Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Energifrågan behöver en omstart

13 augusti, 2014

Skrivet av

LedareEnergipolitiken har gått i stå. Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull.

Svensk pappers- och massaindustri är en stor energislukare. Det visar Dagens Arbetes unika genomgång av brukens elförbrukning. Årligen köper denna del av industrin in ungefär 15 TWH el vilket motsvarar produktionen i Oskarshamns kärnkraftverk med sina tre reaktorer. Ungefär 5 TWh producerar industrin själv.

Länge har kärnkraften varit mantrat för basindustrins elbehov. Men i dag är denna energikällas framtid högst osäker. Förutom att den har stora problem i sig med livsfarlig uranbryting och risk för härdsmälta är den inte längre lönsam. Det hör samman med just de ökade säkerhetskraven. Nya reaktorer blir helt enkelt för dyra att bygga. Det finska kärnkraftverket Olkiluoto är ett exempel. Det skulle ha stått klart 2009 och ha kostat 3,2 miljarder euro. Men nu beräknas det vara färdigt tidigast 2018 och då kosta 11 miljarder euro.

Efter Fukushima är kärnkraften en krisbransch. Motorn i den europeiska ekonomin, Tyskland, har valt att helt avveckla sin kärnkraft. Även den tyska kolkraften ska fasas ut. År 2030 ska 80 procent av Tysklands el vara förnybar.

Kurvan för investeringar i förnybar energi pekar rakt uppåt i hela världen medan kurvan för investeringar i kärnkraft pekar nedåt. Kärnkraften håller av allt att döma på att ”prisa sig själv ur marknaden”, som ekonomen och författaren Klas Eklund konstaterade i en krönika i Fokus tidigare i våras.

För industrins skull är det nödvändigt att hitta ett mer långsiktigt hållbart energisystem. Att klamra sig fast vid åldrande reaktorer är inte en framtidslösning. Det finns varken politiskt eller medborgerligt stöd för att bygga ny kärnkraft. Dessutom skulle den bli alldeles för dyr.

Energidebatten måste utgå från det nya läge som nu råder och använda den svenska teknikoptimismen till en grön omställning. Det är hög tid för politikerna att lämna blockpolitikens skyttegravar och göra upp om energipolitiska ramar som håller mer än en mandatperiod.

Den elintensiva basindustrin har också ett ansvar att hitta en mer hållbar och energieffektiv produktion. Här är Södra Cells investeringar i ny energiteknik ett utmärkt exempel på vad som går att göra. I dag är bruken Mönsterås, Mörrum och Värö självförsörjande på el och dessutom nettoförsäljare av el.

”Södra har varit tidigt ute med energiproduktion och energisparande … satsningarna har känts som en trygghet, då vet man att företaget tror på framtiden”, säger Lars Nilsson, kassör i Pappers avd.24 till Dagens Arbete.

DA har också besökt Hallstavik som i dag är i det närmaste självförsörjande på ånga genom återvinning från massaproduktionen.

Elpriset kan i avregleringens tid inte ses som konkurrensmedel, nej konkurrensfördelar måste handla om att ha så energieffektiv produktion som möjligt där man klarar pristoppar. Här behövs samverkan mellan stat och industri – i tekniksatsningar, forskning och innovation.

Både industrin och hushållen har behov av stabilitet i elförsörjningen. Dagens åldrande kärnkraft är en riskfaktor. Sverige bör göra som Tyskland – under ordnade former fasa ut kärnkraften och samtidigt satsa på energieffektivisering och förnybar el. Så kan jobb värnas och nya gröna jobb skapas.

Läs äldre ledare här.

Vad tycker du? Diskutera ledaren här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Låt industrin bli det gröna navet

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Swedpaper rider på klimatvågen

Swedpaper rider på klimatvågen

Suget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

”Det behövs en tydlig politik”

”Det behövs en tydlig politik”

Sverige är väl rustat att bli fossilfritt till 2045. Men för att nå dit får inte de som drabbas av omvandlingen lämnas skyddslösa. Det behövs tydlig politik, skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

Nu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan vi få ut mer skog – på samma brukade yta

Att skapa en ny skog är en av näringslivets mest långsiktiga investeringar, och mycket kan gå fel på vägen. Men med bra plantor och effektivt föryngringsarbete kan uttaget öka utan att naturvård och rekreationsområden måste offras, skriver två forskare på det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, Skogforsk.

”Skogen måste användas smart”

”Skogen måste användas smart”

Skogen räcker inte åt allt vi vill göra med den. Politiken måste bestämma en riktning. Satsa på träbyggande och biokemiska innovationer.

”Pappers­industrin är en framtidsbransch”

”Pappers­industrin är en framtidsbransch”

Framtiden heter nanocellulosa. Skogen och digitaliseringen kan befrukta varandra. Plötsligt är pappers- och massaindustrin inte längre en krisbransch.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.