Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nytt år – och en ny tvär högergir

24 januari, 2019

Skrivet av

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Krönika Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet.

Vi har fått ett nytt år, och många dagar att fylla med bra saker. Men vi kan ju fundera på vad som händer nu, när vi begåvats med en blå-brun budget som liknar själva fan. Ja det verkar vara som att det är nya tider som stundar inför det nya året.

Dessa nya tider andas mer till få och mindre åt dem flesta. Avrustningen av den sociala välfärden ska tydligen fortsätta genom de prioriteringar som de blå-bruna har gjort. Och det är faktiskt ett gigantiskt svek mot svenska arbetare och vanligt folk.

När budgeten togs var det närmast en statskupp som vi bevittnade. Det fanns en övergångsbudget eftersom regeringsfrågan inte var löst, men i stället schavotterar de blå-bruna och trumfar igenom sin dynga.

En av de saker de genast tog bort var avdraget för fackföreningsavgiften, för de tycker inte om fackföreningar, det vet vi. De tycker heller inte om arbetsmiljöarbete eller arbetsförmedlingar, de tycker inte om sådana saker som du och jag skulle ha tjänat på. I stället sänker de skatten för dem som tjänar mest. I stället höjer de rutavdragen till 75 000 kronor per person, och det är för att vi ska subventionera hembiträden och städhjälp i Danderyd och andra moderatkommuner. Klassisk högerpolitik.

DeT senaste av korkade förslag kom i dagarna, att barnbidraget ska behovsprövas. Det är inte bidrag till de rika som retar upp högern, utan just det generella välfärdssystemet. Annars skulle rot- och rutbidragen behovsprövas – om de tänkte logiskt.

Högern vill att vi ska stå med mössan i hand och ansöka om allmosor så vi kan köpa skor och kläder till våra barn. Så var det före 1948.

Inför de förhandlingar som nu förs mellan de olika partierna om att bilda regering funderar man på vilka kompromisser de ska göra. Men en sak kan jag säga: att kompromissa om en förändrad arbetsrätt, som skulle innebära försämrad las och mindre resurser till arbetsmiljöarbete aldrig kan vara en framgångsväg.

Redan i dag råder det en fruktansvärd obalans på svensk arbetsmarknad till
arbetsgivarnas fördel. Om Socialdemokraterna i det läget sätter sig i förhandlingar med Centern och Liberalerna om en uppluckrad arbetsrätt och sänkta ingångslöner, ja då skjuter man sig själv i foten.

De kompromisserna kan vi aldrig acceptera, för det skadar den svenska modellen och ytterst alla medlemmar i facket.

Vi får vara beredda på att försvara oss mot allt det som kommer. För ytterst så är det vi, du och jag, vanligt folk, som kommer att få betala priset för den liberala marknadsekonomins härjningar, som ödelägger goda reformer för välfärden och rättvis politik för många och inte bara ett fåtal.

För övrigt finns det alldeles för många blå-bruna partier i Sverige.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

Den nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.