”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Lars-Erik Sköngård berättade om arbetsmiljön i återvinningsindustrin. Foto: David Lundmark

Visselblåsaren som gjorde skillnad

 Foto: ROGER SCHEDERIN

Foto: ROGER SCHEDERIN

DA granskar. Sedan starten 1997 har DA satsat på undersökande journalistik. Vi vill lyfta fram det som är dolt. Ett exempel är de Samhallanställda som sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök.

Läs granskningen från 2010
Återvinnarna är förlorarna

Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga. Återvinnarna är förlorarna.
Guldspadevinnare 2009.

När vi gick in i industrilokalen i Västberga söder om Stockholm såg vi en containerliknande barack under taket. Därinne, åtskilda från resten av personalen, stod inhyrda Samhallarbetare och sorterade tidningar vid ett rullband. Det blev starten på vår granskning om Samhallarbetarnas arbetssituation på Hans Anderssons återvinningsanläggningar i Stockholm.

På golvet skyfflade en hjullastare papper. Giftig dieselrök steg uppåt och trängde in i baracken. Ofta kom annat än tidningspapper åkande på rullbanden. Gamla matrester, glas, sprutor och ibland döda råttor.

Lars-Erik Sköngård var vid den tiden teamledare för Samhallpersonalen i Västberga. För DA berättade han om de dåliga arbetsförhållandena och om bränder som uppstått.

Men han kom att bli varse att rollen som visselblåsare hade ett pris.

– Ledningen blev arg för att jag hängde ut dem. Jag svarade med att jag bara berättat fakta, säger Lars-Erik Sköngård.

Några dagar efter medieuppmärksamheten fick han inte längre parkera sin bil på företagets parkeringsplatser. En dag var båda backspeglarna bortryckta.

– Bilen blev också repad när den stod på gatan där jag bor.

Lars-Erik Sköngård kan inte säga med säkerhet att skadegörelsen hade att göra med hans kritiska uttalanden i Dagens Arbete.

– Jag blev utfrusen på jobbet. Det var inte hållbart. Efter sex månader valde jag att söka mig därifrån. Jag blev chaufför inom Samhall i stället.

De funktionshindrade som sorterade tidningar ville ha honom kvar. Flera ringde och en kille sökte upp honom i hans bostad.

– Jag kände att jag behövdes där. Jag påminde om att de skulle tvätta av sig innan matraster och att de skulle använda munskydd och handskar.

– Efter rapporteringen i tidningarna förbättrades ventilationen och det infördes en tiominuters rast varje timme. Så något hände i alla fall. Men för mig var det ohållbart att fortsätta, säger han.

Sebastian Wessman är i dag vd på Hans Andersson Recycling. Han minns medierapporteringen för åtta år sedan.

– Det kom som en chock för oss. Det tog oss hårt. Vi höll inte med om bilden som förmedlades, säger han.

Sebastian Wessman framhåller att bolaget följer de riktlinjer som Arbetsmiljöverket tagit fram när det gäller sortering. Skyddsronder genomförs kontinuerligt och partikelhalter i luften mäts.

Men branschen står inför nya utmaningar. I takt med att tidningsläsandet minskar så blir det mindre att göra på återvinningsanläggningarna. De senaste fem åren har volymerna minskat med 50 procent.

Tidningarna som kommer in har dessutom blivit renare. Det har helt enkelt blivit mindre material som behöver rensas bort.

– Det finns en oro hos Samhall att denna enkla typ av arbeten försvinner. Vi letar efter arbetstillfällen hos oss. För det är en viktig del, vårt sociala ansvar, säger Sebastian Wessman.

 

Granskningar vi minns

Dagens Arbete gräver för att kunna berätta om sådant som annars göms undan. Vår journalistik uppmärksammas. Tio gånger har vi nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden och två gånger har vi vunnit. Här är ett urval av våra bästa avslöjanden  …

 

Hej fackgubbar slå i glasen  …

Nr 12 2004
Tidigare under året hade kvällspressen avslöjat spritfester på dåvarande Metalls avdelning i Trollhättan. Vi undersökte hur det såg ut med alkoholreglerna på avdelningarna i hela landet. Det visade sig att reglerna ofta var otydliga. Även på Dagens Arbete.

 

Brottsplats utan skyldiga

Nr 4 2005
Genom åren har vi ofta återkommit till rättsväsendets oförmåga att utkräva ansvar efter dödsolyckor i arbetslivet. Denna granskning visade att av 33 dödsolyckor i industrin var det bara två som ledde till fällande domar.

 

Spanjorerna fick en årslön – Sonja en dammsugare

Nr 6 2006
Vi berättade hur Sverige är nedläggningarnas lågprisland. Sonja som jobbat 45 år på Electrolux fick en dammsugare när tillverkningen lades ner. I Spanien och Tyskland fick arbetarna en årslön.

 

Den pyttelilla döden 

Nr 5 2007
Vi undersökte halterna av farliga partiklar i luften på Hornsgatan i Stockholm och jämförde med två smeders arbetsmiljö. Halterna var flera tusen gånger högre där smederna jobbade. Ändå var det partiklarna på Hornsgatan – inte i arbetsmiljön – som debatterades i media och riksdag.
Nominerad till guldspade.

 

Vita dukar – svart tvätt

Nr 9 2008

Vi grävde i arbetsvillkoren bland tvätteriarbetare runt om i Stockholm och hittade papperslösa invandrare med låga svarta löner, som tvättade för lyxiga Stureplanskrogar.
Guldspade 2008.

 

 Illustration: ROBERT HILMERSSON

Helt sjukt om fusk och fel

Nr 9 2010
Fusket bland sjukskrivna hade präglat debatten under några år. Vi drog paralleller till det mycket mer omfattande skattefusket som inte alls fick samma utrymme. I jämförelse var fusket i välfärden inte alls särskilt stort.
Nominerad till guldspade.

