Industriarbetarnas tidning

”Vi har snart ingen trovärdighet kvar”

15 juni, 2015

Skrivet av Elinor Torp, Marcus Derland

Per-Arne Mattsson kritiserar sin egen myndighet:
– Vi bryter mot våra egna regler och direktiv när vi varken mäter eller tar prover, säger Arbetsmiljöverkets inspektör i Falun.

Arbetsmiljöverkets interna styrdokument är tydliga: Om tillstånd saknas för att hantera asbest är det viktigt att inspektören tar prov på det misstänka ämnet. Det är viktigt att det noggrant dokumenteras vem som tagit provet samt när och var provet tagits, står det. Vid misstanke om brott mot föreskriften ska inspektören med andra ord säkra bevis.

– Det görs inte. Arbetsmiljöverket varken mäter eller tar prover längre, säger Per-Arne Mattsson med mångårig erfarenhet av asbestinspektioner. Han skrev ett brev till den dåvarande generaldirektören Mikael Sjöberg. Myndigheten litar blint på arbetsgivarna, menar han, och ser mellan fingrarna när till exempel byggprogrammen i tv river på ett hälsofarligt sätt.
– Vad gör vi som myndighet? Vi har snart ingen trovärdighet kvar, säger Per-Arne Mattsson, som inte inspekterade skolan.

Även forskare är kritiska.
– Riskerna med asbest har fallit i glömska. Det har ingen hög prioritet. Hela mätsidan är bedrövlig, säger docent Nils Plato vid Karolinska institutet, som är starkt kritisk till hur slappa myndigheterna är när det gäller de dolda arbetsmiljöriskerna:
– Det ska vara som att testa sin bil. Är bromsarna dåliga sätter jag underkänt och du får åka till bilprovningen. Det ska vara exakt fakta. Inget godtycke.

Inspektionschef Håkan Olsson, Arbetsmiljöverket, svarar på kritiken:
– När vi stöter på material med misstänkt asbest ska vi ta prover och lämna vidare. Det är den rutinen vi har. Men arbetsgivaren har det fulla ansvaret för att arbetstagarna jobbar i en säker miljö. Det ligger inte på Arbetsmiljöverket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.