Industriarbetarnas tidning

LO: Ett jätteproblem för oss

11 februari, 2014

Skrivet av Rasmus Columbus

Ett jätteproblem och en jätteutmaning för facket. Så beskriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson den fackliga organiseringen av osäkert anställda. Hur tycker han att en person som Rasmus Carlsson borde göra?

– Vårt huvudråd att man ska söka medlemskap i det förbund som man har mest arbetstid i. Det är vår grundregel, svarar Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

– Sen ska jag på intet sätt underskatta det problemet. För det här ett jätteproblem som vi har i facket idag. Till och med att medlemmar kan bli avtalslösa för att det är så många som hoppar mellan olika fack.

Att det är svårt att hitta ett fackförbund som passar för personer som pendlar mellan olika jobb och kortare vikariat är Karl-Petter Thorwaldsson medveten om. På senaste LO-kongressen motionerades det om att det borde vara möjligt för ungdomar som saknar en fast anställning att lösa ett ungdomsmedlemskap i LO. När de sedan fått en tryggare anställning ska de kunna gå med i det förbund som passar bäst. Men motionen röstades ned.

– Men när jag träffar ungdomar märker jag att de kommer tillbaka till frågan om ungdomsmedlemskap hela tiden, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

En attitydsförändring måste ske inom facket, menar han. De måste bli bättre på att ta till sig ungdomars kunskap om arbetslivet. Tanken att facket är något man går med i först efter att man fått ett fast jobb måste ändras.

– Den fackliga organisationen i Sverige är uppbyggd efter hur det var när jag började jobba.

Karl-Petter Thorwaldsson fick en tillsvidareanställning efter ett tremånadersvikariat direkt efter gymnasiet. Första dagen på jobbet blev han rekryterad till facket, och de hjälpte honom att skicka in till a-kassan. Sedan dess har mycket hänt. Kraven på flexibilitet har ökat, en ung person som kommer ut i arbetslivet idag kan ha flera arbetsgivare bara under sitt första år.

– Det är en jätteförvandling som har skett och vi har inte hängt med. Jag ska vara ödmjuk och säga att det är en jätteutmaning för oss. Och i grunden det som kommer att avgöra om vi kommer vara en lika stark faktor i framtiden.

Hur tror du de ungdomar som har svårt att hitta ett passande fackförbund kommer se på facket när de väl lyckas etablera sig på arbetsmarknaden?

– De kommer vända sig emot facket om vi inte lyckas ändra på det. Det finns inget alternativ, ska vi vara starka måste vi få med dem som medlemmar. Och jag tror vi kommer lyckas, för det finns ett lika stort behov av facket idag som tidigare. Jag är inte pessimistiskt, men det handlar om att bygga om, och bygga ett fack som är moderniserat för att klara av att arbetsmarknaden ser annorlunda ut.

För att göra det enklare att byta mellan fack och a-kassor arbetar LO nu med att ta fram ett gemensamt datasystem för förbunden. I nuläget är det varje medlems ansvar att se till att bytet sker och att glapp inte uppstår mellan medlemskapet i a-kassorna.

– Vi ska se till att det är vårt ansvar, inte medlemmens, att enkelt och snabbt byta mellan fack och a-kassor. Bara det kan rädda jättemånga. Vi är duktiga på att värva medlemmar, problemet är inte det. Problemet är att vi tappar lika många och det är de som byter.

För dem som pendlar mellan ett tjänstemanna- och ett arbetaryrke eller som är studerandemedlemmar i ett fackförbund men jobbar inom ett annat förs samtal mellan LO och de två andra huvudorganisationerna, TCO och SACO. Några konkreta förslag för hur ett samarbete över organisationsgränserna skulle kunna se ut finns dock inte än.

Så hur ska det gå för Rasmus Carlsson? Om han går med i ett förbund, kommer han få hjälp om det blir trubbel på andra jobbet?

– Ja, den som är medlem i ett fackförbund men får problem på jobbet i en annan bransch ska räkna med att få hjälp från sitt fackförbund!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.