Industriarbetarnas tidning

Fotoutställningen da capo reser vidare

14 september, 2007

På onsdag den 19 september är det vernissage för Dagens Arbetes fotoutställning ”da capo” i på Fotomuseet Sundsvall.
– Det är verkligen kul att utställningen kan vandra vidare runt om i landet efter Norrköping, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.


De drygt sjuttio vardagsbilderna från i huvudsak Sverige har under sommaren lockat storpublik på Arbetets museum i Norrköping. I början av september plockades utställningen ner för vidare destination Sundsvall.

Utställningen består av ett sjuttiotal dokumentära bilder hämtade inom landets gränser. Från norr till söder. Arbete som fritid. Bilderna är hämtade från Dagens Arbetes tioåriga historia och finns också med i den fotobok med samma namn som ackompanjerar utställningen.

– I boken finns närmare ett femtiotal av landets vassaste fotografer representerade, säger Göran Widerberg. Något färre är med i utställningen.
Bland de fotografer som medverkar märks bland andra Lars Tunbjörk, som just nu har den egna separatutställningen ”Vinter” hängade på Moderna Museet i Stockholm (Se bildreportage i DA:s septembernummer).

– Prestigenamnen är flera, men vi visar även upp många mindre namnkunniga och väl så duktiga fotografer. Utgångspunkten för både boken och utställningen är att utifrån de enskilda bildernas styrka ge en samlande bild av landet Sverige de gångna tio åren.

Bildurvalet till boken och utställningen har gjorts av fotografen Tina Enghoff, som också svarat för den grafiska utformningen, förläggaren Gösta Flemming och Dagens Arbetes bildredaktör Göran Widerberg. Boken är utgiven på Journal förlag.

Varför ”da capo”?

– Det är ett bra namn i sammanhanget. Da capo betyder ju ”om igen” och det är precis vad det handlar om. Bilderna som vi publicerat genom åren får nu en andra chans att göra ett första intryck. I ett nytt sammanhang.

Vad händer efter Sundsvall?

– Det vet vi inte än. Förhoppningsvis ska utställningen fortsätta turnera. Det vore synd om bilderna skulle hamna i malpåse med tanke på alla fotointresserade landet runt. Här finns en unik chans att möta några av de absolut vassaste bildskaparna av i dag i en och samma utställning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.