Industriarbetarnas tidning

Visselblåsaren som gjorde skillnad

26 september, 2017

Skrivet av

 Foto: ROGER SCHEDERIN
Foto: ROGER SCHEDERIN

DA granskar. Sedan starten 1997 har DA satsat på undersökande journalistik. Vi vill lyfta fram det som är dolt. Ett exempel är de Samhallanställda som sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök.

Läs granskningen från 2010
Återvinnarna är förlorarna

Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga. Återvinnarna är förlorarna.
Guldspadevinnare 2009.

När vi gick in i industrilokalen i Västberga söder om Stockholm såg vi en containerliknande barack under taket. Därinne, åtskilda från resten av personalen, stod inhyrda Samhallarbetare och sorterade tidningar vid ett rullband. Det blev starten på vår granskning om Samhallarbetarnas arbetssituation på Hans Anderssons återvinningsanläggningar i Stockholm.

På golvet skyfflade en hjullastare papper. Giftig dieselrök steg uppåt och trängde in i baracken. Ofta kom annat än tidningspapper åkande på rullbanden. Gamla matrester, glas, sprutor och ibland döda råttor.

Lars-Erik Sköngård var vid den tiden teamledare för Samhallpersonalen i Västberga. För DA berättade han om de dåliga arbetsförhållandena och om bränder som uppstått.

Men han kom att bli varse att rollen som visselblåsare hade ett pris.

– Ledningen blev arg för att jag hängde ut dem. Jag svarade med att jag bara berättat fakta, säger Lars-Erik Sköngård.

Några dagar efter medieuppmärksamheten fick han inte längre parkera sin bil på företagets parkeringsplatser. En dag var båda backspeglarna bortryckta.

– Bilen blev också repad när den stod på gatan där jag bor.

Lars-Erik Sköngård kan inte säga med säkerhet att skadegörelsen hade att göra med hans kritiska uttalanden i Dagens Arbete.

– Jag blev utfrusen på jobbet. Det var inte hållbart. Efter sex månader valde jag att söka mig därifrån. Jag blev chaufför inom Samhall i stället.

De funktionshindrade som sorterade tidningar ville ha honom kvar. Flera ringde och en kille sökte upp honom i hans bostad.

– Jag kände att jag behövdes där. Jag påminde om att de skulle tvätta av sig innan matraster och att de skulle använda munskydd och handskar.

– Efter rapporteringen i tidningarna förbättrades ventilationen och det infördes en tiominuters rast varje timme. Så något hände i alla fall. Men för mig var det ohållbart att fortsätta, säger han.

Sebastian Wessman är i dag vd på Hans Andersson Recycling. Han minns medierapporteringen för åtta år sedan.

– Det kom som en chock för oss. Det tog oss hårt. Vi höll inte med om bilden som förmedlades, säger han.

Sebastian Wessman framhåller att bolaget följer de riktlinjer som Arbetsmiljöverket tagit fram när det gäller sortering. Skyddsronder genomförs kontinuerligt och partikelhalter i luften mäts.

Men branschen står inför nya utmaningar. I takt med att tidningsläsandet minskar så blir det mindre att göra på återvinningsanläggningarna. De senaste fem åren har volymerna minskat med 50 procent.

Tidningarna som kommer in har dessutom blivit renare. Det har helt enkelt blivit mindre material som behöver rensas bort.

– Det finns en oro hos Samhall att denna enkla typ av arbeten försvinner. Vi letar efter arbetstillfällen hos oss. För det är en viktig del, vårt sociala ansvar, säger Sebastian Wessman.

 

Granskningar vi minns

Dagens Arbete gräver för att kunna berätta om sådant som annars göms undan. Vår journalistik uppmärksammas. Tio gånger har vi nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden och två gånger har vi vunnit. Här är ett urval av våra bästa avslöjanden  …

 

Hej fackgubbar slå i glasen  …

Nr 12 2004
Tidigare under året hade kvällspressen avslöjat spritfester på dåvarande Metalls avdelning i Trollhättan. Vi undersökte hur det såg ut med alkoholreglerna på avdelningarna i hela landet. Det visade sig att reglerna ofta var otydliga. Även på Dagens Arbete.

 

Brottsplats utan skyldiga

Nr 4 2005
Genom åren har vi ofta återkommit till rättsväsendets oförmåga att utkräva ansvar efter dödsolyckor i arbetslivet. Denna granskning visade att av 33 dödsolyckor i industrin var det bara två som ledde till fällande domar.

 

Spanjorerna fick en årslön – Sonja en dammsugare

Nr 6 2006
Vi berättade hur Sverige är nedläggningarnas lågprisland. Sonja som jobbat 45 år på Electrolux fick en dammsugare när tillverkningen lades ner. I Spanien och Tyskland fick arbetarna en årslön.

 

Den pyttelilla döden 

Nr 5 2007
Vi undersökte halterna av farliga partiklar i luften på Hornsgatan i Stockholm och jämförde med två smeders arbetsmiljö. Halterna var flera tusen gånger högre där smederna jobbade. Ändå var det partiklarna på Hornsgatan – inte i arbetsmiljön – som debatterades i media och riksdag.
Nominerad till guldspade.

 

Vita dukar – svart tvätt

Nr 9 2008

Vi grävde i arbetsvillkoren bland tvätteriarbetare runt om i Stockholm och hittade papperslösa invandrare med låga svarta löner, som tvättade för lyxiga Stureplanskrogar.
Guldspade 2008.

