Industriarbetarnas tidning

Riskfylld träning på vibrerande plattor

7 maj, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Vibrerande träningsredskap bör användas med försiktighet. Framför allt av personer med hälsoproblem. Men kontroller saknas och ingen myndighet vill ta på sig ansvaret.

I dag används vibrerande plattor allt oftare som träningsredskap, trots att vibrationer kan vara skadliga.

Vibrationer kan orsaka vitnande och kalla fingrar och tår, förstörda blodkärl, domningar, huvudvärk, ont i muskler och skelett.

Nyligen konstaterades också att arbete med vibrerande verktyg ökar risken för hjärtinfarkt. I riskgruppen ingår överviktiga, rökare och de som har högt blodtryck.

För arbete med maskiner och verktyg som vibrerar finns gränsvärden och regler. Det krävs till exempel riskanalyser och läkarundersökning. Några sådana krav finns inte på träning med vibrerande redskap.

– Har du haft hjärtproblem och överväger att börja med vibrationsträning bör du först ta kontakt med din läkare. Det rådet ger Börje Rehn, forskare vid Umeå universitet. Han har forskat om träning på vibrerande plattor.

Börje Rehns varning gäller fler områden än de som berör hjärtat. Han har sammanställt en lista på hälsoproblem som inte bör kombineras med träning på vibrationsplatta. Han nämner bland annat akuta ryggsjukdomar, allvarlig diabetes, tumörsjukdomar och mag- och tarmsjukdomar.

Bengt Johansson som handlägger vibrationsfrågor på Arbetsmiljöverket känner till de vibrerande träningsredskapen. Men enligt honom ligger användningen utanför verkets område.

Arbetsmiljöverket hänvisar till Socialstyrelsen som i sin tur hänvisar till Konsumentverket som pekar tillbaka på Arbetsmiljöverket.

Läs hela artikeln på sidorna 36-37 i det nu aktuella numret av Dagens Arbete om faran med vibrerande träningsredskap.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.