Färre dör men många skadas
Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.
Industriarbetarnas tidning
26 september, 2017
Skrivet av Marcus Derland
DA granskar. Sedan starten 1997 har DA satsat på undersökande journalistik. Vi vill lyfta fram det som är dolt. Ett exempel är de Samhallanställda som sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök.
Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga. Återvinnarna är förlorarna.
Guldspadevinnare 2009.
När vi gick in i industrilokalen i Västberga söder om Stockholm såg vi en containerliknande barack under taket. Därinne, åtskilda från resten av personalen, stod inhyrda Samhallarbetare och sorterade tidningar vid ett rullband. Det blev starten på vår granskning om Samhallarbetarnas arbetssituation på Hans Anderssons återvinningsanläggningar i Stockholm.
På golvet skyfflade en hjullastare papper. Giftig dieselrök steg uppåt och trängde in i baracken. Ofta kom annat än tidningspapper åkande på rullbanden. Gamla matrester, glas, sprutor och ibland döda råttor.
Lars-Erik Sköngård var vid den tiden teamledare för Samhallpersonalen i Västberga. För DA berättade han om de dåliga arbetsförhållandena och om bränder som uppstått.
Men han kom att bli varse att rollen som visselblåsare hade ett pris.
– Ledningen blev arg för att jag hängde ut dem. Jag svarade med att jag bara berättat fakta, säger Lars-Erik Sköngård.
Några dagar efter medieuppmärksamheten fick han inte längre parkera sin bil på företagets parkeringsplatser. En dag var båda backspeglarna bortryckta.
– Bilen blev också repad när den stod på gatan där jag bor.
Lars-Erik Sköngård kan inte säga med säkerhet att skadegörelsen hade att göra med hans kritiska uttalanden i Dagens Arbete.
– Jag blev utfrusen på jobbet. Det var inte hållbart. Efter sex månader valde jag att söka mig därifrån. Jag blev chaufför inom Samhall i stället.
De funktionshindrade som sorterade tidningar ville ha honom kvar. Flera ringde och en kille sökte upp honom i hans bostad.
– Jag kände att jag behövdes där. Jag påminde om att de skulle tvätta av sig innan matraster och att de skulle använda munskydd och handskar.
– Efter rapporteringen i tidningarna förbättrades ventilationen och det infördes en tiominuters rast varje timme. Så något hände i alla fall. Men för mig var det ohållbart att fortsätta, säger han.
Sebastian Wessman är i dag vd på Hans Andersson Recycling. Han minns medierapporteringen för åtta år sedan.
– Det kom som en chock för oss. Det tog oss hårt. Vi höll inte med om bilden som förmedlades, säger han.
Sebastian Wessman framhåller att bolaget följer de riktlinjer som Arbetsmiljöverket tagit fram när det gäller sortering. Skyddsronder genomförs kontinuerligt och partikelhalter i luften mäts.
Men branschen står inför nya utmaningar. I takt med att tidningsläsandet minskar så blir det mindre att göra på återvinningsanläggningarna. De senaste fem åren har volymerna minskat med 50 procent.
Tidningarna som kommer in har dessutom blivit renare. Det har helt enkelt blivit mindre material som behöver rensas bort.
– Det finns en oro hos Samhall att denna enkla typ av arbeten försvinner. Vi letar efter arbetstillfällen hos oss. För det är en viktig del, vårt sociala ansvar, säger Sebastian Wessman.
Dagens Arbete gräver för att kunna berätta om sådant som annars göms undan. Vår journalistik uppmärksammas. Tio gånger har vi nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden och två gånger har vi vunnit. Här är ett urval av våra bästa avslöjanden …
Nr 12 2004
Tidigare under året hade kvällspressen avslöjat spritfester på dåvarande Metalls avdelning i Trollhättan. Vi undersökte hur det såg ut med alkoholreglerna på avdelningarna i hela landet. Det visade sig att reglerna ofta var otydliga. Även på Dagens Arbete.
Nr 4 2005
Genom åren har vi ofta återkommit till rättsväsendets oförmåga att utkräva ansvar efter dödsolyckor i arbetslivet. Denna granskning visade att av 33 dödsolyckor i industrin var det bara två som ledde till fällande domar.