 

 Illustration: ROBERT HILMERSSON

Helt sjukt om fusk och fel

Nr 9 2010
Fusket bland sjukskrivna hade präglat debatten under några år. Vi drog paralleller till det mycket mer omfattande skattefusket som inte alls fick samma utrymme. I jämförelse var fusket i välfärden inte alls särskilt stort.
Nominerad till guldspade.

 

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplatsen blev slutet för pappa 

Nr 1 och 2 2011 
Vi hittade flera fall av farliga praktikplatser dit Arbetsförmedlingen hade skickat praktikanter. En man som praktiserade i skogen fick ett träd över sig och dog.
Nominerad till guldspade.

 

 Det var 18-årige Adrian Ojocs första resa utanför hemlandet Rumänien. Han drömde om pengarna han skulle tjäna på att plantera tall och gran åt det statliga bolaget Sveaskog. Men mellan Gällivare och Överkalix tog allting slut. (Bilden är ett montage.) Foto: SCANPIX och ANDREI ASTEFANESEI

Adrians död – ingens ansvar

Nr 7 2012
Vi åkte till Rumänien och sökte upp skogsarbetare som via ett bemanningsföretag planterat skog för Sveaskog. Två av männen hade dött i en bilolycka i Norrbotten. Ingen av männen som var med i minibussen som krockade hade fått hjälp att få ut sina svenska försäkringspengar.
Nominerad till guldspade.

 

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette, Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Arbetsförmedlingen – sveket mot lönebidragsanställda

Nr 3 2012
Samarbete med Uppdrag Granskning. Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera försäkringar och pensioner för personer med olika bidragsanställningar. Oseriösa arbetsgivare stoppade pengarna i egen ficka i stället.
Nominerad till guldspade.

 

Döden på jobbet

Bok 2013
Vår reporter Elinor Torp granskar den tragiska olyckan vid Nordkalks anläggning inne på SSAB:s område i Luleå, då Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad och Johan Löfroth miste livet.

 

Företag mutar för dina pengar

Nr 9 och 10 2013
Vi visade hur omställningsföretag försökte muta fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.
Nominerad till guldspade.

 

”Jag sticker hellre och riskerar att förstöra mitt eget liv än stannar, skaffar fru och barn och förstör en hel familj”, tänkte John innan han lämnade Plymouthbröderna. Foto: NICKE JOHANSSON

Industrisekten isolerar barnen

Nr 7 2014
Vi tittade närmare på den slutna religiösa sekten Plymouthbröderna i Småland. Avhopparen John berättade om sin uppväxt i rörelsen. Vi granskade också sektens företagsimperium som är fientligt inställd till facket. Sektens egen friskola har gång på gång kritiserats av Skolinspektionen.

 

”Förr eller senare brister det”

Nr 5 2015
Aldrig har vi fått så stor läsarrespons som när vi granskade den psykosociala arbetsmiljön i den slimmade industrin. Huvudskyddsombud på svenska storföretag larmade om stressen som en tickande bomb.

 

asbestfiber i förstoring

Asbest dödar igen

Nr 6 2015
Asbest fortsätter att ta liv 30 år efter att materialet totalförbjöds. Mycket kunskap har försvunnit och nya risker kommit fram. Ett exempel var Dannemora gruva där asbestfibrer virvlade runt under brytningen.
Nominerad till guldspade.

 

Skattemiljarder satte konkurrensen ur spel

Nr 8 2015
Vi avslöjade hur staten pumpat in över 3 miljarder momskronor i tryckeribranschen. Hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder som tvingats in i ett juridiskt kaos.

 

När jobbet skadar själen

När jobbet skadar själen

Bok 2015
Elinor Torps gripande granskning av Krokomfallet. Socialsekreteraren Lasse tog sitt liv och två chefer åtalades för att ha drivit honom i döden. Fallet blev en väckarklocka när det gäller mobbning i arbetslivet.
Nominerad till guldspade.

 

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Nr 3 och 4 2016
Tillsammans med Kommunalarbetaren granskade vi fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa Försäkring. Medan miljarder betalats tillbaka till företagen har få utslitna fått del av pengarna.
Nominerad till guldspade.

 

Allt hårdare kontroll av arbetslösa

Nr 1 2017
Både M- och S-ledda regeringar har systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa, samtidigt som fuskande företag kommer undan.

 

Guldspaden: Anses vara Sveriges finaste pris för undersökande journalistik och delas ut varje år av Föreningen grävande journalister.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Färre dör men många skadas

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tryck på paus, Isabella Lövin

Tryck på paus, Isabella Lövin

Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Redan tillräckligt pressat”

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

En kvarts miljon människor dör av asbest årligen

Dubbelt så många dör av cancerframkallande asbest i världen jämfört med vad man tidigare trott. Enligt en ny undersökning av Internationella arbetsmiljökommissionen ICOH är dödstalet snarare 230 000 årligen. Fortfarande är asbest bara totalförbjudet i drygt 60 länder.

”Saneringsföretag måste kontrolleras hårdare”

Det måste göras fler kontroller och bli större fokus på asbest vid utbildning av berörda skyddsombud och arbetsledare. Det skriver Johnny Daveman, ombudsman
och regionalt skyddsombud för Byggnads Stockholm-Gotland, efter Dagens Arbetes granskning.

”Vi har jättemycket att lära av Norge”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar starkt på Dagens Arbetes granskning om asbestsanering på skolor och konstaterar att grannländerna ligger före Sverige när det gäller att komma tillrätta med arbetslivskriminalitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?