Industriarbetarnas tidning

Därför vill Volvo köpa Renault

30 mars, 2000

Skrivet av

Volvo vill ta över Renaults lastbilsbolag, RVI. Ett köp av den franska konkurrenten skulle komplettera Volvo på flera sätt.

Dels skulle RVI komplettera Volvo på den europeiska marknaden. RVI är starkast i det latinska Sydeuropa: Frankrike, Spanien, Portugal och Italien. Volvo är starkast i Storbritannien, Belgien, Holland och Norden. Dessutom har man en hyfsad ställning i Tyskland.

Dels skulle RVI komplettera Volvos tunga program. Visserligen är RVI i likhet med Volvo ett bolag som främst tillverkar tyngre lastvagnar. Men man gör en typ av tyngre fordon som Volvo inte tillverkar: distributionsbilar, sopbilar och andra tyngre lastvagnar som går i stadstrafik. Dessutom tävlar man i olika segment: Volvo gör mer prestigefyllda lastvagnar medan RVI:s är enklare modeller.

Det nya Volvo-RVI skulle bli störst i Europa. Större än världsledande Daimler-Chrysler vars Mercedes-lastbilar idag är det vanligaste märket på de europeiska vägarna.

Utöver en starkare närvaro i hela Europa skulle Volvo bli avsevärt starkare på den snabbväxande amerikanska lastbilsmarknaden. Detta genom att RVI äger Mack som är det fjärde största lastbilsföretaget i USA. Tillsammans skulle de kunna göra anspråk på andraplatsen efter Daimler-Chrysler i hård konkurrens med Paccar och Navistar.

Att Renault kan tänka sig att sälja sina lastvagnar är inte överraskande. Man behöver pengar till stora investeringar i såväl sina egna personvagnar som i Nissan där Renault är stor delägare.

Många bilföretag har på senare år renodlat sin verksamhet. Ford och General Motors har gjort sig av med sina lastvagnar, Volvo sålde ut sina personvagnar och Fiat väntas göra sig av med antingen lastvagnarna eller personbilarna.

Egentligen är det bara Daimler-Chrysler som valt att fortsätta syssla med både person- och lastbilar. Och faktiskt också Volkswagen som går på tvärs mot alla trender och genom köpet av Scania nu breddar sitt sortiment.

Volvo och Renault misslyckade med att gå samman i början av 90-talet. Men de bägge företagens lastvagnsdivisioner var den del av affären som var lättast att bli överens om. Lastvagnarna ansågs passa varann som handsken.

Att den affären sprack behöver inte betyda något idag. Visserligen har svenska och franska direktörer haft svårt att samarbeta tidigare. Men nu är det inte fråga om något samgående där det gäller att finna en samsyn. Här är det Volvo som slukar RVI – på Volvos villkor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.