Trumps kamp i Sundsvall
USA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att 500 anställda på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet.
Industriarbetarnas tidning
USA och Ryssland fortsätter att ryka ihop på den världspolitiska arenan. En kamp som nu kan få ödesdigra konsekvenser för ett aluminiumverk i Sundsvall.
De första sanktionerna mot Ryssland upprättades 2014 efter den ryska ockupationen av Krimhalvön. Sanktionerna riktar sig emot individer, som tjänstemän och oligarker, och företag från Ryssland och Ukraina.
I april i år utökades sanktionerna mot ytterligare sju oligarker och deras företag, däribland Oleg Deripaska storägare av ryska Rusal.
För Kubals del innebär det att om sanktionerna träder i kraft kommer företagets tillgångar att frysas.
Smältugnarna på aluminiumverket Kubal brinner än. Egentligen var det tänkt att de skulle stängt ner för en vecka sen. Men USA:s finansdepartement fördröjer sanktionerna mot ryska företaget Rusal som äger Kubal ytterligare en månad. För de drygt 500 arbetarna på aluminiumverket innebär det att man fortfarande har ett jobb att gå till, åtminstone ett tag till.
– Många känner sig som vikarier, det blir som att man får förlängt en månad i taget, klart folk är oroliga för sina jobb, säger Stefan Hultman, ordförande i avdelningsstyrelsen för IF Metall i mellersta Norrland som själv arbetar på Kubal.
Det var i april som USA utökade sina sanktioner mot Ryssland. De nya sanktionerna drabbade bland annat den ryske oligarken Oleg Deripaska som äger Rusal. Sanktionerna som till en början skulle träda i kraft den 5 juni har sen dess skjutits fram tre gånger av finansdepartementet.
– Tyvärr har vi som jobbar här svårt att påverka, de här sakerna bestäms långt över våra huvuden. I slutändan ligger våra öden i USA:s händer, säger Stefan Hultman.
Det nya datumet som sanktionerna ska träda i kraft är den 12 december. I ett försök att undkomma sanktionerna så har Rusals vd och de styrelsemedlemmar som tillsats av Oleg Deripaska självmant valt att avgå. Om det inte hjälper kommer man vara tvungen att börja släcka ner ugnarna redan i mitten på november för att minimera skadorna på ugnarna. Och en omstart kan ta upp till sex månader.
Kubals företagsledning har haft nära kontakt med de ryska ägarna.
– Vi förbereder oss för alla tänkbara scenarion, men träder sanktionerna i kraft så finns det ingen plan b som kan hålla fabriken i drift, säger en talesperson för Kubal.