Industriarbetarnas tidning

Da Capo till Eskilstuna

12 september, 2011

Skrivet av HANS LARSSON

I dag kommer Dagens Arbets fotoutställning Da Capo till Eskilstuna Stadsmuseum. Inviger gör författaren Björn Ranelid.
Vi är jätteglada över att utställning fortfarande har lyskraften kvar, säger tidningens bildredaktör Göran Widerberg.

Sedan utställningen första gången visades har bilderna turnerat från norr till söder. Den har visats från Sundsvall i norr till Lund i söder sedan vernissagen på Arbetets museum i Norrköping i maj 2007.

– Eskilstuna blir elfte anhalten på resan genom Sverige, säger Göran Widerberg. Utställningen har mottagits positivt överallt och fotoboken med samma namn fick tidigt utmärkelsen ”Svensk bokkonst”.

Utställningen har några år på nacken, men det tycker inte DA:s bildredaktör spelar någon större roll.

– De dryga 70-talet bilderna i utställningen är tidlösa. De ger en bild av Sverige man sällan ser på vanliga fotoutställningar.

Han menar dessutom att de medverkande fotograferna har en sådan individuell lyskraft och tillhör var för sig sverigeeliten inom fotografi.

– Tillsammans gör de det här porträttet av Sverige till en riktig bildfest.

Göran Widerberg uppmanar Dagens Arbetes läsare och alla andra att gå man ur huse och ta sig till Eskilstuna Stadsmuseum.

– Foto ligger i tiden och här ges en möjlighet att se vad närmare fyrtio svenska fotografer kan prestera i sina bästa stunder.

Den gemensamma nämnaren för alla bilder i utställningen (och boken) är att de någon gång varit publicerade i Dagens Arbete.

Här återfinns några av svensk samtidsfotografis mest namnkunniga fotografer som Anders Petersen, Lars Tunbjörk, JH Engström, Nina Korhonen och Kent Klich.

Utställningen hänger kvar fram till den 29 oktober. För den som nöjer sig med boken, går den att beställa på Dagens Arbetes hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.