Industriarbetarnas tidning

Samhalls vittnen: Det är fruktansvärt

16 mars, 2021

Skrivet av

SAMHALL Anställda från hela landet har under granskningens första två veckor hört av sig, både medarbetare och chefer. De flesta är rädda och vågar inte gå ut med sitt namn i tidningen. Här vittnar några av dem anonymt om sina upplevelser på statsägda Samhall.

”Jag har arbetat som områdeschef på Samhall men sa upp mig på grund av att arbetsmiljön var ohållbar. Det var så illa att jag slutade utan att ha något nytt att gå till. Det är fruktansvärt. Jag sökte jobbet för min tro på medarbetarna men insåg efter ett år som områdeschef att jag inte delar värdering med ledningen.”

***

”Det är så mycket fel att jag inte vet var jag ska börja. Tre toaletter som cirka 80 personer förväntas dela på och ett ’kök’ i storleken av ett mindre studentrum. Där måste vi alla trängas och hoppas på att proppen inte går när lunchen ska värmas i någon av de tre mikrovågsugnar som fungerar. Det är därför folk får corona! Och risktvätt kommer in utan att vara korrekt märkt så folk har inte en chans att ta på sig vinylhandskar, som bara får användas när vi tvättar just risktvätt.”

***

Fantastiskt att Samhalls sanna ansikte börjar lyftas fram i media. Är själv anställd på Samhall och trodde (i min enfald) att detta var en arbetsplats som anpassades till de anställda för att de ska kunna jobba trots sina handikapp eller skador. Ack, så jag bedrog mig.”

***

”Samhall är ett fruktansvärt ställe. Det är inte modern företagsamhet. Det är slavdriveri. De har ingen omsorg om personalen överhuvudtaget. Min son var mentalt stark när han började där. På de sju åren som han jobbat på Samhall har han blivit ett nervvrak.

***

”När vi tömmer containers på Samhall är vi vanligtvis 5-6 man inuti dessa containers med trångt utrymme plus ingen har skyddsmask.”

***

”Samhall har inskränkt mina mänskliga rättigheter som person. De har bemött mig som om jag vore en värdelös sak som man kan trycka ner, tills jag försvinner. Senast när jag var på jobbet hade jag tagit på mig ett munskydd när jag städade. Jag ville skydda mig mot covid-19 eftersom jag har en kronisk lungsjukdom samt andra sjukdomar. Jag skulle bli allvarligt sjuk om jag får viruset. Men jag blev snabbt inkallad till möte med mina chefer på Samhall. Jag fick inte ha munskydd på mig enligt dem. Mötet slutade med att jag blev utskälld och gick gråtande därifrån.”

***

Jag själv har jobbat som första linjens chef och sa upp mig utan att ha ett annat jobb för man ställer helt orimliga krav. Man ska jobba efter driftkalkyler som är framtagna för att vinna affärer och som inte är realistiska i verkligheten.”

***

”Samhall är ju inte det Samhall det var förut utan har blivit affärsmässiga vilket utestänger en stor grupp människor som verkligen behöver all hjälp de kan få.

***

”Tack för en sådan bra artikelserie om Samhall. Vi är glada att detta äntligen kommer ut. Många känner sig överkörda eller inte hörda här på Samhall inklusive mig själv.

***

”Åh va skönt att det ÄNTLIGEN är någon som tar tag i denna härvan. Jag hoppas att det blir en drastisk förändring. Det är många som blir utnyttjade på grund av att dom inte vågar säga ifrån. Jag har haft andra jobb innan Samhall och jag kan meddela att dom andra företagen har tagit hand om sina anställda på ett mycket bättre och fint tillmötesgående sätt. Det är på Samhall som dom verkligen skulle vara aktsamma om sin sköra personal.”

Läs också

Samhall: Vi följer noga myndigheternas rekommendationer

Samhall väljer att svara skriftligt på kritiken, med hänvisning till coronapandemin. ”Vi värnar om våra medarbetare”, skriver HR-strategen Liza Radon.

3 kommentarer till “Samhalls vittnen: Det är fruktansvärt

 • Jobbat innom Samhall i nästan 10 års tid. På pappret är Samhall ett jättebra fantastiskt företag. När jag började på Samhall så fick vi blivandes anställda gå på en 2dagarskurs om hur Samhall jobbar och vad Samhall är för företag. Superbra företag!

  Verkligheten är den motsatta. Mobbning mellan dom anställda är värre än den i som finns i skolan. Antimobbningsmöten hålls emenåt, med resultatet att det fjäskas i någon månad från mobbarna innan det återgår till mobbning igen.

  Cheferna gör allt de kan för att trycka ner dig med att ge dig jobb som inte passar dig. Egna förslag på jobb som kan passa dig och dina hinder tas emot med dövöron.

  Sjukintyg från läkare och läkarrekommendationer ignoreras och eller har aldrig funnits, även om läkarpappret finns rakt framför chefernas ögon.

  Vill du överleva Samhall gör någon av dessa saker:
  *Bli endel av problemet.
  *Jobba din väg ut.
  *Normalisera felen.

  Jag jobbar min väg ut och är nästan fri.

 • När ska man göra en ordentlig granskning på samhall ? Är det inte dax att ta människor på allvar. Människor far illa på samhall. När ska man granska chefer på samhall. Är alla chefer lämpliga som chefer på ett sånt företag?

 • Är i en situation där min chef har placerat mig på annat ställe. Jag har inte hållit tiden. Har försovit mig för jag tycker att mitt arbete är skit. Men det nya stället är så tråkigt och alla bara säger till mig att den är bästa stället om och om igen, så tjatigt. Och dom är så sexistiska så man vill spy. Min rygg är paj och mina fötter är i stort behov av vila.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.