 

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplatsen blev slutet för pappa 

Nr 1 och 2 2011 
Vi hittade flera fall av farliga praktikplatser dit Arbetsförmedlingen hade skickat praktikanter. En man som praktiserade i skogen fick ett träd över sig och dog.
Nominerad till guldspade.

 

 Det var 18-årige Adrian Ojocs första resa utanför hemlandet Rumänien. Han drömde om pengarna han skulle tjäna på att plantera tall och gran åt det statliga bolaget Sveaskog. Men mellan Gällivare och Överkalix tog allting slut. (Bilden är ett montage.) Foto: SCANPIX och ANDREI ASTEFANESEI

Adrians död – ingens ansvar

Nr 7 2012
Vi åkte till Rumänien och sökte upp skogsarbetare som via ett bemanningsföretag planterat skog för Sveaskog. Två av männen hade dött i en bilolycka i Norrbotten. Ingen av männen som var med i minibussen som krockade hade fått hjälp att få ut sina svenska försäkringspengar.
Nominerad till guldspade.

 

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette, Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Arbetsförmedlingen – sveket mot lönebidragsanställda

Nr 3 2012
Samarbete med Uppdrag Granskning. Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera försäkringar och pensioner för personer med olika bidragsanställningar. Oseriösa arbetsgivare stoppade pengarna i egen ficka i stället.
Nominerad till guldspade.

 

Döden på jobbet

Bok 2013
Vår reporter Elinor Torp granskar den tragiska olyckan vid Nordkalks anläggning inne på SSAB:s område i Luleå, då Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad och Johan Löfroth miste livet.

 

Företag mutar för dina pengar

Nr 9 och 10 2013
Vi visade hur omställningsföretag försökte muta fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.
Nominerad till guldspade.

 

”Jag sticker hellre och riskerar att förstöra mitt eget liv än stannar, skaffar fru och barn och förstör en hel familj”, tänkte John innan han lämnade Plymouthbröderna. Foto: NICKE JOHANSSON

Industrisekten isolerar barnen

Nr 7 2014
Vi tittade närmare på den slutna religiösa sekten Plymouthbröderna i Småland. Avhopparen John berättade om sin uppväxt i rörelsen. Vi granskade också sektens företagsimperium som är fientligt inställd till facket. Sektens egen friskola har gång på gång kritiserats av Skolinspektionen.

 

”Förr eller senare brister det”

Nr 5 2015
Aldrig har vi fått så stor läsarrespons som när vi granskade den psykosociala arbetsmiljön i den slimmade industrin. Huvudskyddsombud på svenska storföretag larmade om stressen som en tickande bomb.

 

asbestfiber i förstoring

Asbest dödar igen

Nr 6 2015
Asbest fortsätter att ta liv 30 år efter att materialet totalförbjöds. Mycket kunskap har försvunnit och nya risker kommit fram. Ett exempel var Dannemora gruva där asbestfibrer virvlade runt under brytningen.
Nominerad till guldspade.

 

Skattemiljarder satte konkurrensen ur spel

Nr 8 2015
Vi avslöjade hur staten pumpat in över 3 miljarder momskronor i tryckeribranschen. Hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder som tvingats in i ett juridiskt kaos.

 

När jobbet skadar själen

När jobbet skadar själen

Bok 2015
Elinor Torps gripande granskning av Krokomfallet. Socialsekreteraren Lasse tog sitt liv och två chefer åtalades för att ha drivit honom i döden. Fallet blev en väckarklocka när det gäller mobbning i arbetslivet.
Nominerad till guldspade.

 

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Nr 3 och 4 2016
Tillsammans med Kommunalarbetaren granskade vi fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa Försäkring. Medan miljarder betalats tillbaka till företagen har få utslitna fått del av pengarna.
Nominerad till guldspade.

 

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Nr 1 2017
Både M- och S-ledda regeringar har systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa, samtidigt som fuskande företag kommer undan.

 

Guldspaden: Anses vara Sveriges finaste pris för undersökande journalistik och delas ut varje år av Föreningen grävande journalister.

Läs mer: DA 20 år! | DA granskar


md@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Vakter som hatar

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Industri på högvarv

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Vad är ett vanligt jobb?

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

DA granskar vuxenutbildningen

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Facket för unga

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

Det nya arbetslivet

Bemanningens pris

INHYRNINGFör 20 år sedan var tanken att det skulle användas för att klara tillfälliga toppar. I dag har det blivit en permanent lösning, antalet bemanningsanställda har tiofaldigats. För många är det en väg in på arbetsmarknaden. Andra fastnar i en ­evighet av osäkra uppdrag. Som Antonio.

”Det är mindre frihet och systemet är mer låst nu”, säger Therese Jonsson. Foto: Ylva Bergman

Svårare att få tid i tvättstugan

Vad hände sen?Lean-produktionen har gjort att det inte råder samma frihet för arbetarna på Astra Zeneca i Södertälje som när time care-systemet infördes 2007.

Fackledaren valde kryddstark tillvaro

Vad hände sen?Niklas Starow var GS-fackets ordförande på Tetra Pak i Lund, kämpade mot nedläggningen, men blev en av 250 som fick gå. Tre år senare är han bemanningsanställd, men planen är att bli chiliodlare på heltid.

Linda fortsatte ­ skiftet – tio mil bort

VAD HÄNDE SEN?Dagens Arbete berättade 2012 om hur processoperatören Linda Haglund och hennes man slet med skiftpusslet för att få ihop arbete och småbarn. Fem år senare fortsätter de som förut - fast ändå inte.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.