Industriarbetarnas tidning

Stulet: Halvt ton sprängmedel

12 april, 2023 - 07:26

Skrivet av

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Varje år används omkring 100 miljoner kilo sprängmedel i Sverige, av detta är cirka 6 miljoner kilo av sådan sort som kriminella använder i sprängdåd.

Dagens Arbete har gått igenom domar och förundersökningar från de senaste fem åren och har kunnat se att över 500 kilo sprängmedel och knappt 800 sprängkapslar stulits från platser där dynamit används, som stora byggen och infrastrukturprojekt. Granskningen visar att dynamit i flera fall smugglats ut av anställda.

Polisen har hittat sprängmedel när de slagit till mot kriminella som misstänkts för narkotikabrott samt vid rutinkontroller av fordon. Polisen har då, förutom narkotika, också hittat sprängmedel. Vid minst ett tillfälle var det en ren slump att sprängmedel hittades. En bil voltade och när polisen kom dit upptäckte de att bilen var fullastad med dynamit.

Sprängmedel har också hittats i krypgrunder och i stuprör när Polisen gjort tillslag i hus där kriminella misstänkts ha gömt narkotika och vapen.

Sverige är unikt på ett jättedåligt sätt, i inget annat land används sprängämnen i kriminell kontext lika mycket som här.

Malin Nygren, chef vid Polisens Nationella bombdatacenter.

Över 60 kilo dynamit som skulle användas vid bygget av en vindkraftpark hittades förra året i en bil i centrala Stockholm. Ett företag som arbetat på Slussen och bygget av Nya Karolinska har blivit bestulet på kilovis med sprängmedel som sedan hittats i bomber och gömda i stugor på landsbygden i väntan på försäljning till kriminella.

– Läckaget av civilt sprängmedel måste stoppas, säger Malin Nygren, chef vid Polisens Nationella bombdatacenter.

– Sverige är unikt på ett jättedåligt sätt, i inget annat land används sprängämnen i kriminell kontext lika mycket som här.

Att kriminella kommer över civilt sprängmedel beror på flera saker.

– Det kan handla om dålig kontroll av sprängmedel på arbetsplatser eller att det stjäls, ibland med hjälp av individer anställda på företagen, säger hon.

Dagens Arbete har i granskningen kunnat se tydliga mönster mellan personer och företag där sprängmedel försvunnit. På åtta företag har kriminella varit anställda och hanterat sprängmedel. Trots att det är krav på bakgrundskontroller har personerna stått som föreståndare och sprängarbas. Ett av företagen sticker ut. Där har det vid minst två tillfällen försvunnit stora mängder dynamit som sedan använts av kriminella. Företaget har fortfarande kvar sitt tillstånd att hantera sprängmedel.

Jan Johansson, vd för branschorganisationen Bergsprängningsentreprenörerna (BEF). Foto: David Lundmark

Jan Johansson, vd för branschorganisationen Bergsprängningsentreprenörerna (BEF), är orolig över att kriminella kommit över sprängmedel och att det ibland skett med hjälp av folk anställda på företagen.
Han vill att tillstånden för att hantera sprängmedel ska vara personliga på samma sätt som vapenlicenser. Då skulle det inte dröja många timmar innan ett tillstånd blev indraget när en person begått en brottslig handling, menar han.

De företag som anmäler stöld riskerar att förlora tillstånden att hantera sprängmedel. Det är en förklaring till att så få stölder anmäls.

– Det som bekymrar mig mest med att civilt sprängmedel läcker är att det inte bara kan läcka till personer som spränger i trapphus utan till dem som sysslar med terrorverksamhet, säger Jan Johansson.


Tillståndet dras inte in

Företag A – dynamit försvunnit flera gånger

Vid minst två tillfällen har företaget blivit bestulet på sprängmedel. I båda fallen har det varit personer anställda på företaget som stulit dynamit. Vid det ena tillfället, under 2020, påträffades fyra lådor med 80 kilo dynamit och 17 sprängkapslar i ett fritidshus utanför Stockholm. Sprängmedlet skulle säljas till kriminella. Dynamit hittades också i bomber i Örebro, som kunde spåras tillbaka till företaget. Personen som var anställd vid företaget och stal dynamit har kopplingar till kriminella mc-gäng.  

Från samma företag stal en annan anställd arbetare 3,8 kilo dynamit och 106 sprängkapslar. Det upptäcktes av Polisen vid en kontroll av ett fordon i juni år 2021.  

Företaget hade under ett och ett halvt år haft problem med inscanningssystemet, som de använder för att de ska leva upp till lagkravet om att kontrollera hur mycket sprängmedel som går åt. Därför kunde de inte redogöra för hur mycket dynamit som kan ha försvunnit. Företaget har fortfarande kvar tillstånd för att hantera sprängmedel.  

Företag B – dynamit till vindkraftpark hittades i centrala Stockholm 

Under år 2019 levererades tonvis med dynamit till bygget av en vindkraftpark. Men förra året hittades 60 kilo av den dynamiten i en bil i centrala Stockholm, som stoppades av Polisen. Företaget har fortfarande kvar tillstånd för att hantera sprängmedel. 


Så gjorde vi

Polisen för inte någon statistik över beslagtaget civilt sprängmedel. De uppgifterna finns i enskilda förundersökningar och domar.

Därför har Dagens Arbete gått igenom domar och förundersökningar mellan år 2018 och 2023, i Acta Publica.

Genom att söka på olika sorter av civilt sprängmedel, som Fordyn, Minex, Eurodyn, Austrogel, Kemix och Dynamex, som används i byggbranschen kunde vi hitta 516 kilo sprängmedel och 767 sprängkapslar, som stulits från byggarbetsplatser och från företag som arbetar inom byggbranschen.

Läs också

MSB fick backa – ”olämpliga” personer är nu lämpliga

De ökade sprängdåden har lett till att alla som jobbar med att tillverka explosiva varor kontrolleras hårt. Flera har förlorat sina jobb – utan att få veta varför. Nu tvingas myndigheterna att backa.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.