Industriarbetarnas tidning

11 000 i Scania-bonus

4 februari, 2000

Skrivet av

I dag redovisar Scania en rekordstor vinst på 4,5 miljarder kronor. Samtidigt får var och en av Scanias anställda en resultatbonus på 11 625 kronor.

Resultatbonusen är än så länge preliminär och har egentligen ingenting med företagets vinst att göra. Bonusen är inte knuten till vinsten utan till leveranssäkerhet och produktivitetshöjning.
Exakt alla bilar och bussar kan inte levereras till kunden i tid. Men om man lyckas få ut 97 procent av leveranserna i rätt tid får varje Scania-anställd 625 kronor mer i månaden. Leveranssäkerheten mäts varje månad.Produktiviteten mäts sista kvartalet och jämförs med produktiviteten föregående år. Varje procents ökning ger 1 200 kronor extra. I fjol uppgick produktivitetshöjningen till preliminärt fem procent – bara det ger 6 000 kronor.
Det innebär att den preliminära bonusen för fjolåret uppgår till 11 625 kronor.

Bonussystemet är bara ett par år gammalt. Det var i och med att företaget ville införa flexibla arbetstider som facken fick igenom ett gammalt krav på bonus.

Första året, 1996 gav en resultatbonus till var och en på 6 000 kronor. Året efter steg bonusen kraftigt till drygt 21 000 kronor. Ökningen berodde på främst på en kraftig produktivitetsökning. Sedan förändrades beräkningsunderlaget för produktiviteten (från att mätas helår till enbart sista kvartalet) och då sjönk bonusen till drygt 8 000 kronor för 1998.

Pengarna får man inte direkt utan skattelagstiftningen säger att pengarna måste vara låsta i minst tre år. Scania-arbetarnas bonuspengar förvaltas av en stiftelse som placerar pengarna i trefjärdedelar aktier och resten i statsskuldsväxlar.

Det innebär att 1996 års bonus betalas ut i år. De 6 000 har växt till över 8 000 kronor och den enskilde får välja om man vill ha pengarna kontant eller om de ska stå kvar i stiftelsen.

– De flesta är mycket nöjda med det här systemet, säger Bjarne Westerdahl, metallklubbens representant i stiftelsen.

Kravet på någon form av bonus eller vinstdelning har länge varit starkt hos Scania-arbetarna. Inte minst i Södertälje där grannfabriken Astra länge haft ett vinstdelningssystem som gett de anställda rikligt med extrapengar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.