Industriarbetarnas tidning

”Förvara i en byrålåda – med lås på”

13 april, 2012

Skrivet av

Patrick Grimlund, civilekonom och en av programledarna i Lyxfällan, tycker att kreditkort och andra smålån är bäst att undvika.

Varför avråder privatekonomer ofta från att använda kreditkort?

– En enkel regel är att så fort du måste använda ett kreditkort så är det ett tecken på att du egentligen inte har råd.

Lån på banken är billigare, men hur stor är chansen att jag får låna 10 000 för att köpa ny kyl och frys?

– Om du har fast inkomst och har ditt bostadslån hos banken brukar det inte vara något större problem. Det höjer värdet på bostaden och de ser gärna att man lånar till renovering och förbättring av bostaden.

Dina bästa råd för hur man ska använda kreditkort?

– Mitt råd är att ta fram saxen och inte använda det! För vissa människor vet jag att det kan vara skönt att veta att det ligger ett kort långt in i en byrålåda – helst med ett lås på – att använda i nödfall. Men det ska vara om du får en akut grej med tänderna till exempel.

Och om man ändå köper lite varje månad på sitt kort?

– Då är mitt råd att helt enkelt betala av skulden varje månad så att du hela tiden hamnar på noll.

Övriga tips för att hålla privatekonomin i balans?

– Först och främst – ha en buffert. Se till att jobba upp åtminstone en månadslön på banken. Gör en enkel hushållsbudget för att se vart pengarna tar vägen samt undvik all form av konsumtionslån.

Om man redan har halkat efter lite?

– Ta kontakt med dem du är skyldig pengar och säg att du har svårt att betala den här månaden. Be att få lägga upp en betalningsplan. De är mycket mer tillmötesgående än folk tror.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.