakt inom branschen och på möjligheten att i högre grad ”utnyttja global kompetens och skalfördelar”.

Näringsminister Mikael Damberg, som informerades om varslen på tisdagskvällen, har tillsatt en stödgrupp inom regeringskansliet som ska jobba med lokala och regionala aktörer.

– Det som är värst den här dagen är väl Katrineholm, det är den största utmaningen. Det viktiga nu är att inte förlora den kompetens de anställda har som nu riskerar uppsägning, säger han till TT.

 

Du kanske också vill läsa…

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

En 140-årig tillverkningsepok kan gå i graven, när Ericsson två sista fabriker i Sverige, i Kumla och Borås, läggs ned. Det ingår, enligt obekräftade uppgifter i Svenska Dagbladet, i en plan för att dra ned 3000 anställda inom affärsenheten Nätverksprodukter.

16 000 industrijobb bort på 18 år

16 000 industrijobb bort på 18 år

Katrineholmsfabriken blir en i en allt längre rad av nedläggningar. Kolla in DA:s karta över hur Ericsson hårdbantat sin svenska industriproduktion.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Borås: Dämpat men väntat

På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.

”Ett jädra slag mot individerna”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar Ericssons besked för ”bedrövligt” och är orolig för att det kommer att leda till att även bolagets forskning försvinner från Sverige.

”Det är Ericsson som fattar besluten”

Statsminister Stefan Löfven vill att Ericsson behåller tillverkning i Sverige, men värjer sig för att staten ska gå in och påverka: ”Det är Ericsson som fattar besluten”, säger han i en intervju med DA.

Varslade ska få hjälp av samordnare

Varslade ska få hjälp av samordnare

Näringsminister Mikael Damberg tillsatte i dag två samordnare, som ska hjälpa de drabbade Ericsson-anställda ska få hjälp att hitta nya jobb. Det blir dock inga stödpengar från regeringen, Damberg förväntar sig i stället att Ericsson tar stort ansvar.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Gör om och gör rätt”

”Gör om och gör rätt”

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kallar beslutet oacceptabelt. ”De har tittat för mycket på Excelark och för lite på produktionen”.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.