Industriarbetarnas tidning

Fotoutställningen da capo reser vidare

14 september, 2007

På onsdag den 19 september är det vernissage för Dagens Arbetes fotoutställning ”da capo” i på Fotomuseet Sundsvall.
– Det är verkligen kul att utställningen kan vandra vidare runt om i landet efter Norrköping, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.


De drygt sjuttio vardagsbilderna från i huvudsak Sverige har under sommaren lockat storpublik på Arbetets museum i Norrköping. I början av september plockades utställningen ner för vidare destination Sundsvall.

Utställningen består av ett sjuttiotal dokumentära bilder hämtade inom landets gränser. Från norr till söder. Arbete som fritid. Bilderna är hämtade från Dagens Arbetes tioåriga historia och finns också med i den fotobok med samma namn som ackompanjerar utställningen.

– I boken finns närmare ett femtiotal av landets vassaste fotografer representerade, säger Göran Widerberg. Något färre är med i utställningen.
Bland de fotografer som medverkar märks bland andra Lars Tunbjörk, som just nu har den egna separatutställningen ”Vinter” hängade på Moderna Museet i Stockholm (Se bildreportage i DA:s septembernummer).

– Prestigenamnen är flera, men vi visar även upp många mindre namnkunniga och väl så duktiga fotografer. Utgångspunkten för både boken och utställningen är att utifrån de enskilda bildernas styrka ge en samlande bild av landet Sverige de gångna tio åren.

Bildurvalet till boken och utställningen har gjorts av fotografen Tina Enghoff, som också svarat för den grafiska utformningen, förläggaren Gösta Flemming och Dagens Arbetes bildredaktör Göran Widerberg. Boken är utgiven på Journal förlag.

Varför ”da capo”?

– Det är ett bra namn i sammanhanget. Da capo betyder ju ”om igen” och det är precis vad det handlar om. Bilderna som vi publicerat genom åren får nu en andra chans att göra ett första intryck. I ett nytt sammanhang.

Vad händer efter Sundsvall?

– Det vet vi inte än. Förhoppningsvis ska utställningen fortsätta turnera. Det vore synd om bilderna skulle hamna i malpåse med tanke på alla fotointresserade landet runt. Här finns en unik chans att möta några av de absolut vassaste bildskaparna av i dag i en och samma utställning.