Industriarbetarnas tidning

Da Capo till Eskilstuna

12 september, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

I dag kommer Dagens Arbets fotoutställning Da Capo till Eskilstuna Stadsmuseum. Inviger gör författaren Björn Ranelid.
Vi är jätteglada över att utställning fortfarande har lyskraften kvar, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.

Sedan utställningen första gången visades har bilderna turnerat från norr till söder. Den har visats från Sundsvall i norr till Lund i söder sedan vernissagen på Arbetets museum i Norrköping i maj 2007.

– Eskilstuna blir elfte anhalten på resan genom Sverige, säger Göran Widerberg. Utställningen har mottagits positivt överallt och fotoboken med samma namn fick tidigt utmärkelsen ”Svensk bokkonst”.

Utställningen har några år på nacken, men det tycker inte DA:s bildredaktör spelar någon större roll.

– De dryga 70-talet bilderna i utställningen är tidlösa. De ger en bild av Sverige man sällan ser på vanliga fotoutställningar.

Han menar dessutom att de medverkande fotograferna har en sådan individuell lyskraft och tillhör var för sig sverigeeliten inom fotografi.

– Tillsammans gör de det här porträttet av Sverige till en riktig bildfest.

Göran Widerberg uppmanar Dagens Arbetes läsare och alla andra att gå man ur huse och ta sig till Eskilstuna Stadsmuseum.

– Foto ligger i tiden och här ges en möjlighet att se vad närmare fyrtio svenska fotografer kan prestera i sina bästa stunder.

Den gemensamma nämnaren för alla bilder i utställningen (och boken) är att de någon gång varit publicerade i Dagens Arbete.

Här återfinns några av svensk samtidsfotografis mest namnkunniga fotografer som Anders Petersen, Lars Tunbjörk, JH Engström, Nina Korhonen och Kent Klich.

Utställningen hänger kvar fram till den 29 oktober. För den som nöjer sig med boken, går den att beställa på Dagens Arbetes hemsida.