Industriarbetarnas tidning

Stora nedskärningar för Arbetsmiljöverket

18 oktober, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Den nya regeringens nedskärningar för Arbetsmiljöverket kan medföra svåra följder för arbetsmiljön, befarar verkets generaldirektör Kenth Pettersson.
– När vi måste dra ner på inspektionerna innebär det att icke-seriösa företag kan fortsätta sin verksamhet.

Totalt betyder förslaget i budgetpropositionen att Arbetsmiljöverket bantas med 160 miljoner kronor under en treårsperiod.

– Det är en oerhört stor neddragning, säger Kenth Pettersson (bilden). Det innebär att vi kan behöva minska personalen med 250–300 tjänster av nuvarande 800.

– Därmed påverkas våra inspektioner. Vi prioriterar kontrollen av de sämsta arbetsmiljöerna, och kan vi inte göra det i framtiden finns det en klar risk att arbetsmiljön försämras.

Kenth Pettersson påpekar också att sämre arbetsmiljö kan betyda stora kostnader för samhället:
– Det är en icke oväsentlig del i problematiken att sjukskrivningarna kan öka. Och då blir det dyrt i längden.

Hur kommer neddragningarna att ske i verksamheten?
– Vi fick reda på de nya ekonomiska ramarna i förrgår och har läst formuleringen att vi ska ”förändra och begränsa uppdraget”. Hur det ska gå till i detalj vet vi inte ännu, men vi ska försöka begränsa skadeverkningarna, säger Kenth Pettersson.

Ser du nedskärningarna som en ideologisk markering?
– Det vet jag inte. Men man kan konstatera att i våra grannländer Norge och Danmark har man ökat insatserna för arbetsmiljön. Och det är uppenbart att den här regeringen inte anser att arbetsmiljöarbetet är lika viktigt som tidigare regeringar tyckt.

Fakta/Arbetsmiljöverket
• Arbetsmiljöverket bildades 2001 genom en sammanslagning av de tidigare myndigheterna Yrkesinspektionen och Arbetarskyddsstyrelsen.
• Uppgiften är i huvudsak att se till att arbetsmiljö- och arbetstidslagen följs.
• Verket arbetar i tio distrikt med säten i Luleå, Umeå, Härnösand, Falun, Stockholm, Örebro, Linköping, Göteborg, Växjö och Malmö.
• Distrikten ska kontrollera att arbetsgivare och övriga skyddsansvariga följer gällande regler och har ett fungerande arbetsmiljöarbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.