Industriarbetarnas tidning

”I slutändan ligger våra öden i USA:s händer”

19 oktober, 2018

USA och Ryssland fortsätter att ryka ihop på den världspolitiska arenan. En kamp som nu kan få ödesdigra konsekvenser för ett aluminiumverk i Sundsvall.

USA:s sanktioner mot Ryssland

 De första sanktionerna mot Ryssland upprättades 2014 efter den ryska ockupationen av Krimhalvön. Sanktionerna riktar sig emot individer, som tjänstemän och oligarker, och företag från Ryssland och Ukraina.

I april i år utökades sanktionerna mot ytterligare sju oligarker och deras företag, däribland Oleg Deripaska storägare av ryska Rusal.

För Kubals del innebär det att om sanktionerna träder i kraft kommer företagets tillgångar att frysas.

Smältugnarna på aluminiumverket Kubal brinner än. Egentligen var det tänkt att de skulle stängt ner för en vecka sen. Men USA:s finansdepartement fördröjer sanktionerna mot ryska företaget Rusal som äger Kubal ytterligare en månad. För de drygt 500 arbetarna på aluminiumverket innebär det att man fortfarande har ett jobb att gå till, åtminstone ett tag till.

– Många känner sig som vikarier, det blir som att man får förlängt en månad i taget, klart folk är oroliga för sina jobb, säger Stefan Hultman, ordförande i avdelningsstyrelsen för IF Metall i mellersta Norrland som själv arbetar på Kubal.

Det var i april som USA utökade sina sanktioner mot Ryssland. De nya sanktionerna drabbade bland annat den ryske oligarken Oleg Deripaska som äger Rusal. Sanktionerna som till en början skulle träda i kraft den 5 juni har sen dess skjutits fram tre gånger av finansdepartementet.

– Tyvärr har vi som jobbar här svårt att påverka, de här sakerna bestäms långt över våra huvuden. I slutändan ligger våra öden i USA:s händer, säger Stefan Hultman.

Det nya datumet som sanktionerna ska träda i kraft är den 12 december. I ett försök att undkomma sanktionerna så har Rusals vd och de styrelsemedlemmar som tillsats av Oleg Deripaska självmant valt att avgå.  Om det inte hjälper kommer man vara tvungen att börja släcka ner ugnarna redan i mitten på november för att minimera skadorna på ugnarna. Och en omstart kan ta upp till sex månader.

Kubals företagsledning har haft nära kontakt med de ryska ägarna.

– Vi förbereder oss för alla tänkbara scenarion, men träder sanktionerna i kraft så finns det ingen plan b som kan hålla fabriken i drift, säger en talesperson för Kubal.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Trumps kamp i Sundsvall

Trumps kamp i Sundsvall

USA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att 500 anställda på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet.

Första glädjebeskedet för Kubal

Första glädjebeskedet för Kubal

USA:s finansdepartementet har föreslagit att ta bort sanktionerna mot Rysslandsägda aluminiumverket Kubal i Sundsvall. Sedan i april har de 500 anställda levt under hotet att bli av med jobben. Det slutliga beslutet tas av amerikanska kongressen efter nyår.

Fortsatt oro vid Kubal

För femte gången har den amerikanska regeringen givit uppskov med sanktionerna mot de ryska ägarna av Kubal i Sundsvall. Kommer inget nytt besked nästa fredag får de anställda börja släcka ner sin fabrik lagom till jul.

Hoppet lever för de anställda på Kubal

De närmare 500 anställda på aluminiumverket Kubal i Sundsvall kan producera ännu en månad. USA har återigen skjutit upp sanktionerna mot en av företagets ryska ägare.

Made in Europe – men hur?

Made in Europe – men hur?

USA storsatsar på grön omställning som ska ge nya industrijobb i Amerika. Europa famlar efter ett motdrag för att behålla sin industri. Ska ditt jobb få stödpengar från EU?, frågar sig DA:s Harald Gatu.

Lönsamt program mot olyckor 

Lönsamt program mot olyckor 

När olyckstalen slog i taket bestämde sig SCA för att göra något åt problemen. Numera pekar siffrorna stadigt neråt och Zero-programmet är permanent. 

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Välkommen nystart för fackklubben

Välkommen nystart för fackklubben

De anställda tröttnade på att ingen lyssnade på dem och lade ner sin fackklubb. Sju år senare startar de nu om på nytt.
Det är inte att rekommendera att lägga ner, konstaterar de i dag.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.