Industriarbetarnas tidning

Krympande LO-röster för (s)

20 januari, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Allt färre LO-medlemmar lägger sin röst på socialdemokratin. Toppåret 1968 hade partiet 82 procent av LO-väljarna. Vid valet 2002 var siffran 58 procent. Trots att färre medlemmar sympatiserar med partiet fortsätter LO att ekonomiskt stödja socialdemokratin.

Vid Statistiska centralbyråns (SCB) senaste partisympatiundersökning som kom i november 2005 fick moderaterna över 13 procent av LO-medlemmarnas röster. Socialdemokraterna fick 59 procent.

Stödet till socialdemokraterna låg ungefär på samma nivå valet 2002 och något lägre vid valet 1998.

Annat var det förr. Under åren 1970 till 1994 fick socialdemokraterna mellan 60-70 procent av LO-rösterna i riksdagsvalen (med ett undantag, 1991, då stödet låg på 56 procent).

– Det handlar om en historiskt nedåtgående trend. Statistiken visar att LO:s stöd till partiet är ett frågetecken. Många av medlemmarna sympatiserar inte med socialdemokratin längre, säger Olle Sahlström, tidigare LO-ombudsman.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson menar att det ekonomiska stödet till partiet varit uppe för diskussion på LO:s kongresser och beslutet att stödja socialdemokraterna har tagits enhälligt.

– Vi samarbetar inte för partiet skull utan för LO-medlemmarnas. Det är naturligt eftersom vi står för samma ideologiska grund, säger han.

– Det kan komma att förändras i framtiden om det på våra kongresser kommer in ombud som röstar emot att vi ska ha facklig-politisk samverkan, säger Erland Olauson.

Olle Sahlström menar att facklig-politisk samverkan kan vara ett hot mot den fackliga organisationen.

– Risken är att de som inte röstar på socialdemokraterna går ur facket på grund av samarbetet. Att samarbetet faktiskt försvagar facket på sikt.

– Att 40 procent av LO:s medlemmar inte röstar på socialdemokraterna och att 36 procent, i LO:s egna undersökningar, svarar att de inte vet vad facklig-politisk samverkan är betyder att samarbetet saknar stöd bland medlemmarna, säger Olle Sahlström.

År 2003 kom en LO-rapport som visade på utvecklingen 15 år tillbaks i tiden. Undersökningen visade att andelen LO-medlemmar som ansåg att samarbetet med socialdemokraterna bör minska eller upphöra var ungefär oförändrad under tiden.

Däremot hade andelen som anser att samarbetet bör öka eller vara ungefär oförändrat minskat från 61 procent till 43 procent. Den största förändringen var andelen osäkra som ökat kraftigt från 16 till 36 procent.

– Min erfarenhet, och jag har varit med i decennier, är att människor blivit klokare. Känner man inte till något så svarar man att man inte vet. Det är väldigt viktigt med debatt kring frågan om facklig politisk samverkan, säger Sven Nelander utredare på LO, som sammanställt rapporten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.