Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbetes bilder i tunnelbanan

2 augusti, 2000

Skrivet av

Dagens Arbete-fotografen Pelle Kronestedt gör just nu succé i Stockholms tunnelbana med sina bilder av arbetslöshetens Europa.
– Med projektet vill jag ge en bild av de personliga öden som göms i statistikens siffror, säger han.

Fotoinstallationen Safe European, som fått sitt namn efter Clash-låten Safe European Home, visas på 240 stortavlor på tolv stationer fram till den 20 augusti. Bilderna, som publicerades första gången i Dagens Arbete (nr 3/99), har i drygt ett års tid turnerat över Sverige.

För knappt ett år sen var arbetslösheten på allas läppar. Nu handlar det om aktieklipp och hur man blir IT-miljonär. Men hur länge? Och för vilka gäller den här nya verkligen, undrar Pelle Kronestedt.

I sitt fotoprojekt har han rest runt i EU-länderna och i femton städer fångat ”en typisk arbetslös”. Dessa mestadels unga människor visar nu upp sig i Pelles starka dokument där de kompletterande texterna skrivits av etnologen Sören Strömbom.

En av Kronestedts utgångspunkter har varit att bara för att man saknar ett arbete, innebär det inte att man också saknar en identitet, även om motsatsen verkar råda idag.

I höst kommer bilderna att bland annat ställas ut i Kista Kompetenscenter, på Kulturmagasinet i Sundsvall, Eskilstuna stadsbibliotek.