Industriarbetarnas tidning

Nej till åtal av skyddsombud

10 februari, 2009

Den som vill protestera mot att ett skyddsombud åtalats för en arbetsolycka kan nu göra det på Dagens Arbetets hemsida.

– Vi ska se till så att protesterna kommer fram till åklagaren, säger Hans Larsson, chefredaktör på Dagens Arbete.

Arbetsolyckan inträffade i augusti för fyra år sedan. Vid grävning för en avloppsledning vid Tegs kyrka i Umeå rasade schaktmassor ned i rörgraven och en byggnadsarbetare begravdes upp till midjan.

För detta åtalade kammaråklagare Kjell Jannesson för arbetsmiljöbrott. Men även arbetaren som fått rasmassor över sig åtalades – eftersom han var skyddsombud.

– Protesterna har strömmat in. Vi vill hjälpa till eftersom vi också tycker att åtalet är anmärkningsvärt, säger Hans Larsson.

En av dem som protesterat är Grafikernas arbetsmiljöombudsman Mattias Petersson, som skrivit ett öppet brev.

Den som själv vill protestera klickar på länken till höger på hemsidan som heter ”Skyddsombud åtalas – protestera här.” Då kommer man till protestbrevet. Sedan är det bara att fylla i namn och adress och klicka på knappen ”Posta.”

– Breven hamnar hos Dagens Arbete, säger Hans Larsson. Vi samlar ihop dem och skickar protesterna vidare till kammaråklagare Kjell Jannesson.

– Vår förhoppning är att han ska förstå att han gjort ett misstag och dra tillbaka åtalet. Det är tillräckligt svårt ändå att få folk att ställa upp som skyddsombud utan sådana här påhopp från dom som borde veta bättre.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.