Industriarbetarnas tidning

Växande övertid i industrin

25 januari, 2005

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Metallarbetarna jobbar mer övertid än någonsin tidigare. Antalet ansökningar om dispens för övertid har ökat med tio procent, enligt Metall.

– Övertidssiffrorna är väldigt höga, säger Metalls ombudsman Paula Bertolone.

– Man ska komma ihåg att dispens enbart krävs för mer än 200 timmars övertid per år och per anställd. 200 timmar motsvarar 25 hela åttatimmarsskift.

Under 2004 ansökte metallarbetsgivarna (inom verkstads-, stålindustrin och annan metallindustri), om dispens för totalt 89 081 timmars övertid. Det är en ökning med nästan 9 500 fler timmar än 2003, som var ett ganska normalt år när det gäller antalet övertidsdispenser.

Flest dispensansökningar kommer från de stora företagen inom verkstadsindustrin och från företag med inhyrd personal. Mindre företag med mycket övertid finns ofta inom ventilationsbranschen.

Alla övertidsdispenser beviljas dock inte av facket. Av de ansökta timmarna beviljades 58 768 övertidstimmar. Det är lite drygt 3 000 fler timmar än 2003.

Paula Bertolone tror att ökningen av övertiden huvudsakligen beror på att bemanningen i produktionen är slimmad. Utrymmet för oförutsedda händelser är minimalt och framförhållningen kortsiktig.

– Det tyder också på att det är väldigt svårt för anställda att få ut sin övertid i ledighet. I stället växer antalet timmar i timbanken, säger Paula Bertolone.

Sedan finns det också individer som av ekonomiska skäl gärna arbetar över och gärna vill ha ut sin övertid i pengar. Men med tanke på den höga arbetslösheten och de höga sjuktalen i samhället ser dock Metall hellre att företagen organiserar arbetet så att övertiden minimeras.

Karl-Olof Stenqvist, vice vd på Teknikföretagen, känner inte igen bilden. Men han kan tänka sig att övertiden ökat inom branscher som gått väldigt bra, som stålindustrin och vissa företag inom bilindustrin.

– Övertiden är kopplad till konjunkturen. Det brukar börja med att bemanningsföretagen går bra och övertidsuttaget växer. Efter det kommer nyanställningar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.