Industriarbetarnas tidning

Lönsam blogg kan ge a-kasseavdrag

2 april, 2009

– Vi vill gärna att alla arbetslösa privat bloggar om sin situation och självklart får de då arbetslöshetsersättning, säger Åke Ljunggren föreståndare på IF Metalls a-kassa. Men de som tjänar pengar på sitt bloggande kan få avdrag på ersättningen.

Åke Ljunggrens kommentar gäller en arbetslös före detta volvoanställd i småländska Braås. Han riskerar sänkt a-kasseersättning om han inte slutar blogga på sin lokaltidningens hemsida.

I ett samtal med IF Metalls a-kassa fick mannen veta att han var tvungen att sluta. I annat fall skulle han få avdrag på a-kassan.

Åke Ljunggren säger på IF Metalls hemsida att privat bloggning inte ger något avdrag på a-kassan. Handlar det däremot om bloggare som tjänar pengar på sitt bloggande är det en annan sak. Det är ett slags gråzon, menar Ljunggren, som måste avgöras från fall till fall.

Den tidigare volvoanställde som bloggade på Smålandsposten hemsida och som fått höra att han inte skulle få någon a-kassa är därför välkommen in med en ansökan, säger Åke Ljunggren.

Åke Ljunggren uppmanar också alla arbetslösa bloggare som undrar över ersättningen att kontakta a-kassan.

En kommentar till “Lönsam blogg kan ge a-kasseavdrag