Industriarbetarnas tidning

”Vi har snart ingen trovärdighet kvar”

15 juni, 2015

Skrivet av Elinor Torp, Marcus Derland

Per-Arne Mattsson kritiserar sin egen myndighet:
– Vi bryter mot våra egna regler och direktiv när vi varken mäter eller tar prover, säger Arbetsmiljöverkets inspektör i Falun.

Arbetsmiljöverkets interna styrdokument är tydliga: Om tillstånd saknas för att hantera asbest är det viktigt att inspektören tar prov på det misstänka ämnet. Det är viktigt att det noggrant dokumenteras vem som tagit provet samt när och var provet tagits, står det. Vid misstanke om brott mot föreskriften ska inspektören med andra ord säkra bevis.

– Det görs inte. Arbetsmiljöverket varken mäter eller tar prover längre, säger Per-Arne Mattsson med mångårig erfarenhet av asbestinspektioner. Han skrev ett brev till den dåvarande generaldirektören Mikael Sjöberg. Myndigheten litar blint på arbetsgivarna, menar han, och ser mellan fingrarna när till exempel byggprogrammen i tv river på ett hälsofarligt sätt.
– Vad gör vi som myndighet? Vi har snart ingen trovärdighet kvar, säger Per-Arne Mattsson, som inte inspekterade skolan.

Även forskare är kritiska.
– Riskerna med asbest har fallit i glömska. Det har ingen hög prioritet. Hela mätsidan är bedrövlig, säger docent Nils Plato vid Karolinska institutet, som är starkt kritisk till hur slappa myndigheterna är när det gäller de dolda arbetsmiljöriskerna:
– Det ska vara som att testa sin bil. Är bromsarna dåliga sätter jag underkänt och du får åka till bilprovningen. Det ska vara exakt fakta. Inget godtycke.

Inspektionschef Håkan Olsson, Arbetsmiljöverket, svarar på kritiken:
– När vi stöter på material med misstänkt asbest ska vi ta prover och lämna vidare. Det är den rutinen vi har. Men arbetsgivaren har det fulla ansvaret för att arbetstagarna jobbar i en säker miljö. Det ligger inte på Arbetsmiljöverket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.