Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete bjuder på bildfest

3 maj, 2007

På lördag slår Arbetets museum i Norrköping upp portarna för Dagens Arbetes fotoutställning ”da capo”.
– Det är en storsatsning vi gör, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.

Utställningen består av ett sjuttiotal dokumentära bilder tagna runt om i Sverige. Vardagsbilder från norr till söder. I samband med utställningen släpps också boken med samma namn.

– Vi presenterar ett fyrtiotal fotografers bilder i boken, säger Göran Widerberg. Något färre får vara med i utställningen.

Varför en fotoutställning och bok?

– Vi kände ett behov av att visa upp lite av vad tidningen gjort genom åren på bildsidan. Framförallt våra bildreportage har väckt uppmärksamhet långt utanför vår vanliga läsekrets.

Är det bara svenska bilder i boken och på utställningen?

– I stort har vi gjort den begränsningen och valt att slå ett slag för svensk dokumentärfotografi. Men vi ger också exempel på ett tiotal jobb som svenska fotografer gjort utomlands.

Det är många kända medverkande fotografer?

– Ja, men inte bara. Vi har också en rad mindre namnkunniga men väl så duktiga fotografer med i både utställningen och boken, som nu får en möjlighet att visa upp sig. I flera fall handlar det om fotografer som är i början av sina karriärer.

Vad händer efter Norrköping?

– Förhoppningen är att utställningen ska rulla vidare. Första anhalt ser ut att bli Sundsvall, sedan får vi se. Utställningen kommer att hänga kvar i Norrköping en bit in i september.

Varför ”da capo”?

– Vi tyckte det var ett passande namn. Da capo betyder om igen och det är precis vad det handlar om. Vi visar bilderna en gång till, i ett nytt sammanhang.

Layouten till både boken och utställningen är gjord av den danska fotografen och grafiska formgivaren Tina Enghoff.

Hennes senaste projekt, ”Eventuella anhöriga” publicerades i Dagens Arbete i december 2003. Hon sökte verkligheten bakom de danska sociala myndigheternas annonser, där anhöriga söktes till människor som dött i sin ensamhet, uppenbarligen utan att någon saknat dem. Projektet är ett av de mest omtalade i Danmark på senare år.

Dagens Arbetes fotobok, ”da capo”, ges ut i ett samarbete med Journal förlag. Förlaget, specialiserat på fotoböcker, har vunnit priset för bästa svenska fotobok vid fem tillfällen sedan det började delas ut 1996. Senast i fjol för boken ”Holding” av Anna Clarén.

Journals redaktör, Gösta Flemming, har tillsammans med Tina Enghoff, gjort urvalet av bilder till både bok och utställning. Han har också hållit i tryckerikontakterna.

Omslagsfotot på ”da capo” blir för övrigt en vardagsbild från Norrbotten tagen av Pieter ten Hoopen. Han utsågs av Årets bild-juryn till årets pressfotograf 2005.

Texten är korrigerad 4/5 2007.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Opinion

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

De visste hur man landar i sig själv

Vi kämpar med vår mindfullnes i nedlagda industrilokaler. Männen som en gång jobbade där visste bättre än så, skriver Håkan Wågvi, arbetsterapeut och tidigare industriarbetare.

Vi kan inte bara äta hamburgare

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.