Nr 6 2006
Vi berättade hur Sverige är nedläggningarnas lågprisland. Sonja som jobbat 45 år på Electrolux fick en dammsugare när tillverkningen lades ner. I Spanien och Tyskland fick arbetarna en årslön.
Nr 5 2007
Vi undersökte halterna av farliga partiklar i luften på Hornsgatan i Stockholm och jämförde med två smeders arbetsmiljö. Halterna var flera tusen gånger högre där smederna jobbade. Ändå var det partiklarna på Hornsgatan – inte i arbetsmiljön – som debatterades i media och riksdag.
Nominerad till guldspade.
Nr 9 2008
Vi grävde i arbetsvillkoren bland tvätteriarbetare runt om i Stockholm och hittade papperslösa invandrare med låga svarta löner, som tvättade för lyxiga Stureplanskrogar.
Guldspade 2008.
Nr 9 2010
Fusket bland sjukskrivna hade präglat debatten under några år. Vi drog paralleller till det mycket mer omfattande skattefusket som inte alls fick samma utrymme. I jämförelse var fusket i välfärden inte alls särskilt stort.
Nominerad till guldspade.
Nr 1 och 2 2011
Vi hittade flera fall av farliga praktikplatser dit Arbetsförmedlingen hade skickat praktikanter. En man som praktiserade i skogen fick ett träd över sig och dog.
Nominerad till guldspade.
Nr 7 2012
Vi åkte till Rumänien och sökte upp skogsarbetare som via ett bemanningsföretag planterat skog för Sveaskog. Två av männen hade dött i en bilolycka i Norrbotten. Ingen av männen som var med i minibussen som krockade hade fått hjälp att få ut sina svenska försäkringspengar.
Nominerad till guldspade.
Nr 3 2012
Samarbete med Uppdrag Granskning. Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera försäkringar och pensioner för personer med olika bidragsanställningar. Oseriösa arbetsgivare stoppade pengarna i egen ficka i stället.
Nominerad till guldspade.
Bok 2013
Vår reporter Elinor Torp granskar den tragiska olyckan vid Nordkalks anläggning inne på SSAB:s område i Luleå, då Gustaf Seppelin Solli blev svårt brännskadad och Johan Löfroth miste livet.
Nr 9 och 10 2013
Vi visade hur omställningsföretag försökte muta fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.
Nominerad till guldspade.
Nr 7 2014
Vi tittade närmare på den slutna religiösa sekten Plymouthbröderna i Småland. Avhopparen John berättade om sin uppväxt i rörelsen. Vi granskade också sektens företagsimperium som är fientligt inställd till facket. Sektens egen friskola har gång på gång kritiserats av Skolinspektionen.
Nr 5 2015
Aldrig har vi fått så stor läsarrespons som när vi granskade den psykosociala arbetsmiljön i den slimmade industrin. Huvudskyddsombud på svenska storföretag larmade om stressen som en tickande bomb.
Nr 6 2015
Asbest fortsätter att ta liv 30 år efter att materialet totalförbjöds. Mycket kunskap har försvunnit och nya risker kommit fram. Ett exempel var Dannemora gruva där asbestfibrer virvlade runt under brytningen.
Nominerad till guldspade.
Nr 8 2015
Vi avslöjade hur staten pumpat in över 3 miljarder momskronor i tryckeribranschen. Hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder som tvingats in i ett juridiskt kaos.
Bok 2015
Elinor Torps gripande granskning av Krokomfallet. Socialsekreteraren Lasse tog sitt liv och två chefer åtalades för att ha drivit honom i döden. Fallet blev en väckarklocka när det gäller mobbning i arbetslivet.
Nominerad till guldspade.
Nr 3 och 4 2016
Tillsammans med Kommunalarbetaren granskade vi fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag Afa Försäkring. Medan miljarder betalats tillbaka till företagen har få utslitna fått del av pengarna.
Nominerad till guldspade.
Guldspaden: Anses vara Sveriges finaste pris för undersökande journalistik och delas ut varje år av Föreningen grävande journalister.