Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete bjuder på bildfest

3 maj, 2007

På lördag slår Arbetets museum i Norrköping upp portarna för Dagens Arbetes fotoutställning ”da capo”.
– Det är en storsatsning vi gör, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.

Utställningen består av ett sjuttiotal dokumentära bilder tagna runt om i Sverige. Vardagsbilder från norr till söder. I samband med utställningen släpps också boken med samma namn.

– Vi presenterar ett fyrtiotal fotografers bilder i boken, säger Göran Widerberg. Något färre får vara med i utställningen.

Varför en fotoutställning och bok?

– Vi kände ett behov av att visa upp lite av vad tidningen gjort genom åren på bildsidan. Framförallt våra bildreportage har väckt uppmärksamhet långt utanför vår vanliga läsekrets.

Är det bara svenska bilder i boken och på utställningen?

– I stort har vi gjort den begränsningen och valt att slå ett slag för svensk dokumentärfotografi. Men vi ger också exempel på ett tiotal jobb som svenska fotografer gjort utomlands.

Det är många kända medverkande fotografer?

– Ja, men inte bara. Vi har också en rad mindre namnkunniga men väl så duktiga fotografer med i både utställningen och boken, som nu får en möjlighet att visa upp sig. I flera fall handlar det om fotografer som är i början av sina karriärer.

Vad händer efter Norrköping?

– Förhoppningen är att utställningen ska rulla vidare. Första anhalt ser ut att bli Sundsvall, sedan får vi se. Utställningen kommer att hänga kvar i Norrköping en bit in i september.

Varför ”da capo”?

– Vi tyckte det var ett passande namn. Da capo betyder om igen och det är precis vad det handlar om. Vi visar bilderna en gång till, i ett nytt sammanhang.

Layouten till både boken och utställningen är gjord av den danska fotografen och grafiska formgivaren Tina Enghoff.

Hennes senaste projekt, ”Eventuella anhöriga” publicerades i Dagens Arbete i december 2003. Hon sökte verkligheten bakom de danska sociala myndigheternas annonser, där anhöriga söktes till människor som dött i sin ensamhet, uppenbarligen utan att någon saknat dem. Projektet är ett av de mest omtalade i Danmark på senare år.

Dagens Arbetes fotobok, ”da capo”, ges ut i ett samarbete med Journal förlag. Förlaget, specialiserat på fotoböcker, har vunnit priset för bästa svenska fotobok vid fem tillfällen sedan det började delas ut 1996. Senast i fjol för boken ”Holding” av Anna Clarén.

Journals redaktör, Gösta Flemming, har tillsammans med Tina Enghoff, gjort urvalet av bilder till både bok och utställning. Han har också hållit i tryckerikontakterna.

Omslagsfotot på ”da capo” blir för övrigt en vardagsbild från Norrbotten tagen av Pieter ten Hoopen. Han utsågs av Årets bild-juryn till årets pressfotograf 2005.

Texten är korrigerad 4/5 2007.